EPS tužio SBB, traži duplo veću naknadu i uklanjanje opreme sa svih stubova

0
115
Foto: printscreen

Elektroprivreda Srbije (EPS) je po isteku ugovora sa SBB-om podnela tužbu Privrednom sudu sa zahtevom za isplatu 1,18 miliona evra na ime korišćenja stubova elektrodistributivnog sistema u Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu i Novom Sadu, kao i uklanjanje njihovih instalacija, navodi se u saopštenju tog kablovskog operatora.

„EPS je jedini koji poseduje stubove, zbog čega u SBB-u veruju da zloupotrebljavajući svoj položaj EPS pokušava da nametne nepravedne uslove zahtevajući uvećanu naknadu u iznosu od 108 odsto za svaki stub na području Beograda, odnosno 64 odsto u ostatku Srbije, ne navodeći nijedan razlog za enormno uvećanje cene“, saopštio je SBB.

Ta kompanija ocenjuje da su zahtevane cene „najviše u regionu“ i „mnogo veće nego u mnogim zemljama Evropske Unije“, što ukazuje na nameru da se kompaniji SBB ponudi nepravedan i netržišan ugovor.

SBB je u međuvremenu osporila nadležnost suda da o tužbi odlučuje dok se ne okončaju relevantni postupci pred Upravnim sudom, Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) i Komisijom za zaštitu konkurencije, dodaje se u saopštenju.

„RATEL je kao nezavisna regulatorna agencija jedina nadležna za razvoj tržišta elektronskih komunikacija i ako nema dogovora između dveju strana, naknada za korišćenje stubova može biti utvrđena jedino po odredbama iz člana 51. Zakona o elektronskim komunikacijama.

Kablovski operator je ovom prilikom takođe optužio EPS da se „pridružio institucijama i javnim preduzećima u vlasništvu države Srbije u napadima na kompaniju SBB“, sa ciljem da, kako navode, „opstruiše njen rad i onemogući pristup uslugama za više stotina hiljada korisnika.

„Podsećamo građane Srbije da je SBB svakodnevno izložen opstrukciji u postavljanju optičke mreže ispod zemlje, a sada i EPS nerealnom cenovnom politikom pokušava da ukloni opremu SBB-a sa stubova i pored odluke RATEL-a. Svi potezi rukovodstva EPS-a po ko zna koji put ukazuju na dirigovane pokušaje vlasti da gde god može onemogući rad i razvoj kompanije SBB u Srbiji“, ocenjuje se u saopštenju.

Da Vas podsetimo:  Počela isporuka kvasca trgovinama i pekarama

Izvor: Nova Ekonomija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime