Generalni sekretar NATO u poseti Srbiji

Srbja u… ?

2
786

2015-11-21_034347Došao nam je u goste viđen i poštovan gost, dočekan s crvenim tepihom uz srpsku tradicionalnu pogaču i so, kao za dragog prijatelja (!) i postrojenu gardu. Izostalo je intoniranje himne, ali nije poznato da li NATO uopšte i ima himnu? (Možda „Internacionala“, ali nam nisu rekli?). Jens Stoltenberg, koji je doleteo avionom belgijske vojske, je nekadašnji (privremeni) stanovnik Srbije i Beograda u ul. Koste Racina, sadašnji gensek NATO-a. U Srbiju je došao da nam poželi (verovatno), uspešan rad sa njegovim strukturama u Ministarstvu vojske, da nas još nečemu posavetuje i da nam čestita uspešnu saradnju sa migrantima koje Srbija treba da zaštiti tako što će ih zadržati u svom dvorištu.

Ništa neobično, došao je da nam naglasi bar javno svoja „iskrena“ osećanja prijateljstva, da podrži Srbiju i njenog predsednika vlade u borbi protiv terorizma, kojoj je NATO iskreno posvećen. Da li je?

Grdelica-voz-NATO-790x529Jens Stoltenberg nije predsednik neke države te da mu se ukazuje počast koja je rezervisana za takve posete, on je jedan od mnogih generalnih sekretara jednog vojnog saveza s kojim je Srbija bila 78 dana u ratu i koji se završio Kumanovskim sporazumom (ne kapitulacijom!) koji ta vojna alijansa nikada nije poštovala. Gde se zagubila klauzula o prisustvu do hiljadu vojnika i policajaca na Kosovu i Metohiji? To ni jedna srpska vlada od 2000. god. naovamo nije smela ni da pomisli, a kamoli izgovori! Pa tako ni ova.

Dok pišem ovaj tekst, najavljeno je da će Stoltenberg sa premijerom Vučićem održati predavanje na Fakultetu političkih nauka. Videćemo kako će se provesti licem u lice sa osvešćenom i patriotskom srpskom omladinom. Na Konferenciji za štampu, na kojoj su učestvovali predsednik srpske vlade i generalni sekretar, čuli su se mnogi umilni tonovi. Od toga kako (NATO) poštuje srpsku neutralnost, da podržava Srbiju na njenom putu u EU, ali da i dalje želi da produbljuje saradnju u okviru ranije potpisanih dogovora. Nije zaboravio da kaže gospodin generalni sekretar kako je „kampanja 1999. godine bila uperena protiv Slobodana Miloševića, i njegove strahovlade, a nikako protiv srpskog naroda“. Pomislio je gospodin gensek NATO-a da Srbi zaista imaju kokošije pamćenje pa su zaboravili bacanje kasetnih, Konvencijom UN zabranjenih bombi na civilno stanovništvo u Nišu i ubistvo nevinih ljudi (ili možda nisu, jer su glasali za Miloševića?!) na pijaci, smrt preko tri hiljade srpskih građana pod „humanitarnim“ bombama NATO-a, ranjavanje desetina hiljada civila, gađanje mosta u Grdeličkoj klisuri, stradanje civila u Aleksincu, Surdulici. i drugim mestima širom cele Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju. Milošević nije bio ni na niškoj pijaci, ni u Surdulici, ni u Nišu, ni u Aleksincu, ni na mostovima Varvarina, Novog Sada i drugih gradova Srbije. Ali gensek je to zanemario (kao nekad Džejmi Šej, jer su to „kolateralne štete“) te je Konferenciju za štampu iskoristio da patetično izrazi svoje saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje bližnje, ne prisećajući se da je NATO tom prilikom Srbiji, pored neprocenjivih ljudskih žrtava, napravio i materijalnu štetu procenjenu na preko 120 milijardi dolara! Ko će to Srbiji da plati?

Da Vas podsetimo:  Patrijarh, Vučić i predizborna kampanja

2015-11-21_035814Ono što je na Konferenciji rekao gospodin gensek NATO-a nije bilo iznenađenje: Srbija, ovako jadna, ipak po mišljenju ovog gospodina ima poprilično municije (i naoružanja) te će morati da se liši 200 tona municije (i naoružanja). To je u suštini jedan od glavnih razloga dolaska genseka u Srbiju, da vidi čime to Srbija raspolaže i sa čime ne sme da raspolaže. Druga „lepa vest“ je da ne postoji više ograničenje letenja naših aviona po prvoj i drugoj dubini, ma šta to značilo, ali deluje ohrabrujuće, i veoma nam je korisno.

Zajednički stav iskazan na Konferenciji za štampu da se NATO bori protiv terorizma je za onog ko ne zna šta je ustvari NATO, zaista ohrabrujući. Ali, zar nije NATO podržavao i napravio terorističku tvorevinu OVK na Kosovu i Metohiji, bio njegova udarna pesnica u „humanitarnom bombardovanju“ Srbije 1999. godine i osnovao im je terorističku tvorevinu „državu“ Kosovo*?

Zar nije NATO stvorio prvu terorističku organizaciju za koju je svet čuo, Al- Kaidu u Avganistanu, takođe kao udarnu i sabotersku pesnicu protiv vojnika SSSR-a tokom tadašnje vojne intervencije SSSR-a? Zverstva koja su članovi Al-Kaide činila nad sovjetskim vojnicima, nisu bila za prikazivanje i sklanjana su od pogleda sovjetskih vojnika, a podržavali su ih upravo oni koji su tu terorističku tvorevinu i napravili.

Kako Srbija da se bori protiv terorizma? Hoće li od NATO-a očekivati pomoć? Evo šta o tome kaže naš istaknuti, stručnjak za borbu protiv terorizma, gospodin Dževad Galijašević:

generalštab“Razmjena podataka sa neprijateljima državnog suvereniteta Srbije i djelovanje u regionalnim i globalnim tijelima za kozmetičke zahvate na polju protiv-terorizma – koordiniranje vlastitih aktivnosti sa Amerikancima, Englezima i Njemcima… čin je ravan ugrožavanju vlastite države. Zato nimalo ne čudi što propušta hiljade izbjeglica kojima uopšte ne može utvrditi stvarni identitet.” (1)

Da Vas podsetimo:  Štrajk poštara

Naše granice su otvorene, po preporuci EU, jer mi težimo svom snagom ka tom članstvu u raspadu, naša zemlja kontroliše samo zvanične granične prelaze a ne i celu granicu koja je izbušena i prohodna s koje god strane. Srbija “nema jasnu bezbjednosno-odbrambenu strategiju jer najvažnija pitanja bezbjednosti od terorizma i organizovanog kriminala, kao i najvažnija pitanja odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta, “rješava” sa državama NATO pakta koji je već jednom bombardovao Srbiju i na njenoj teritoriji napravio terorističku narko državu Kosovo” kaže gospodin Galijašević (1).

I šta reči na kraju, kao zaključak? Stoltenberg je dobrodošao u Srbiju ukoliko je uistinu posvećen miru na ovim prostorima, ukoliko poštuje srpski integritet i njenu tako neophodnu vojnu neutralnost.

(1) http://fakti.org/serbian-point/okolo-gladac/sta-vucic-cini-srbiji-pustajuci-da-u-nju-ulaze-sirijci-i-iracani-bez-identiteta

Za Korene

Mirjana Anđelković Lukić

2 KOMENTARA

  1. Hmhmm…samo ime govori…“ molotovljev koktel“…a,uvek,obavestite SKOJ i ASI,kad se radi o vaznim temama,za nacionanu bezbednost gradjana u “ vucicevoj drzavi „

  2. Studenti političkih nauka koji su učestvovali u farsi- predavanja na Fakultetu političkih nauka morali su pre početka „predavanja“ da dostave pitanja koja će uputiti genseku i predsedniku srpske vlade. Svima za koje se znalo da će imati „neprijatna pitanja“ a koji su bili članovi patriotskih udruženja bio je zabranjen ulaz.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime