Festival Slobodna zona od 7. do 12. novembra

0
301
Foto: printscreen

Petnaesto jubilarno izdanje festivala Slobodna zona održaće se od 7. do 12. novembra 2019. godine u 7 bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Festival Svečano otvara film Areta Frenklin – Amazing Grace 7. novembra u 20 časova u Kombank dvorani.

Areta Frenklin je na vrhuncu slave u januaru 1972. godine, odlučila da se vrati tamo gde je i počela, u svet gospel muzike. Za samo dva dana snimila je album Amazing Grace u crkvi New Temple Missionary Baptist u Kaliforniji sa crkvenim horom Džejmsa Klivlenda.

Na ovom albumu, između ostalih, Frenklin peva pesme poput „Ain’t no mountain high enough“ „Have I Got Over“, „Precious Memories“ i 11-minutnu verziju „Amazing Grace“.

Rezultat je neverovatan što se i očekivalo od kraljice soula, a ovaj album ostaje do dan danas najprodavaniji gospel album svih vremena.

Dokumentarni film o snimanju tog albuma čekao je čak 46 godina da ugleda svetlost dana. Reditelj filma Sidni Polak je zaboravio da koristi klapu, uređaj koji se koristi za sinhronizaciju zvuka i slike, i nikada nije uspeo da sinhronizuje snimak zbog analogne tehnike.

Areta Frenklin, koja je tada već imala 31 pesmu na vrhu američkih top lista, nije dozvolila prikazivanje ovog filma. Alan Eliot je preuzeo projekat i 2008. godine uz pomoć digitalne tehnologije, sa timom tehničara, uspeo da sinhronizuje sliku i zvuk.

Odobrenje da se od ovog materijala napravi dokumentarni film je stiglo tek nakon smrti Arete Franklin, od njene nećake Sabrine Ovens.

Izvor: Kuća dobrih vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime