Filmovi iz fonda Kinoteke dostupni ONLINE

0
561
Foto: printscreen

Materijali Jugoslovenske kinoteke dostupni su na kanalima Jutjub i Vimeo, gde zainteresovani mogu besplatno da vide odabrane inserte iz bogatog fonda ove institucije kulture, kao i filmove koji se bave istorijom, etnologijom, kulturom.

Kako su saopštili iz Kinoteke, akcenat je na predstavljanju istorije Srbije i Jugoslavije, nekadašnjeg života, izgleda gradova, života običnih ljudi na ovim prostorima, kao i važne istorijske ličnosti i događaji.

„Za sada su to dokumentarni materijali iz perioda do 1945. godine, na koje Jugoslovenska kinoteka ima pravo“, kažu iz ove institucije.

Filmovi iz fonda Jugoslovenske kinoteke koji svedoče o burnim i slavnim danima Prvog svetskog rata dostupni su svim zainteresovanim besplatno na veb platformi European Film Gateway, kao i na zvaničnom Vimeo profilu Jugoslovenske kinoteke.

Kinoteka je kao učesnik međunarodnog projekta European Film Gateway postavila izbor iz svoje kolekcije dokumentaraca među kojima su „Solunski proces“ (1917), „Ulazak srpske vojske u Skopje“ (1918), „Proslava proboja Solunskog fronta“ (1928)…

Mogu se videti i kasnije snimani dokumentarni filmovi „Cerska bitka“ i „Kolubarska bitka“ u režiji Svetozara Pavlovića, „Marš smrti“ Miomira Stamenkovića i drugi, ali i dugometražni igrani filmovi na temu Prvog svetskog rata kao što su „S verom u Boga“ Mihajla Popovića i čuveni „Marš na Drinu“ Žike Mitrovića.

Izvor: RTV/Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime