Etika etikete: „Što vi niste član SNS-a?“

1
638

admin-ajax-563x353Misija OEBS-a i predstavnici NUNS-a iznenada su prošle nedelje posetili Leskovac, čim su saznali da lokalna vlast bojkotuje lokalnu televiziju.

Najpre je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović doneo odluku da bojkotuje Televiziju Leskovac, jer vodi negativnu kampanju protiv njega lično i gradske vlasti, a potom su dopis sa sve odlukom o bojkotu TV Leskovac potpisali predstavnici SNS, Jedinstvene Srbije, Nove Srbije, SPS, DSS, Aktivne Srbije i Pokreta socijalista. Šta se desilo na ovom sastanku niko živ ne zna, ali lokalna vlast zahteva da televizija promeni odnos prema rukovodstvu opštine. Normalno, bojkotu je prethodilo i saopštenje leskovačkog SNS-a koji optužuje televiziju za medijski linč gradonačelnika Cvetanovića.

Sedamdesetak kilometara dalje, u Vranju ministar odbrane Bratislav Gašić je novinarku TV Vranje na konferenciji za medije pitao “što vi niste član SNS-a?”. Pre nego što je i postavila pitanje. Ustvari, čim je postavila pitanje da li može da postavi pitanje. Normalno, ministar Gašić je malko priupitao novinarku ko je i odakle je, jer u Srbiji su sad takva pravila na konferencijama za medije: pitanja postavljaju premijer, ministri i stranački funkcioneri, ne novinari. Da, ministar je još rekao da bi “baš bilo dobro da TV Vranje kupi neko iz SNS-a”.

A kad kojim slučajem i stignu da postave neko pitanje, tu su oni drugi novinari s valjanim članskim kartama koji uzviknu “dokle više o tom helikopteru”! Ili im PR ministara, njihove dojučerašnje kolege objasne “kako si glupa, pa već ti je odgovorio”. Ili te iscimaju za ramena, ili isteraju s konferencije za medije.

Džaba OEBS bije put do Leskovca. Sve dok premijer viče, vređa i optužuje novinare i naziva ih društveno-političkim radnicima, lobistima, plaćenicima koji šire laži o Srbiji i destabilizuju reforme, nema tog funkcionera vlasti koji neće to isto činiti i na lokalu i u globalu. Ovde i ministar kulture i informisanja ne želi da bude “dokon pop, što jariće krsti”. Onako baš primerena izjava ministra. Kakva etika, svi smo jarići, odnosno etiketa. Bez imena, prezimena, digniteta i profesionalnog dostojanstva.

Da Vas podsetimo:  Obezbeđenje mi je zabranilo ulazak na konferenciju za novinare na koju sam uredno pozvana!

Međutim, stvar je daleko ozbiljnija. Očekivali smo od državnog sekretara Saše Mirkovića, alfe i omege profesionalnog i nezavisnog novinarstva, da progovori. Da nešto kaže. Ima li išta strašnije, nego kad neko s kim ste u istom stroju iste bitke bili, da alibi bahatim nasilnicima?

(Olivija Ilin)

Opozicionar.com

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime