Gde će vam duše, Drobnjaci, kad ste na poniženje pristali

4
1728
Olja Bećković / printskrin Youtube

Novinarka Olja Bećković ističe da je nemoguće tačno odgovoriti na pitanje zašto ljudi napuštaju Srbiju, ali smatra da je “užasno banalno i uvredljivo“ pakovati kofere – „zbog Vučića“.

„Ako bi trebalo neko da se imenuje, što to ne bi bio Drobnjak? Ako ni zbog čega drugog, ono zato što je Vučić jedan, a ’drobnjaka’ je puna Srbija. Evo, recimo, na šta čovek naiđe petominutnom google pretragom – Vučić Drobnjaku: ’Što kasniš, Drobnjak? Im’o si pametnija posla? Ništa mi nije smešno, sedi’. ’Drobnjak, dođi ovamo’. ’Pa, ne znaš, Drobnjak, ne znaš, kaži da ne znaš, pitam te to, nemoj te trikove, ne zna Drobnjak ništa, on zna samo Čačak…’. ’Drobnjaku je juče bilo najlepše kada je rešavao probleme u Donjim Banjanima, kada mu seljaci daju četiri-pet čašica. On voli koju čašicu više, ali dobro radi. Jednu si popio za mene, a dve? Da znate, nije bio pijan, on je domaćin iz Čačka, može da popije i 20 i da ne bude pijan, a ima 115 kila’. ’Nemoj da izmišljaš takve gluposti. To nemoj da radiš, Drobnjak, nikada, nikada to nemoj da radiš.’(…)

Kako je moguće da to trpite? Baš vas briga? Ne doživljavate to lično? Smešno vam je? Ako je vama svejedno, imate li porodicu? Šta vam kažu? Kako se oni osećaju? Šta ste mislili kad ste imali sedam godina – šta biste radili kad bi vam se neko tako obratio? Koji vam se predsednik za jedanaest godina vašeg direktorovanja tako obraćao? Da li ste manje zaslužili da budete direktor ili da budete džak za udaranje? Zašto mislite da on ima pravo da pravi budaletinu od vas pred televizijskim kamerama, pred seljacima, pred investitorima, pred đacima? Otkud znate da ste čovek, a da niste stvar? Da li ste nekad sanjali da mu odgovorite? Šta ste mu te noći rekli? Da li vam je veća plata ili cena koju plaćate da biste ostali na tom mestu? Iskreni odgovori bi sigurno bili doprinos za otkrivanje pravih razloga zbog kojih polovina Srbije sanja da uhvati put pod noge i zdimi iz zemlje. Jer odavno više nije pitanje za Vučića: ’Gde će ti duša kad se toliko iživljavaš nad ljudima?’. Veće je pitanje: ’Gde će vam duše drobnjaci i drobnjaci kad ste na ovoliko poniženje pristali?’. Vučić će otići, makar kad to bude sam odlučio, ali zdrobljeni narod će ostati. Uveren da put Srbije podrazumeva poniženje.“

Da Vas podsetimo:  Prepoznavanje

Ozonpress.net (Blic, 1. 8. 2018. godine)

4 KOMENTARA

  1. Gospođo Bećković, ja sam Drobnjak. Ne prezimenom već rodom. Mislim da ste, em preterali, em ste i pomalo nepristojni. Prozivate cijelo Drobnjačko pleme zarad jednog nesretnika koji eto nosi prezime po jednom ne tako malome hercegovačkom plemenu. I zašto vas interesuje gdje će drobnjačke duše? Možda se to i na Vas odnosi ako ste rodom iz Šaranaca. Ako ste potomak Šabana sina Bećka Raičevića iz Aluga nadomak Žabljaka (ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997). Ako je ovo tačno, tada ste i Vi od Drobnjaka, od plemena jaka. A gdje će onda Vaša duša? Ako niste od Drobnjaka, tada poslijednje četiri rečenice zanemarite.

  2. „Drobnjak“ – paradigma našeg vremena…

    Reče jedan uman čovek:“ Dođe vreme kada budale progovore, fukara se obogati a pametni zaćute“.
    Novac je danas jedini Bog. Ništa nje bestidno.

    Što pre to shvatimo, to bolje za sve nas!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime