Er Srbija vratila dug, analitičari – kopernikanski obrt, zarade nije bilo

0
191
Er Srbija / Foto: printscreen (fsksrb.ru)

Činjenica je da iznad vojvođanskih njiva nikada manje aviona nije letelo. Nacionalni avio-prevoznik Er Srbija deli sudbinu svih svetskih avio-kompanija: epidemija koronavirusa gotovo da je u potpunosti zaustavila avio saobraćaj i dovela do velikih gubitaka u tom sektoru. „Kamen oko vrata“ Er Srbiji u vreme pandemije bio je i kredit od 56,5 miliona evra kod „Etihad partners“ koji je stigao na naplatu.

Iako je Er Srbija prvo tražila smanjenje potraživanja – što je kreditor odbio, pre tri dana stigla je vest da je Er Srbija samostalno vratila dug. Ekonomski analitičari pitaju: odakle nacionalnoj avio-kompaniji novac, kada zarade nije bilo?

Prizemljeni avioni, pusto nebo i pusti aerodromi – epidemija koronavirusa dovela je avio-kompanije u nikada težu finansijsku poziciju.

Obustava komercijalnog putničkog saobraćaja i vrtoglav pad zarade nije zaobišao ni domaćeg avio-prevoznika „Er Srbiju“, kome je na naplatu stigla i pozajmica iz 2015. godine. Punih 56,5 miliona evra koje je „Er Srbija“ pre pet godina pozajmila od Etihadove investicione firme „Etihad partners“.

Nedavna molba „Er Srbije“ je glasila – smanjite nam dug da bismo opstali, ali je takav zahtev kreditor odbio. Od toga da novca za kredit nema, do toga da se rukovodstvo „Er Srbije“ hvali da je dug samostalno vraćen i pohvala iz Vlade – nije prošlo mnogo.

„Odlična je vest to što je srpska nacionalna avio-kompanija Er Srbija, uprkos teškom stanju u kome se nalazi avio-saobraćaj, uspela samostalno da izmiri sve svoje preostale obaveze u iznosu od oko 57 miliona dolara prema kreditoru „EA partners 1″. Uprkos raznim spekulacijama koje smo imali priliku da slušamo prethodnih meseci i nagađanjima o tome kako Er Srbija neće moći da izmiri svoja dugovanja, naša nacionalna avio-kompanija je tačno na vreme izmirila sve svoje obaveze“, rekao je Siniša Mali, ministar finansija.

Da Vas podsetimo:  Orlić nije prijavio platu iz Ćuprije

Da je Er Srbija bez pomoći države uspela da vrati dug, javnost uverava i direktor te kompanije. Dankan Nejsmit kaže: Er Srbija je sprovela štednju, racionalizovala poslovanje i tako ipak uspela da izmiri obaveze.

„Srpska nacionalna avio-kompanija izražava veliko zadovoljstvo činjenicom da je sredstva za isplatu preuzetih obaveza obezbedila samostalno, zahvaljujući odgovornom poslovanju pre pandemije koronavirusa, kao i opsežnim merama štednje i racionalizacije poslovanja na svim nivoima“, saopštila je Er Srbija.

Kopernikanski obrt – tako ekonomski novinar, Miša Brkić za N1 komentariše spornu otplatu duga. Teško je poverovati da država iz budžeta nije dala novac – kaže Brkić i dodaje da ta kompanija u ovim uslovima nije mogla da „stvori“ novac za otplatu duga.

„To bi onda trebalo da znači da se na tržištu avio-saobraćaja dogodio kopernikanski obrt – da su svi avioni svih avio kompanija poleteli, da avio saobraćaj funkcioniše bolje nego ikada, da Er Srbija ima najviše u istoriji prevezenih putnika. Naravno, ništa od toga se nije dogodilo, naprotiv. Nema uopšte dileme da je iza vraćanja kredita stala Vlada Srbije i iz budžeta iskeširala“, smatra Brkić.

Visinu dela duga od oko 56 miliona evra Brkić poredi i sa celokupnim profitom „Er Srbije“ i kaže da nacionalna avio-kompanija od 2013. godine do danas nije imala toliki profit. Uveren je: država je tu pomoć već planirala u budžetu ili je novac stigao iz budžetskog dela „za hitne i vanredne slučajeve“.

„Država još nije finansijski pomogla Er Srbiju“

U međuvremenu je, na upit televizije N1, stigao i odgovor iz Ministarstva za saobraćaj i infrastrukturu. Navode da je EU svojim članicama i ostalim potpisnicima Sporazuma o uspostavljanju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja, odobrila pružanje državne pomoći avio-prevoznicima.

Da Vas podsetimo:  Ako Darija Kisić zaista postane ministarka zdravlja, obavezne vakcine će postati stvarnost za sve građane Srbije

Dodaje se da “Republika Srbija podržava inicijativu i da će učiniti potrebno za saniranje štete koju domaći prevoznik trpi kao posledicu pandemije.

Za sada, država još nije finansijski pomogla Er Srbiju, već su plaćane samo usluge prevoza humanitarne pomoći i u svrhe repatrijacije naših građana iz svih krajeva sveta, u periodu intenzivnog širenja bolesti“

Maja Đurić
Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime