General Bandić – slika Vučićeve Srbije

0
3010

general-bandic-31Ponovo je aktuelan brigadni general Predrag Bandić, komandant 204. vazduhoplovne brigade RV i PVO, koji je direktno odgovoran za prošlogodišnju helikoptersku tragediju kada su izgubljeni nedužni životi. Prozapadni „Blic“ je redovno obaveštavao[i] javnost o razvoju Bandićeve karijere, da bi pre neki dan potvrdio[ii] kako se čeka još samo ukaz predsednika Tomislava Nikolića, nakon čega će imenovani preuzeti dužnost šefa „Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO“ u Briselu.[iii]

Nema se šta dodati, novinari ovog glasila imaju odlične izvore u vrhu Ministarstva odbrane. Usput, kad se već dohvatih „Blica“ – nisu se oni bavili tragedijom da bi došli do istine, niti ih je Bandić nešto posebno interesovao, već je na mestu broj jedan bila svojevrsna istraga i intrigašenje o odnosima u Vojsci i Ministarstvu odbrane. Posebno na relaciji Diković-Gašić. I to su činili po zapadnom modelu spinovanja – dolij ulje na vatru i prati kako se požar razbuktava, a onda što snažnije duvaj.

Bandić se za novu, vrlo visoku i reprezentativnu dužnost temeljno pripremao najmanje šest meseci prema posebnom planu i pod pokroviteljstvom NATO saveza. Uprkos tome što je načelnik Generalštaba, general Ljubiša Diković ne samo zahtevao njegovu smenu – „udaljenje od dužnosti“ (javnost o svemu tome naravno ne zna ništa), što je bilo jedino ispravno i prema zakonu[iv], već se i protivio odluci državne vlasti da Bandić predstavlja sistem odbrane i Vojsku Srbije u sedištu Alijanse i istovremeno u EU.

Odluka je krajnje neprimerena, može se zaključiti destruktivna i protivna zdravom razumu. Imamo dakle generala koga je Vojnodisciplinski sud oglasio odgovornim za tragediju i izrekao meru zaustavljanja u napredovanju. I pored toga i pored toliko drugih, baš on je odabran da predstavlja Srbiju.

Naravno, bila je to farsa od disciplinskog postupka – suđenja, koje se u Vojsci obavezno sprovodi nezavisno od krivičnog gonjenja. Tek toliko da se javnost umiri i podigne dimna zavesa. Postupak kojim je dobijeno na vremenu i dat prostor nadležnom tužilaštvu, koje do dana današnjeg nije podiglo optužnicu i to najmanje protivu Bratislava Gašića i navedenog generala.

Bandić je zaslužio daleko veću disciplinsku kaznu od one koja mu je izrečena zato što je te kobne noći, u vreme dok se nalazio na godišnjem odmoru (!) višestruko prekršio Zakon o Vojsci Srbije, zatim Pravilo službe i osobito procedure koje regulišu upotrebu vojnih vazduhoplova u miru. Pored navedenog, što je inače priznao u javnosti i nadležnim istražnim komisijama, uhvaćen je i u više laži. Od skrivanja nekih bitnih činjenica kao što su razgovori mobilnim telefonom, do procesa odlučivanja o alternativnom mestu sletanja helikoptera, naređivanja pilotu u ključnim trenucima, obučenosti posade, stanja letelice i drugog.

Da Vas podsetimo:  Korona „ugasila” venčanja u Kragujevcu – Jesen dođe ja se ne oženi

No, ono što je najvažnije – ignorisao je subordinaciju u komandovanju, dodvoravajući se tadašnjem ministru odbrane Bratislavu Gašiću (i ostalim ministrima), preuzimajući nadležnosti ni manje ni više nego načelnika Generalštaba i Združene operativne komande. I posebno Operativnog centra sistema odbrane i Operativnog centra RV i PVO, koji su jedino vlasni da organizuju i izvedu upotrebu helikoptera.

O ovom slučaju je pisano više tekstova[v] na FSK u realnom vremenu, izvršene su odgovarajuće stručne analize i iznete procene razvoja događaja. Dešavanja na slučaju u potpunosti su potvrdili ispravnost zaključaka. I, zato, ne vredi se sada iščuđavati.

Srbija nije zvanično ušla u NATO, ali je ta severnoatlantska družina sa svojim „standardima i procedurama“ kao i temeljnim kadrovanjem, uzduž i popreko u Srbiji, gde vedri i oblači kako njima odgovara. A tu činjenicu upravo nam potvrđuje slučaj Bandić. Da vidimo kako, kroz jedno malo podsećanje.

U tekstu „Kako se vodi (i usmerava) istraga helikopterske tragedije“ (19.03.2015)[vi] između ostalog analizirao sam nastupe Aleksandra Vučića, koji je iz dana u dan razvodnjavao stvari, kanalisao rad istražnih, kako vojnih tako i tužilačkih organa, i zloupotrebljavajući položaj predsednika Vlade, planski dezavuisao javnost. Evo najzanimljivijeg dela u navedenom tekstu:

„To što se stavio u odbranu ministara jasno je, već smo navikli. Ali, zašto je tako grčevito stao u odbranu Bandića? Da li samo zato što se ovaj mladi i perspektivni general Vojske Srbije nedvosmisleno pokazao kod Feketića, u Obrenovcu i na drugim lokacijama, kako premijer ističe, ili je možda još važniji razlog činjenica da je Bandić 2008/09.godine završio „Nacionalnu ratnu školu“ Sjedinjenih Američkih Država, te je kao takav (poznato je vojnoj javnosti), njihov miljenik i, podrazumeva se, štićenik.“

Dođosmo do ključne stavke koju sam potencirao tada a naglašavam je posebno sada. Reč je dakle o generalu koji je školovan na najvišoj vojnoj (ratnoj) američkoj naučnoj ustanovi u Vašingtonu, verovatno najprestižnoj u svetu. U ravni „Kraljevskog koledža odbrane“ u Londonu i naše nekadašnje (a ne ove sada) „Škole nacionalne odbrane“.

U Bandića su američki „partneri“ uložili mnogo. Previše. Iluzorno bi bilo licitirati o desetinama ili, preciznije, o stotinama hiljada dolara, koliko zaista košta znanje i veština koje je tamo usvojio, zatim, smeštaj, ishrana i boravak, kako njegov, tako i članova porodice, te brojne druge aktivnosti.

Da Vas podsetimo:  Mladi u Srbiji nemaju perspektivu: više od 60 posto živi sa roditeljima, ne radi...

I, sada, glavno pitanje – da li se takav kadar koji je višestruko, bolje reći višedimenzionalno preumljen (vrbovanje je krajnje blag izraz), tek tako pušta niz vodu, makar se radilo o tragediji koja je odnela sedam života u tamo nekoj balkanskoj prćiji, koja je ipak geopolitički važna i ekonomski isplativa? Naravno da ne i naravno da taj film nećemo gledati za skorijeg vakta. Bar ne dok se ne oslobodimo i ne rasteramo poslednjeg zapadnog agenta u vrhu vlasti i po dubini.

Da li bi vrh NATO dozvolio da im se ponovo dogodi „neki tamo“ srpski Jovan Milanović (legendarni obaveštajac VJ iz 1998) koji bi pronašao nekog novog Binela i raznizao do tančina sve moguće agresivne planove „odbrambenog“ severnoatlantskog saveza? Ni u snu. Jednom su se opekli i to im je dovoljno za narednih pedeset godina.

Umesto da se postupalo prema Zakonu o Vojsci Srbije koji je veoma precizan i do detalja reguliše načine postupanja sa pripadnicima koji prekrše vojnu disciplinu ili dođu pod udar krivičnih organa, Bandiću nije falila dlaka s glave. Recimo, krajem juna prošle godine, dakle svega tri meseca nakon pada helikoptera, on je već komandovao vežbom „ Air solution 2015“[vii], koju su pripadnici naše RV i PVO izvodili sa snagama Vazduhoplovstva Rumunije kao članice NATO, prema planovima iz NATO programa „Partnerstvo za mir“ a na osnovu „Plana bilateralne vojne saradnje“.

Pre neki dan se Bandić pojavio i na televiziji „Pink“ uživo, u „Jutarnjem programu“. Bezbrižan je, deli lekcije, obećava brda i doline, afirmiše srpsku avijaciju koja će značajno „ojačati“ sa dva helikoptera, a usput prećutno, ali vešto reklamira sebe i predstojeću NATO karijeru.

U Briselu će zameniti general-majora Milana Mojsilovića, bivšeg komandanta Kopnene vojske, još jednog NATO đaka koji je školovan pre desetak godina u Garmiš-Partenkirhenu, poznatom NATO (i američkom) obaveštajnom „Maršal centru“. Mojsilović će najverovatnije na čelnu poziciju Sektora za politiku odbrane MO, a nakon toga, zna se – najozbiljniji kandidat za načelnika Generalštaba u perspektivi. Put kojim će svakako proći i Predrag Bandić.

Tako to radi zapadna Alijansa. Ništa se ne prepušta slučaju. Oni odlično shvataju šta znači ulagati u budućnost i baš zbog toga dejstvuju prema usvojenim planovima. Zato su nam školovali i preumili na stotine najviših vojnih kadrova. Jer, kako bi drugačije sprovodili „javnu diplomatiju“ prema zacrtanoj NATO-IPAP agendi, koja se intenzivno sprovodi kroz njihov program „Partnerstvo za mir“? Naravno, u „vojno neutralnoj“ državi Srbiji bez Kosova i Metohije.

Da Vas podsetimo:  Učiteljica porodilja, profesor srpskog i desetine drugih izgubili posao zbog SNS VOJNIKA

Na kraju – da li bi se Vučić lišio usluga Gašića nakon pada helikoptera, što je bio kud i kamo teži slučaj nego afera sa novinarkom B 92? Pa naravno, bez razmišljanja. Zašto to nije uradio? Upravo zbog Bandića, koji je morao biti sačuvan. Smenjivati Gašića a ne dodirnuti onoga ko mu je direktno omogućio da se tragedija dogodi, bilo bi suviše naivno i providno. Štitio je prvog radi onog drugog. I obrnuto. Tačka.

Srbija je zemlja čuda. No, pre svega, zemlja bačena na kolena. Smoždena, dezorijentisana, subverzivno paralisana, desuverenizovana i oblikovana kao laka NATO meta na brisanom prostoru. Ali, u Srbiji imamo, na žalost, milionske mase kojima će biti potrebne godine i godine da shvate kako funkcioniše partokratska i istovremeno neokolonijalna vlast latinoameričkog tipa iz vremena 19. veka.

Nakon tih godina, kada prođu, ako nam se to uopšte i desi, biće po onoj – ko preživi, pričaće.

Goran Jevtović

FSK

____________

[i] http://www.blic.rs/vesti/drustvo/afera-helikopter-nezgodnog-svedoka-sklanjaju-u-nato/zbpcfdn

[ii] http://www.blic.rs/vesti/drustvo/potvrdjeno-pisanje-blica-o-aferi-helikopter-general-bandic-sklonjen-u-nato/tv5k42y

[iii] Vojno predstavništvo u Misiji Republike Srbije pri NATO uspostavljeno je 2010. godine sa osnovnim zadatkom da predstavlja Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije u sedištu NATO i EU u Briselu. Ima dvojaku funkciju zato što pored osnovnog zadatka izvršava i zadatke vezane za vojnu saradnju sa EU.

Čine ga: Kancelarija Vojske Srbije, Kancelarija odbrane u Briselu i Tim za vezu pri Odeljenju za vojnu saradnju NATO u Monsu.

[iv] Glava VI Zakona o Vojsci Srbije – „stanje u službi profesionalih vojnih lica“, u članu 67. pod tačkom 6) stoji (kao jedno od „stanja“): „udaljen od dužnosti“. U članu 77. istog Zakona, u drugom paragrafu pojašnjeno je kada se vrši udaljenje od dužnosti: „Profesionalno vojno lice može biti udaljeno od dužnosti ako je zatečeno u vršenju teže povrede vojne discipline ili ako je protiv njega pokrenut krivični postupak ili postupak zbog disciplinskog prestupa, a krivično delo, odnosno disciplinski prestup je takve prirode da bi bilo štetno po interes službe da takvo lice i dalje ostane na dužnosti.“

[v] http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/politika/kako-se-vodi-i-usmerava-istraga-helikopterske-tragedije/

http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/politika/sta-se-ceka-gospodo-generali-helikopter-se-srusio-odavno/

http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/politika/vojni-izvestaji-o-helikopterskoj-tragediji-cija-je-primarna-odgovornost/

http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/autorski-tekstovi/lazanski-o-padu-helikoptera-anatomija-jednog-tragicnog-spinovanja/

http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/autorski-tekstovi/sta-ceka-vrhovni-komandant-u-slucaju-helikopterske-tragedije/

[vi] http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/politika/kako-se-vodi-i-usmerava-istraga-helikopterske-tragedije/

[vii] http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=8473

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime