Gde je nestao Marko Blagojević – Cesid?

1
1664
Marko Blagojević / Foto: ATA images

Marko Blagojević, nekadašnji, a mnogi kažu i sadašnji pravi vlasnik i programski direktor Cesida, pre 20 godina u vreme poslednjih Miloševićevih izbora, bio je jedan od perjanica demokratije. Bio je jedno od novih mladih lica u javnom životu koje je ukazivalo da i Srbija može postati demokratska zemlja. Uz međunarodnu podršku i finansijsku pomoć, govorio je te 2000. o katastrofalnim izbornim uslovima, komentarisao nedemokratska izborna pravila i procedure, organizovao posmatrače na izbornim mestima i procenu izbornih rezultata. Tih godina na svim izborima bio je neka garancija da će svaka izborna manipulacija vlasti ili neravnopravnost izbornih učesnika biti javno žigosana i bez pardona javno komentarisana.

ZAŠTO DANAS MARKO BLAGOJEVIĆ – CESID ĆUTI?

Ćuti, iako su svi saglasni da su izborni uslovi mnogo gori nego čak i te 2000, kada je odlazio Milošević. Zna on da su izborni uslovi mnogo gori, zna to bolje od ogromne većine građana, ali ćuti. Nema ga da govori o izveštaju Freedom hilouse, o izostanku stalne posmatračke misije OEBSA.

Bilo bi očekivano da objasni da se odluka o smanjenju cenzusa dva meseca pred izbore ne donosi ni u Nigeriji, da objasni da promena izbornog zakona u toku izborne kampanje takve izbore čini nelegalnim, da objasni građanima gde je nestalo 200.000 ljudi sa biračkog spiska sa prošlih izbora, da pojasni da se u Srbiji vodi nikad viđena funkcionerska kampanja u kojoj se sa svih strana poziva da se glasa za predsednika koji nije ni kandidat na izborima.

Nema Marka Blagojevića – Cesida da kaže da su medijski izborni uslovi ubedljivo najgori u Evropi, nema ga da progovori o SNS džipovima i bejzbol palicama u izbornoj kampanji, nema ga da progovori o potpisima koje je režim nelegalno prikupljao lažnoj opoziciji koja treba da bude ikebana u lažnoj Skupstini.

Da Vas podsetimo:  Fragment F-117A koji je ustupljen Ruskom domu-ukraden je ratnoj jedinici (2)

Da li će se Marko Blagojević – Cesid pojaviti na izborni dan kada će Vučić koristeći svu državnu silu pokušati da što veći broj birača istera na glasanje?

Da li će se kao nekada, oglasiti u izbornoj noći kada građani budu iščekivali koliko daleko će Aleksandar Vučić ići u svom bezobrazluku i u kojoj meri će falsifikovati podatke o broju izašlih na birališta? Da li će se Marko Blagojević – Cesid ipak probuditi iz Vučićevog toplog, ušuškanog kreveta i narodu reći istinu?

Od čoveka koji je u politički život ušao 1995. godine kao lider podmlatka Građanskog saveza Srbije Vesne Pešić i Gorana Svilanovića, jednog od organizatora Studentskih protesta 1996. godine, osnivača Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, Blagojević se tih dvehiljaditih etablirao kao Osnivač CeSID-a – Centra za slobodne izbore i demokratiju, i jedan od čelnika nekoliko nevladinih organizacija finansiranih i iz inostranstva.

Daleko od javnosti i vešto sakriven od medija, danas je važan šraf Vučićevog režima i direktor Kancelarije za javna ulaganje, a oštro novinarsko oko primeti ga samo na gradilištima kada iz pozadine, pognute glave, ponizno i tihog, plašljivog glasa, odgovara na Vučićevu dreku i javne prozivke, tretiran na isti način kao što veliki vođa tretira Zorana Drobnjaka, Zorana Babića i ostale državne i partijska aparčike, koji se tresu pred kamerama.

Ostaje da se pitamo zašto je nastao Marko Blagojević – Cesid? Odgovor na to pitanje može da da samo on sam. Dakle, zašto Marko?

1 KOMENTAR

  1. Malo me zanima gdje je završio Marko Blagojević , ali mi čini zadovoljstvo upotpunjavanje mozaika u saznavanju istinie o „djelu“ ili „nedjelu“ bivšeg nam predsednika Slobodana Miloševića. Dio tog mozaika čine i napisi koji govore da su najveće nedaće Miloševića nastale u momentu kada je odbio da učini sve ono što su ovi posle njega odmah učinili. Nije dozvolio da Srbija ostane bez svoje BANKE, nije htjeo da rasformira i uništi uspiješna poduzeća, čvrsto je drzao do stava da Drzava Srbija bude većinski, ako ne i apsolutni vlasnik strateški vaznih sistema …..elektroprivreda, zeljeznice, pošte, aeradromi………..i koliko god je mogao, jačao je i vojsku i policiju !!! Da bi spriječio rasparčavanje Drzave ušao je u rat sa tada najjačim vojnim savezom- NATO , i pored saznanja da je Rusija izuzetno slaba i da neće moći ništa da pomogne !! Poslije agresije na SRJ uslijedila je nevidjena
    PROPANGANDNA akcija protiv Miloševića, koja traje i dan danas, iako bi barem svima u Srbiji trebalo biti jasno kolika količina lazi je u pitanju !!! Motiv za beskorpuloznu i bezgraničnu laz je opravdanje za jednostrano kršenje medjunarodnog prava, sa svim svojim posledicama, na što su pristale, nazalost i europske zemlje. Kao posljedica ne reagiranja na agresiju protiv SRJ, poslije su se dogodile i agresjije na IRAK, LIBIJU i SIRIJU,!!! Sada cijeli europski kontinent ispašta posljedice američke arogantnosti, u vidu izbjeglica, koji ne mogu da dodju u Ameriku, ali u europu i te kako stizu!! Zanimljivo je da se u zapadnim europskim zemljama češće spominje nepravda učinjena Srbiji i Miloševiću nego u samoj Srbiji!!! I to ima svoju logiku! Dovoljno je postaviti jedno jednostavno pitanje……šta bi bilo da nije bilo petooktobarskog puča??? Zasigurno bi se neupitno inzistiralo na R1244, a pored Kine i Rusije danas ona bi sigurno bila ispoštovana. Ostale bi domaće banke, velika poduzeća………….da ne ponavljam!! Sloboda štampe je i onda , u uslovima neposredne ratne opasnosti i rata bila na daleko višem nivou nego danas, ne bi počinili takvu sramotu da one koji su branili zivotima KiM budu poslani u HAG, da ih agresori sude……….Neću da pišem dalje , razmislite sami……..!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime