Fazno otimanje Vojvodine

0
600

vojvodina-675x421

Priprime za izdvajanje Vojvodine iz sastava Srbije dobijaju na intenzitetu. Hrvatske službe bezbednosti u Vojvodini su veoma agilne u ispunjavanju zahteva britanske, američke i nemačke agenture, koje se prvenstveno ogledaju u namerama da se veliki privredni kombinati u Vojvodini kupe, zatim dovedu u stečaj s obzirom na cilj da se privreda uništi, a nastali ekonomski problemi pripišu Beogradu. Uz to, britanski agent Amadeo Votkins u ulozi zvaničnog savetnika ministra odbrane sproveo je reformu Vojske Srbije, a sada, u ulozi savetnika MUP-a Srbije sprovodi reformu policije. Ema Loson, koja je britanskom premijeru Kameronu bila spin doktor, trenutno obučava ministre u Vladi Srbije, i organizuje seminare za pripadnike MIP-a. Savetodavna uloga Britanaca u Vladi Srbije je teško objašnjiva, s obzirom na britanske namere da se Srbija svede na teritoriju koju je imala kao kneževina. Naime, u projekciji Velike Albanije, Srbija ostaje bez Niša, odnosno Albanija seže do Stare planine.

Vlada Srbije prihvatila je da finansira Rekom, projekat Nataše Kandić, znatan broj medija je u rukama stranaca, što stvara prostor za niz manipulacija, pogotovo kada se ima u vidu uloga Eme Loson u kontroli komunikacija. Sve navedeno može da se odrazi jako loše po Srbiju, naročito u periodu kada se intezivnije radi na izdvajanju Vojvodine iz njene ustavne strukture. Vojvodina je nedavno dobila Akademiju nauka Vojvodine (VANUK), a uskoro treba da stekne i fiskalnu autonomiju. U planu, čiji je nosilac Bojan Pajtić, Hrvatska i Mađarska treba da javno i optužujuće ukažu na kršenje prava nacionalnih manjina.

Inače, plan za Vojvodinu možemo posmatrati kroz nekoliko faza. Prva, za koju se ceni da je završena, podrazumeva promenu vlasničke strukture nad zemljištem, velikim kombinatima i bankama. U drugoj fazi, zamišljeno je jačanje civilnog sektora, koji uglavnom finansira Sorošova fondacija, a propagira slabljenje veza sa Srbijom, jačanje političkih partija i političkih figura tipa Pajtića i Čanka. Ipak, glavna uloga civilnog sektora jeste da u svesti stanovništva stvori potrebu za denacionalizacijom i restauracijom austrougraske granice, kao i o važnosti hrvatskog kapitala, u čemu veliku ulogu ima kompanija Ivice Todorića. U trećoj fazi planirano je da se izmeni svest stanovništva u smislu stvaranja pogrešne percepcije o prilikama u okruženju, odnosno da preovlađuje maksima – sve je u savršenom redu. Nastoji se stvoriti letargija, kako se ne bi reagovalo na predviđene događaje, a što se postiže psihološkim operacijama i hibridnim ratom.

Da Vas podsetimo:  Ključ razumevanja rusko-srpske politike – jedan pogled

Koriste se manipulacije u mas medijima i na društvenim mrežama. Vidljiv je izostanak reagovanja javnosti na promenu demografske strukture u Vojvodini, a koja se narušava prilivom izbeglica koje vraćaju iz EU. Nemačka i Mađarska se rešavaju izbjeglica pridošlih sa Kosova, a sugerisano im je da se nastane u Vojvodini i izjasne kao Mađari ili Hrvati.

Britanci su već imali nameru da u Vojvodini podstaknu sukobe mađarskih fašističkih grupa sa snagama bezbednosti Srbije, ali se Nemačka tome žestoko usprotivila. Nemačka je i protiv etničkog čišćenja Srba iz BiH jer su Nemci svjesni britanske namere da se u srcu Evrope napravi kalifat, što bi, po nemačkoj proceni, trajno destabilizovalo EU. Međutim, anglosaksonska koalicija čini napore da naruši dobre odnose Merkelove i francuskog predsednika Olanda, jer podržavaju Putinovu mirovnu inicijativu u Ukrajini. Rukovode se procenom da je slaba EU idealna za rat protiv Rusije, koji bi za cilj imao podsticanje unutrašnjih nemira i uklanjanje Putina sa vlasti, nakon čega misle da bi lakše ovladali ruskim resursima. Navedena ideja je skovana u glavama Rokfelera, Rotšilda i Bžežinskog, koji smatraju da sa njima i svet treba da nestane.

Britansku ulogu u Vojvodini, kao i prethodno, uporno zalaganje za usvajanje rezolucije o Srebrenici, treba posmatrati u sklopu britanskih nastojanja da vrate nekadašnji imperijalni sjaj, za što cene da im mogu poslužiti oružani sukobi na Balkanu. Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond nazvao je premijera Vučića i zamolio ga da ode na Komemorativni skup u Potočarima. Takođe, ambasadori Nemačke i Sjedinjenih Država u Beogradu sugerisali su Vučiću da bi bilo dobro da ode u Potočare. Međutim, Filip Hamond je Vučića nazvao kako bi bio siguran da će Vučić doći u Potočare. Britansko insistiranje na Vučićevom odlasku bilo je u cilju anuliranja ruskog veta. Britanci planiraju i naredne godine podneti rezoluciju o Srebrenici. Rezolucija im je potrebna kako bi Haški tribunal dobio legitimitet, radi opravdanja Bošnjaka ako bi se odlučili na ratni pohod na Republiku Srpsku, a rezolucija je potrebna i Sjedinjenim Državama kako bi legitimitet dobilo i bombardovanje Srba, jer istina o Srebrenici polako izbija na videlo, jednako kao i politički karakter Haškog tribunala.

Da Vas podsetimo:  Nevidljivi liftovi u Prokopu

Predrag Ćeranić

Izvor: Fond Strateške Kulture

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime