Fejsbuk: Srpski mafijaši i Panama dokumenti

0
819

Afera „Panama papiri“ otkriva ko su to sve srpski politički mafijaši koji su u dužem vremenskom periodu pljačkali Srbiju. Po uzoru na Vladimira Putina i njegove pajtose, kao i na britanskog premijera Kameruna, srpski lopovi, tajkuni i politički mafijši su novac stečen od pljačke Srbije sklanjali tj. utajivali porez preko of šor firmi na Panami.

Tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević sa svojim saradnicima je, posredstvom ofšor kompanija, na Kipar izneo preko milijardu nemačkih maraka ukradenih od građana Srbije, navodi KRIK.

Novi podaci, navodi se u dokumentu KRIK-a, pokazuju da je srpski biznismen Zoran Drakulić bio punomoćnik kompanije koja je kontrolisala firmu za koju se sumnja da je preko nje iznet deo novca iz Srbije.

U bazi se pojavljuje i ime Vuka Hamovića, poznatom kao trgovac struje i Drakulićev partner.

Slobodan Anđić, koji je prema pisanju medija kum bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, takođe se pojavljuje u bazi.

Postao je u maju 2012. direktor ofšor kompanije „Blue Earth Refineries Inc“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

Među objavljenim imenima je i biznismen Vladimir Delić. Delić je 2009. napustio Srbiju, a protiv njega je u Srbiji vođena istraga pod sumnjom da je oštetio privatizovanu firmu.

Tu je i ime, kako se navodi kontroverznog, srpskog biznismena Igora Saboa, koji je više od decenije umešan u finansijski kriminal, čije su kompanije korišćene za izvlačenje novca iz privatnizovanih preduzeća, optužen je za zloupotrebu u slučaju Azotara, a blisko je sarađivao i sa Zoranom Ćopićem, koji je u BiH osuđen za pranje kokainskog novca Darka Šarića.

KRIK piše i da je Srđan Šaper, jedan od važnijih „igrača“ u oglašavanju u Srbiji, koristio ofšor kompanije da tri miliona evra, koje je zaradio prodajom prostora za oglašavanje, pošalje iz Srbije u ofšor destinacije – ostrva Niue, Samoa, Bahami.

Da Vas podsetimo:  "Šta mislite zašto ovi dečačići sede u parku na klupi 100m od protesta?"

Iza mreze ofšor kompanija, poznati srpski biznismen Milan Popović ušao je partnerstvo sa Konstantinom Malofejevim, ruskim tajkunom koji je blizak Vladimiru Putinu, piše KRIK.

Rotenbergov otac i Malofejev nalaze se na listi lica kojima je EU uvela sankcije.

Projekat „Panama papiri“ pokazuje da ruski novac i poslovi često u Srbiju dolaze skriveni iza kompanija registrovanih u poreskim rajevima. Baza otkriva četiri bogata Rusa koji na taj način posluju u Srbiji, a neki od njih se nalaze na listi lica kojima je zabranjeno da putuju i posluju u Evropskoj uniji (EU).

Među imenima srpskih biznismena je i Vojin Lazarević koji je, kako se navodi, posredstvom svoje kompanije „Rudnap Group“ 2007. kupio ofšor firmu „Giralia Resources Limited“ sa Sejšela. Svrha ove ofšor firme je nepoznata.

Jedan od vodećih srpskih biznismena koji se bavi poljoprivredom i bankarstvom, Miodrag Kostić, pojavljuje se u bazi kao biznismen u čije je ime izvršen transfer 368.000 evra.

Predrag Lučić, vlasnik „Lučić Invest“ i „Panonke“, još jedan je srpski biznismen koji se pojavljuje u bazi dokumenata „Panama papiri“. Osnivač je dve ofšor kompanije „Bluering LTD“ i „LP Line Investment“ 2005. i 2006. godine na Sejselima. U bazi nema detalja o poslovanju ovih kompanija.

Ljiljana Mišković, supruga poznatog srpskog biznismena Miroslava Miškovića kome se sudi za malverzacije sa putarskim preduzećima, dopisivala se, prema KRIK-u, 2014. godine sa agentima „Mossack Fonseca“, kako bi joj otvorili kompaniju koja bi se bavila investicijama niskog rizika.

Kako se navodi u mejlu, kompanija bi imala račun u švajcarskoj banci u Dubaiju, navodi KRIK.

Tu je i ime jednog od najpoznatijih srpskih biznismena Filipa Ceptera, koji je, prema podacima iz baze ICIJ-a, sarađivao je sa sumnjivim advokatom i trgovcem naftom Alainom Biondom iz Švajcarske.

Da Vas podsetimo:  "Da li je u istoriji čovečanstva zabeležen slučaj nezadovoljstva kriznim štabom..."

Bionda je, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, bio umešan u manipulacije u vezi sa naftom u Iraku.

On je stupio u kontakt sa agentom „Mossack Fonseca“ kako bi otvarao ofšor kompanije za Ceptera, ali je bio i direktor u Cepterovim firmama.

Piloti Slobodan Stričević i Đorđe Jovanović, koji su povezani sa slučajem šverca cigareta u Crnoj Gori i Italiji, osnovali su 2009. godine ofšor kompaniju „DSP Jet Co Limited“ na Sejšelima. Svrha kompanije nije poznata.

Stričević i Jovanović poseduju i aviokompaniju „Prince Aviation“ u Beogradu, koja je na italijanskoj optužnici označena kao kompanija korišćena za transfer novca zarađenog švercom cigareta.

Svetski poznata dizajnerka srpskog porekla Roksanda Ilinčič, čije kreacije nose Mišel Obama i vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton, posedovala je ofšor kompaniju „Greenland Property Limited“ na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Ova firma u Srbiji je vlasnik kompanije „MP Invest“.

Darko Kovačević, poznati srpski fudbaler, zvanično je, kako su mediji već preneli, zarađivao od španskog kluba Real sosijedad oko 2.000 dolara mesečno tokom sezone 2006/7.

Dokumenta kompanije „Mossack Fonseca“, međutim, pokazuju da je ovaj klub Kovačeviću isplatio približno 1,4 miliona dolara te godine i to posredstvom holandske kompanije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime