Festival dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“

0
936

sedamvelicanstvenih545454BEOGRAD – Festival „Sedam veličanstvenih“ ove godine predstavlja jednu od najekskluzivnijih autorskih selekcija dokumentarnog filma u evropskim okvirima.

Festival se održava od 1. do 7. februara u Sava Centru i otvara ga film koji svedoči o čudu. Za sve one koji su zavoleli Oskarom nagrađeni „Sjaj“ sa Džefrijem Rašom evo prilike da upoznaju stvarnog junaka neverovatne priče tog filma – legendarnog pijanistu Dejvida Helfgota.

Čak četvorica od najznačajnijih evropskih dokumentarista dolazi sa svojim najnovijim ostvarenjima u Beograd, sa filmovima koji predstavljaju izrazite autorske koncepte.

Nikolaus Gajrhalter predstavlja „Homo Sapiens“, premijerno prikazan na festivalu u Berlinu, film koji govori o tragovima i smislu čitave ljudske vrste. Audrius Stonis, koji za jedan od svojih filmova ima i osvojenu Nagradu evropske filmske akademije, prvi je koji po treći put dolazi na festival u Beograd i donosi prefinjenu poetsku studiju o neizrečenoj ljubavi jedne zadivljujuće žene i džinovskog lednika.

Miroslav Janek, još jedan od velikih, posebno kad su u pitanju deca različita i odbačena ili zanemarena, donosi dinamičnu, duhovitu, interaktivno razigranu kolažnu priču o misterijama autizma. Veliki podvig belgijskog autora Žeroma le Mera, uvodi u zabranjene prostore jedne od čuvenih bolnica u Parizu u kojoj se vodi neočekivana, bespoštedna bitka, a doktore kosi jedna od pošasti modernog doba.

I veliki hit za finale! Prvi irski dokumentarac koji je izborio mesto u glavnoj selekciji najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu. „In Loco Parnetis“ je očaravajuće ostvarenje sjajnog irskog autorskog para, Niase Ni Kinon i Dejvida Rejna, napravljeno u duhu najboljih filmova o školi, učiteljima i đacima!

Više o programu OVDE.

Maja Jovanov

www.dobrevesti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime