Uz platu i ogromne naknade

0
918

Zbog toga što nije iskoristio godišnji odmor za 2013. godinu, predsednik opštine Šid Nikola Vasić (SNS) dobio je naknadu štete, što mu je uz redovnu platu omogućilo da za samo dva meseca u 2014. godini (jul i avgust) prihoduje skoro pola miliona dinara. Vasić je odštetu dobio na osnovu odluke koju je sam potpisao, a koju je doneo administrativni odbor Skupštine opštine Šid, saznaje Pištaljka.

NikolaVasic Vasićeva plata do novembra 2014. godine iznosila je više od 126.000 dinara što ga čini jedinim od najplaćenijih predsednika opština u Srbiji.Pored Vasića, naknadu zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora primilo je još šestoro šidskih funkcionera: predsednik Skupštine opštine Branislav Mauković (SPS), sekretar Skupštine opštine Ljubica Todorović Slavnić, zamenik predsednika opštine Srđan Malešević (DSS) i dvojica pomoćnika predsednika opštine. Nikola Vasić je za Pištaljku objasnio da su odštete za nekorišćenje godišnjeg odmora isplaćene jer zbog majskih poplava i vanredne situacije u Šidu u proleće prošle godine neki od funkcionera nisu bili u mogućnosti da iskoriste godišnji odmor iz 2013. godine i da je to bilo u skladu sa zakonom.

502-lead-photo-1436741992-SidPredsednik

Odšteta, međutim, nije jedini dodatak koji su funkcioneri u Šidu primali u 2014. godini. Vasić, Malešević, Mauković i članovi opštinskog veća uz redovnu platu do decembra 2014. godine svakog meseca dobijali su i funkcionerski dodatak – od oko 10.000 dinara, koliko su primali većnici, do oko 25.000 dinara, koliko je primao predsednik opštine. Zašto su dobijali taj dodatak, nije znao da objasni ni sam predsednik opštine, tvrdeći da je on isplaćivan zbog „nespretnog računanja plata“, još od 2010. godine.

Vasić je za Pištaljku rekao da je on novac koji je dobio kao naknadu štete donirao ugroženim porodicama u poplavljenom selu Jameni, da je funkcionerski dodatak ukinut i da on sada ima platu oko 83.000 dinara.

Da Vas podsetimo:  Prokop, ili stanica iz filma strave i užasa

Dimitrovgrad

Praksu isplate odštete za nekorišćenje godišnjeg odmora kao u Šidu primenili su i lokalni funkcioneri u Dimitrovgradu. Tamo je opštinsko veće, na čelu sa tadašnjim predsednikom opštine Nebojšom Ivanovim (Demokratska partija Bugara), donelo odluku o isplati famozne naknade za četvoro funkcionera. Kako su troje od četvoro „oštećenih“ funkcionera ujedno i članovi veća koje je odštetu dodeljivalo  – ne čudi što je takva odluka doneta.

Najveću naknadu dobio je načelnik opštinske uprave Velin Nikolov u iznosu od 100.987 dinara. Osim odštete za neiskorišćen godišnji odmor u julu mesecu 2014. godine Nikolov je primio i redovnu platu od 76.465 dinara i dnevnicu za službeni put 2.132 dinara, pa je tog meseca ukupno zaradio skoro 180.000 dinara.

Građani Dimitrovgrada koji u proseku zarađuju 31.235 dinara (prosečna zarada za jul po Republičkom zavodu za statistiku), platili su samo za odštetu za neiskorišćen godišnji odmor Ivanovu 97.765 dinara, njegovom zameniku Zoranu Petrovu (Zajedno za Srbiju) 75.339 dinar i članici opštinskog veća Tamari Georgijev (URS) 91.140 dinara.

I u opštinskoj upravi Dimitrovgrada tvrde da je odluka veća bila u skladu sa zakonom i to na osnovu člana 76 starog Zakona o radu koji glasi: „Ako krivicom poslodavca zaposleni ne koristi godišnji odmor, ima pravo na naknadu štete u visini prosečne zarade u prethodna tri meseca, utvrđene opštim aktom i ugovorom o radu“.

Kako su nam objasnili u opštinskoj upravi Dimitrovgrada, odluka o naknadi štete doneta je zbog povećanog obima posla koji je lokalne funkcionere sprečio da iskoriste godišnji odmor.

Advokat Pištaljke Jelena Stojanović smatra da ovakvo tumačenje zakona o radu liči na zloupotrebu, jer pravo na odštetu imaju samo zaposleni koji krivicom poslodavca nisu koristili godišnji odmor, a da povećan obim posla ne može biti razlog da se nekome zabrani korišćenje godišnjeg odmora, jer je to jedno od osnovnih prava zaposlenih.

Da Vas podsetimo:  Poslodavci i radnici saglasni: Preko stranke najlakše do posla
NovicaToncev
Novica Tončev

„U slučaju iznenadnog povećanja obima posla, to se moglo rešiti prekovremenim radom. Takođe, poslodavac je zbog potrebe posla imao mogućnost i da izmeni vreme korišćenja godišnjeg odmora“, kaže Stojanovićeva.

Da naknada štete za nekorišćenje godišnjeg odmora nije jedini način na koji se lokalni čelnici dovijaju kako bi sami sebi uvećali zarade ograničene Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama, govore i slučajevi u kojima funkcioneri primaju dodatke za  korišćenje sopstvenog vozila, jubilarne nagrade, naknade za rad u raznim komisijama, pa čak i poklone nakon odlaska sa funkcije.

Tako je bivši predsednik niške gradske opštine Crveni krst Darko Bulatović (SNS) dva meseca nakon odlaska s funkcije nagrađen poklonom od opštine u iznosu od 43.000 dinara. Kako je javnost upoznata, Bulatović je poklon „zaslužio“ zbog velikog doprinosa razvoju opštine.

Tokom 2014. godine nagrađen je i predsednik opštine Sečanj Predrag Milošević (SNS) koji je uz redovnu mesečnu platu dobio i jubilarnu nagradu u iznosu od 90.849 dinara. Jubilarnu nagradu od 70.385 dinara u ovoj opštini dobila je i sekretar skupštine opštine Dragana Čorlija.

Jedan od rekordera po dodatnim primanjima uz platu je i Novica Tončev (SPS), predsednik Skupštine opštine Surdulica. On ne samo što je primio 63.707 dinara na ime dnevnica i 68.948 dinara za odštetu za godišnji odmor, nego i 209.410 dinara naknadu za korišćenje sopstvenog vozila.

Najčudnije naknade ipak je dobijao predsednik opštine Čoka, Ferenc Balaž (Savez vojvođanskih Mađara) koji je kao član uređivačkog odbora lokalnog informativnog biltena „Čokanska hronika“ dobijao 500 dinara mesečno, zatim mu je kao predsedniku saveta za bezbednost takođe sledovalo 500 dinara, doduše samo u aprilu 2014. godine, a isplaćena mu je i naknada kao komandantu štaba za vanredne situacije od ukupno 6.400 dinara za dva meseca.

Da Vas podsetimo:  Javni izvršitelji i dalje za vratom

Snežana Đurić, Novak Grujić

Pištaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime