Fašizam. Ništa drugo

2
609

Reuters-sukobi-na-granici-sa-madjarskom-620x330Jedan moj kolega napisao je danas na svom Tviter nalogu „Da smo mi ovo uradili, do sad bi nas bombardovali 30 puta“. Slične varijante ove poruke pojavljivale su se celog dana na društvenim mrežama.

Ne znam da li postoji neko u svetu ko nije zapanjen ponašanjem Mađara na granici sa Srbijom.

Ako su to evropske vrednosti, ne trebaju mi.

Tući žene i decu je sramno. Baš kao što je bilo sramno i ono što je uradila mađarska „reporterka“. To se, rođaci, zove fašizam. I to je to. Ništa drugo.

Evropa se sve vreme zajebava i izmišlja razloge zašto i kako da ne primi izbeglice, za čiju poplavu su veoma krivi. Mogli su da kažu „NE“ američkoj politici davnih dana.

Ovako je lakše. Stvoriš krizu, razoriš tuđu zemlju, otmeš naftu, prodaš oružje i ideš dalje.

Ako neko u međuvremenu umre, pogine, polomi se, izgubi, udavi, ako neko profitira, ako se neko iz uniforme teroriste presvuče u civilnu odeću – nema veze. I to vam se isplati.

Jer, opet, stvoriš krizu, razoriš još jednu tuđu zemlju, otmeš naftu, prodaš oružje i ideš dalje.
Sramota. Evropska, pre svega. Pa onda i mađarska.

Pri tom, ne želeći da ispadne kako su novinari povlašćena vrsta – mađarska policija je pretukla Jovanu Đurović, novinarku RTS, Vladana Hadži Nikolića, kog su pendrečili po glavi i slomili mu kameru, kao i Mikija Đurašinovića, snimatelja tona.

Moje kolege su sve vreme uzvikivale „PRES! BELGRADE! PRES! TV!“

To na svim jezicima znači – isto.

Bando fašistička. Izvinite se.

#HungariaShame.

Aleksandar Bećić

Kolumnista

2 KOMENTARA

  1. Čitajući ovaj članak, zapitam se, da li su Srbi uopšte u stanju da shvate šta se uistinu događa. Ako su Mađari fašisti zato što pokušavaju da zaštite svoju zemlju od lažnih azilanata, šta su onda oni koji atakuju na granice evropskih zemalja. Ako već sada te „sirote izbeglice“ pokazuju neverovatnu količinu mržnje i agresivnosti, šta će biti kada se kod nas odomaće?

    • Slažem se sa vašim stavom. I nije mi jasno zašto se stalno, u kontekstu dogadjaja koji su preduzeti radi zaštite svojih grajdana i državnosti, koristi termin fašizam. Kako bi se onda nazvala ova navala migranata – porobljavanje tuđe teritorije u ime džihada, ili nešto slično?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime