Eto može…možemo sami sebi

0
756
Foto: printscreen

Od koga čuvamo crkvu i pravoslavnu veru? Kada ćemo istinu pričati o delima iz nas a ne tražiti krivca u nekom drugom? 

Sav vihor oko SPC u Crnoj Gori je vrzino kolo farisejstva, ostrašćenosti i neistine. Na jednoj strani su branitelji a na drugoj napadači. I od jednih i od drugih srpsko pravoslavlje treba neko treći da sačuva. 

Velikodostojnici SPC, pastirski služitelji i izjašćen pravoslavni narod su bastilja bez vatrenog oružija, ,,utvrdjenje,, čije su zidine jače od državnih paragrafa i same uloge državne vlasti.

Od bogoslovije do trona, umovi obučeni u rizu znaju kako će biti gospodari puta na koji su zakoračili. Teologija je prva filozofija i najjača filozofija. Nauka o apsolutnom biću. Značenje apsolutnog ima širinu ali i pečat samo jednog značenja, bez daljnjeg. 

Teološko značenje apsolutnog bića, prvog pokretača Boga, oteta je od prava ka Bogu i apsolutno je uzeto u lično vlasništvo onih koji su došli do mitre i žezla u ruci. Sledbenici tog apsolutnog bili su i ostali sveštenoslužitelji, kako u manastiru tako i u mirjanskoj crkvi. 

Teološka nauka ka Onom u koga se veruje, visokim umovima koji krenu teološkim putem, ne otvara dušu ka putu ka Onom u koga se veruje, već im ta prva filozofija, koju dubinski prouče i probiju se na tron, služi za lični interes iz kog rukovode produbljivanjem u duše verujućeg naroda, preciznije od bunardzije koji prodire u zemlju tražeći žilu vode. 

Um teološkog velikodostojnika svakog političkog(dostojnika) prevešće žednog preko vode. Verske demonstracije će uvek biti jače od političkih demonstracija. Goloruki će opstati pred naoružanim jer će ih voditi ostrašćen plamen jer su teološki učitelji znali koji nesagoriv fitilj u narodu treba da upale.

Kada se upali fitilj fanatizma, sve se radi ,,u ime,, Boga a baš tad se sve radi protiv Boga, vere ljubavi, trpljenja, tolerancije i iskrene molitve, one kada se sudbina stavlja u ruke Boga, kao što je Isus svoju sudbinu stavio u ruke svog Oca kada je bogočovek u Njemu koračao ka Raspeću.

Razapeli Ga jesu ali Njegovo postojanje nisu uništili. Traje vekovima i vekovima.

Carstva su bila i prošla, Njegovo carstvo traje i trajaće.

*** 

Mnogo je diskusija i komentara o situaciji SPC u Crnoj Gori. Plamen podrške proširio se kroz litije i u Srbiji. Zaustavila ih je situacija sa Korona virusom.

Dva komentara su mi ostala upečatljiva. Žena muslimanske veroispovesti, ispod jednog teksta o litijama u Crnoj Gori, ostavila je pristojan komentar. Napisala je logičan komentar bez verske i nacionalne uvredljivosti. Komentar koji je u par rečenica opisao vidjeno, iskreno opisano. 

Odgovor jednog od pokretača litija i u Crnoj Gori i u Srbiji, bio je oštar, uvredljiv, napadački. U svom oštrom komentaru zaboravlja da se okitio neprikoslovenim pravoslavcem, tako zaboravlja i na Gospoda, na priču kada je Gospod seo na ivicu bunara i od Samarjanke zatražio da zahvati vodu i da mu da da pije. Samarjanka ostaje začudjena kako Judejac može da se obraća Samarjanki, a Gospod tražeći od nje vodu tim gestom poništava rasni i verski razdor i želi da da značenje živoj void večnog života. Bunarskom vodom nas uči da je ona za svakodnevnu upotrebu (da su razdori i mržnja izmedju različitosti upotreba u prolaznom životu) a da je Njegov prilazak Samarjanki učenje istim prema različitim čuvanje duše za večni život i udaljavanje od mržnje i sukoba. 

Pokretač litija u Crnoj Gori i Srbiji, svojim grubim odgovorom je dao jasnu sliku da u svoju dušu nije uneo ni kap žive vode o kojoj nas je Gospod učio.

Posle svake litije, crkveni pastiri, organizatori litije, politički velikani, odlazili su ka bogatim trpezama. Narod je sit, polusit, opijen neispravnom euforijom, odlazio svojim domovima i svojoj istini tapkanja po ,,tepihu,, lud, zbunjen, normalan.

*** 

Jedna hrabra studentkinja je za svoj diplomski rad uzela temu Politički život Carice Milice. Njenu zamisao do tada niko istorijski nije obradio. Nije postojala literature na tu temu. Mentor se usprotivio i savetovao je da to neće moći proći kao diplomski rad. Uključili su se mnogi profesori istorije. Studentkinja je bila uporna i njena upornost je pobedila. Dopustili su joj da to bude tema njenog diplomskog rada. Odbranila je diplomski rad i dobila ocenu 10. 

Poželela je da upiše posdiplomske studije. Nekoliko bodova joj je nedostajalo da može da bude na budzetu. Kako situacija njenih roditelja nije bila naklonjena njenoj želji da se plati iznos upisa na posdiplomske studije, studenkinja je verovala u velikodostojnike svoje pravoslavne vere. Na mnoge adrese, koje u zbiru pripadaju SPC, uputila je molbu da joj se novčano pomogne. Neko joj je odgovorio sa ,,žao nam je…,, a neko nije napisao ni to ,,žao nam je…,,.

Jedan od njenih profesora, katolik po veri i druge nacionalnosti ju je pozvao i rekao da će joj pomoći njegov brat koji je u Vatikanu ali da promeni temu svog željenog istorijskog tumačenja lika i dela Carice Milice i da za temu uzme jednu oblast oko koje se sporilo da li je prvenac bio katolički ili pravoslavni temelj, uz saosećanje da su joj njeni okrenuli ledja.

Studentkinja mu se zahvalila i odgovorila ,,Ako iz busena u mojoj duši isčupate kosovski božur prihvatiću to što mi nudite,,. Profesor se nasmejao, stavio joj ruku na rame i rekao ,,Hoću ako mi pomogneš da znam u kom delu duše ti je taj kosovski božur,,. Studentkinja mu je odgovorila ,,Iz duše raširen kroz moje vene i moje kapilare…oni se jesu odrekli mene ali se ja zbog njih neću odreći svog pravoslavlja i svoje otadzbine,,.

Profesor je zagrlio i rekao ,,Upiši posdiplomske studije, plaćanje je moja briga. Danas si mi dala sliku da istorijski razumem vas Srbe. Vi mali pelceri izrastete u velike divove,,.

*** 

Ostrog je najveća srpska svetinja. Novac na kamare, doveo je do toga da se u svetinji od strane izjašnjenih verujućih izgubio obraz vere. Čiste su samo mantije i odežde jer se redovno peru. Dnevnice civila koji tamo u sezoni rade su velike i manje značajne u očima zaposlenih pred onima koji su privilegovani za velike dnevnice. Razlika u plaćenoj dnevnici dovodi do ljudske slabosti. Ljudska slabost do zavisti, intriga, nesloge i u takvom stanju se zaboravlja na sveto mesto i na veru za koju kažu da je u sebi nose.

Jedini i najčistiji vernik u svetom Ostrogu je Sveti Vasilije Ostroški, slava Mu I čast, koji trpeljivo počiva u svom kivotu. Ne kažnjava sve vidjeno, već iznova krepi i štiti.

*** 

Milo Djukanović se sada poigrava sa pravoslavljem kao mačka sa mišem. Može mu se. Dopušteno mu je.

Teološka nauka apsolutnog bića, stavljena u lični interes crkvenodostojnika kada mirno bitišu u vremenu demokratije, sada se tim istim obija o glavu.

Sva upotrebljiva sredstva (u Srbiji) da se na vlasti ostane, pa i ponovni ,,značajan,, susret patrijarha Irineja i predsednika Vučića, nije tema spasavanja pravoslavlja u Crnoj Gori, već multivita i za presedničke izbore i za igru Mila Djukanovića.

*** 

Ako nam dete krene putem poroka, ne treba da krivimu supstancu poroka, niti državu u kojoj se poročnost može ,,na pijaci,, kupiti, već vazduh koji je to dete udisalo u svom domu i ulogu roditelja koji su gospodari doma. 

Ako nas lopov iznenadi, nije kriva njegova drskost, već uspavani stražari u nama. Naše visokoumlje da je lako ćemo vrlina i samoljublje da nam niko ništa ne može…eto može…eto sami sebi možemo najveće zlo učiniti i za to nam niko drugi nije kriv.

Marija Grubjašić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime