FT o srpskim izborima

Investitori čekaju Vučićevu pobedu

0
1024

2014-03-11_090213Juče je Fajnenšel tajms objavio članak na temu srpskih parlamentarnih izbora pod naslovom „Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će Vučić trijumfovati“. Očekuje se da će Aleksandar Vučić, kao vođa „konzervativne Napredne stranke“ – informiše svoje čitaoce FT – ubedljivo pobediti na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji. On će, kaže se u nastavku, oformiti novu vladu čiji će prioriteti biti „ekonomske reforme“ i „napredovanje prema članstvu u Evropskoj uniji“.

Pozivajući se na poslednje ispitivanja biračkog tela, koje je obavio beogradski Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID, kao „najrelevantniji anketar“), Vučićeva stranka će osvojiti 44 posto glasova, što će biti za tri puta više od broja glasova koje će dobiti drugoplasirana Socijalistička partija Srbije, a na čijem čelu se nalazi premijer Ivica Dačić.

Naravno, FT ne propušta da primeti da je Vučić bio glavni „igrač“ na srpskoj političkoj sceni i ranije, iako je formalno zauzimao drugu poziciju u Vladi Srbije, kao zamenik predsednika Vlade. Dalje se tvrdi da Aleksandar Vučić uživa veliku podršku u srpskoj javnosti, najviše zbog svoje „dinamične prirode“ i svoje posvećenosti „borbi protiv korupcije“, koja je već pogodila neke „nepopularne biznismene/oligarhe“.

FT prenosi i nemušte reči Ane Trbović, dekana Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), gde predaje više „strateških“ predmeta. Mada kaže da je sadašnja kampanja u Srbiji „besadržajna“ i da se „više priča nego što se radi“, Trbovićeva ipak oprezno (za svaki slučaj) dodaje da je Srpska napredna stranka učinila nešto na planu borbe protiv korupcije. Ona nije rekla šta je to „nešto“, a čitalac u Srbiji bi mogao, po svemu sudeći, da se seti samo jalovog hapšenja jednog „oligarha“ – Miroslava Miškovića.

Da Vas podsetimo:  Telo za skrivanje istine, a ne za nadgledanje medija

U produžetku članka, novinari FT  Endrju Mekdauel i Toni Barber podsećaju na činjenicu da Srbija – ukoliko namerava da ispuni uslove za članstvo u EU do 2018. godine i da formalno pristupi EU u 2020-oj (valjda onako kako planira Vučić i njegova SNS) – mora da se ozbiljno pozabavi sa dve ključne stvari: da značajno smanji korupciju i suzbije organizovani kriminal, da oslobodi pravosudni sistem političkih stega i da garantuje slobodu medija. Ova dvojica FT izveštača  nisu ovde naročito insistirali na „problemu Kosova“, ali se to, reklo bi se, već podrazumeva (KiM su samo „uzgred“ pomenuli na kraju ove FT „predizborne“ analize).

Ovde vidimo da Vučićev „optimizam“ u vezi „prijema“ Srbije u EU nema nikakvog pokrića u realnosti. Ako zanemarimo ekonomske nedoumice i političku pozornicu koja je u konstantnom previranju unutar same EU, videćemo da Srbija u ona tri pomenuta segmenta ne samo da nije napravila nikakve pomake, već ne pokazuje ni nameru (spremnost) da se takvim pitanjima ozbiljnije pozabavi. Tu ni od kakve pomoći ne mogu biti stalno ponavljana Vučićeve predizborna obećanja, tipa, „kako smo se borili protiv kriminala, tako ćemo i za radna mesta“. Zapravo, ako se srpska stvarnost malo izmakne ispod zaslepljujućeg sjaja propagandnih „reflektora“, odmah će se videti da nikakve ozbiljne borbe protiv kriminala u Srbiji nije bilo – ni prekjuče, ni juče, nema je ni danas, a sudeći po ponašanju trenutne srpske političke elite, takvu dekriminalizaciju društva Srbija neće dočekati ni sutra. Naime, da bi se uopšte moglo govoriti o zauzdavanju kriminalnih krugova, najpre bi veliki broj srpskih političara morao da bude sudski gonjen zbog svojih veza s kriminalnim vrhovima.

Naravno, ako u samom vrhu države sede ljudi koji su povezani i s najgorom vrstom kriminala (u nekim slučajevima to je sasvim otvoreno i poznato je srpskoj javnosti), tada se nikako ne može očekivati da se pravosuđe u Srbiji reformiše u skladu sa standardima Evropske unije. Isto tako, nemoguća je sloboda medija u društvu u kojem svaki političar u vrhu države ima „svoje novine/medije“, koje pišu/izveštavaju u njihovom ličnom interesu, a ne interesu društva. Na primer, da li je sukob Vučića, Dačića i Đilasa politički motivisan ili se tu radi o podzemnim aktivnostima, kojima se sav kriminal pokušava da gurne pod „jednu kapu“? Ili, kako je moguće da dve vodeće političke figure u državi (predsednik Vlade i PPV) vode medijski rat jedan protiv drugoga, a da to bude izvedeno u okvirima poltičkog fer-pleja?

Da Vas podsetimo:  Sve je bolje i časnije od stajanja u redu za Vučićevu „bonu“

FT ne propušta da „upozori“ sledeću srpsku vladu na „strašne izazove“ koji je očekuju, a tu spadaju: oživljavanje i modernizacija ekonomije u kojoj je 22 odsto radno sposobnog stanovništva nezaposleno, javni dug koji ekstremno raste i budžetski deficit, privatni sektor koji izdiše pod kreditima (stranih) banaka i, konačno, neefikasan državni poslovni sektor kojem je neophodno hitno restrukturisanje.

Iz ovakve analize Fajnenšel tajmsa naziru se i interesi stranih „investitora“.  Napominje se da je premijer Dačić nedavno predložio da se privatizuju (prodaju) veliki državni privredni sistemi koji su u stopostotnom državnom vlasništvu. Ali, isto tako se dodaje da takav zadatak neće biti nimalo lak, jer je Srbija „istorijski rezistentna na ekonomske reforme slobodnog tržišta“. Zapravo, teško se ovde možemo oteti utisku da i izveštači FT-a rade u „korist srpske štete“. Ako se buduća vlada odluči da proda velike državne sisteme (a pritisak izvana je ogroman da se to mora učiniti), tada se treba potruditi da Srbija te državne gigante proda u bescenje.

A da je to sve baš tako (krajnje nepovoljno po srpski biznis i zapošljavanje), potvrđuje i FT svojim neopreznim „izletanjem“, kojim su potvrdili da „investitori jedva čekaju pobedu Aleksandra Vučića“. Zašto bi oni to tako željno očekivali, ako ne bi znali da će instaliranjem nove srpske vlade dobro profitirati? Naravno, jasno je, oni sve to dobro znaju, jer oni koji su „spremni da investiraju u Srbiju“, indirektno su i raspustili „najbolju srpski Vladu ikada“ i raspisali  vanredne izbore. Dakle, Srbija pod novom srpskom vladom biće Eldorado za „investitore“, ali će, istovremeno, biti i najveća noćna mora za većinu stanovnika Srbija.

Spremajmo se, nakon izbora uslediće novi velik talas pljačkanja i razaranja Srbije. Ovog puta, verovatno, ne samo na ekonomskom planu.

Da Vas podsetimo:  Kampanja u doba korone

Za www.koreni.rs

D. Gosteljski

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime