Generale moj!

2
2277
Ratko Mladić /Foto: Petar Kujundžić/REUTERS

Šesnaest godina si se skrivao, šest godina, nisu mogli da te uhapse, eto tu su nam prošle godine, mladost, generale moj, pa kažu da presuda nije protiv sudskog naroda, već samo protiv tebe, generale moj!!!

Nisu presudili tebi, generale moj, nego nama, doživotno, izgleda.

I dok se dizala, medijska hajka, gde si? Gde si mogao da se sakriješ,u koju guduru Srbije, pod koju stenu, bratske Crne Gore, ili si možda prebegao u bratsku Rusiju!?

Godine su prolazile, mučno, konfuzno, u bedi i oskudici, i Srbiji je baš kao i tebi, bolesna je, i ostarela, srećem je svako jutro, kad krenem kao penzioner do čitaonice,da ti napišem ovo pismo,  a tek mi je čedrdeset peta.

Toliko sam uzbuđen, i srce mi preskače, emotivno primam ovu odluku nepravde, bojim se da ne izbacim aktovku iz ruku, strefi me srčka,to jest infrakt, i odem poput dragog Nikolaja Timčenka, na onaj bolјi, i pravedniji svet.

-Nisi sam! Generale moj!

-Srpska je uz tebe!

– Miroslav Dodik je uz tebe!

-Beograd je uz tebe!

-Dragiša!
-Ljubiša!
-Milan!
-Stojan!

-Nek mi se ne nalјuti neko iz komšiluka, ako ga ne nabrojim…

-Braćo Srbi, Romi su uz Vas!!! –setih se jednog transparenta…

-Vijorila se parola, ispisana ćirilicom, posnih i kriznih devedesetih!!!

-Uz tebe smo, generale moj, svim srcem, svom dušom, i svom snagom svojom!
-Bio si im prepreka, ti, generale moj, pa nas zbog toga neće uvesti u Evropsku Uniju, dok

ne ispunimo i taj uslov iz Haškog tribunala.

Iz suda, stvorenog isklјučivo za Srbe!

-To im je bio scenario, svih ovih godina, i zadnji čin drame, usledio je juče,22.novembra leta Gospodnjeg 2017. U Hagu. Okončao se proces sa tobom, generale moj,

Da Vas podsetimo:  Zašto će Mitropolit za života da vrati kapelu, a Milo da se odmetne u šumu

Haški tribunal, je bio scenaro za Srbiju, sud za srbe.

Tu nam je prošla mladost, u tom procesu, i kad mi jedne godine, na ŽTP peronu, reče, jedan moj prijatelј koga su proterali iz Holandije…Kaže da smo u procesu.-

-Gle nisam mu verovao, sve do juče.

Bojim se da smo kao ceo jedan narod, osuđen na doživotnu, a to je srpski narod!
U celoj ovoj priči likovaće, i Hrvati, i Muslimani, i Šiptari, jer oni nisu imali glavne uloge, i role, u Haškom scenariju.-Mi ćemo i dalјe biti loši momci, o kojima će se snimati filmovi sa Radetom Šerbedžijom, u Holivudu, i pisati knjige, negde  Holandiji i Norveškoj, jer doktor Vojislav Šešelј je baš sve što ima, napisao, čini mi se.

Trebaće, godine i godine, koje će prolaziti, i u kojima će nove generacije stasavati, i stariti, baš kao ona Srbija, koju svakog jutra, zatičem u prolazu.

Ništa se bitnije neće promeniti, bila ta budućnost, tu nadomak nas, ili 2025.godine!?…

Setiću se utešnih reči mog prijatelјa iz prošlosti, Miroslava, koji je sad na Malti

-Pa Vi ste u procesu!-kaže mi!
-A otkud tako lepa garderoba, pa sit si vidim!-kaže mi on.

-Ne znam, čudim se ovom herojskom, i napaćenom narodu, i tebi generale moj, odakle ti snaga odakle nam snaga, kada smo iscrpeli sve mogućnosti, da budemo deo Evrope, a odvajakada smo u njoj. Da budemo deo sveta, a on je globalno selo.

-Šalјem ti pozdrav od ustreptalog, i zabrinutog srca, koje kuca, sve brže i jače, dok pišem, jer je želјno, i gladno pravde, a ne neke farse, kojom će završiti dramu sa narodima, na brdovitom Balkanu.

S poštovanjem

Dušan Dojčinović

23.novembra 2017.godine

u Leskovcu

 

 

2 KOMENTARA

  1. Hm,hm…odakle mu tako lepa garderoba ? pa,mozda nije penzioner,ili mozda jeste,pa ne postuje “ preporuku v lade“ u nizu,“ da penzioneri,ne moraju da kupuju odela“.A,kad je vec oko Makte, posle Drugog rata,bila je teska glad,pomagala je i Jugoslavije,izmedju ostalog,brodom je isporucila,zeceve,brzo sevreprodukuju,pa i danas,jedu i u restoranima nuse zecetinu. Kazu,nije,retkost,da i deca,znaju za Jugoslaviju pa i Tita..i on je imao,lepa odela,pa i gradjani,doduse “ ne firmirana“.. A, generalu,da pomognem ne mogu,al da ne glasam, za vlast,koja nema damu,a zivi,i gazduje u RS, Srbiji…mogu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime