Geopolitika u Mrduši Donjoj

4
960

Suludo je uopšte, u državi čija prva familija nelegalno gradi, čiji je bivši ministar građevinarstva nelegalno gradio, u državi Altine i Kaluđerice, objašnjavati da nelegalna zgrada jednostavno više nije nikakav eksces, već pravilo, a da je onaj koji ide po dozvole, ukratko, pa budala.

Mesto: Beograd Datum: 26.05.2017 Dogadjaj: RELIGIJA/CRKVA - konferencija za novinare Islamske zajednice Srbije povodom objavljivanja ramazanske poslanice Rijaseta Islamske zajednice Srbije o poèetku meseca Ramazana Licnosti: beogradski muftija Mustafa Jusufspahiæ, imam Bajrakli džamije Ramadan Mehmeti
Muftija Mustafa Jusufspahić

Zašto je srušena džamija u Zemun Polju? Zbog toga što je nelegalna? Verujem da je to bio najmanji razlog. Nelegalno je dve trećine Zemun Polja, pa, eno, Zemun Polje stoji. Dakle to nije. Stoji i milion i po drugih nelegalnih objekata u Srbiji. Brojni su od njih u vlasništvu verskih zajednica, pa to nikom ne smeta. Naposletku i zbilja najmanje važno je to što stoji i „Zukorlićev“ čardak u sred Novog Pazara. Koji čak nije ni džamija.

Suludo je uopšte, u državi čija prva familija nelegalno gradi, čiji je bivši ministar građevinarstva nelegalno gradio, u državi Altine i Kaluđerice, objašnjavati da nelegalna zgrada jednostavno više nije nikakav eksces, već pravilo, a da je onaj koji ide po dozvole, ukratko, pa budala. Ta bi rasprava u ovoj zemlji morala da se vodi sa pozicija futurologije ili čak naučne fantastike.

Nelegalna gradnja, osim što rešava neke individualne probleme građanima ima jednu veoma važnu političku ulogu zbog čega će je ova država nadugo tolerisati. Ona je značajan deo strategije naše polit-ekonomske oligarhije u stvaranju „saučesnika“, to jest u procesu pretvaranja države i društva u Ali Babinu razbojničku pećinu u kojoj je svako kriv, svako ima putera na glavi i niko nema prava da se buni.

Verovatno se zato i naši zakoni pišu nejasno i arbitrarno. Nelegalna gradnja je, ukratko, jedna od metoda mazanja putera na glavu građanima, koji posle toga postaju ne samo „saučesnici“, već nemi i politički uštrojeni saučesnici. Jer, digni glavu i fiju, ode nelegalna kuća, pljap, katanac na preduzeće koje sto posto u nekom segmentu posluje nelegalno jer su takvi zakoni napisani…

Da Vas podsetimo:  "Predsedniče, ovo je ruglo od države, ruglo od EPS-a"

Zato sam ubeđen da je činjenica da je zgrada bila nelegalna potpuno – „nebitna“ što kažu mladi, efemerna ako želite. Na kraju, em što lokalna vlastu u Zemunu nije nikakav Sokrat, em je ta vrednosna matrica koju baštini trenutna vlast upravo i odgovorna za eksploziju nelegalne gradnje upravo u tom Zemunu. Radikali su bili ti koji su nelegalnu gradnju promovisali kao legalnu metodu političke borbe koristeći je kao alat društvene intervencije i socijalne skrbi.

Da li bi danas bilo već pominjane Altine, na primer, da se radikalska vlast izrugivala ne samo pravnoj državi, već i urbanizmu uopšte i dozvolila 90tih svakom da radi šta hoće, u do tada nezapamćenoj urbanističkoj anarhiji u zemlji?

Ono što je zgradu zemunpoljske džamije „osudilo“ je činjenica da verske vođe koje stoje iza nje, mislim tu na novog beogradskog muftiju i reisa, nisu, ukratko, ekstremisti. Ni politički, ni verski. Naprotiv.

Što bi to bio problem? Zato što je sve što donosi saradnju, solidarnost, civilizovane odnose, poštovanje razlika, mir, toleranciju itd. opasno za našu vladajuću ideologiju zbog kontrasta koji daje. U sistemu koji opstaje na strah, kao svom temelju, na izmišljanju neprijatelja, na demonizaciji drugačijeg, na banalizaciji morala i istine, na sili kao jedinom političkom argumentu, svaki primer da se može drugačije opasan je samo jer ruši temelje sistema. Svako ko ujedinjuje ljude, ko ih povezuje i osnažuje opasan je jer je samo usamljen građanin poželjan da bi se lakše manipulisalo i upravljalo. Zato propada i obrazovni sistem – jer osnažuje, zato imamo krstaški rat protiv malih i srednjih preduzeća – jer stvaraju politički nezavisnu srednju klasu…

To je, čini mi se, ono što je od milion i koliko još nelegalnih građevina u Srbiji na rušenje „osudilo“ baš zemunpoljsku džamiju – činjenica da bi ona svojim primerom (verovatno, zaključujem na osnovu reči novog muftije, reisa), delovanjem njenih umerenih i dijalogu okrenutih vođa davala primer da se može drugačije. Zato u ovoj zemlji, uostalom, prolazi sve što promoviše nasilje i mržnju.

Da Vas podsetimo:  Vučić i kapitalizacija vanrednog stanja

Kada bi se u toj džamiji promovisao ekstremizam bilo koje vrste ona bi vrlo verovatno opstala jer bi odgovarala planovima establišmenta da vlada strahom. Evo džamije ekstremista, okupite se građani oko nas, mi ćemo vas zaštititi.

U regionu Balkana koji je već duže funkcioniše kao labava konfederacija politički ekstremnih oligarhija, danas imate problema i nevolja samo ako ste za istinu, saradnju i normalizaciju – tu gubite posao, zatvaraju vam medije i, ako hoćete, ruše džamije. Tako će se bosanskim franjevcima koji su hteli spomen sobu Zoranu Đinđiću desiti umalo pa linč ljutih seljana, dok će paravojni kamp u organizaciji elemenata iz crkve na kojem se deca uče da pucaju iz snajpera biti tek kuriozitet u medijima.

Niko ne voli da na njegovu crnu, stavljate svoju belu. Najviše zato što se dobar deo političke alhemije u regionu upravo i sastoji od ubeđivanja puka da je crno zapravo belo (rat-mir, sloboda-ropstvo, neznanje-snaga). Zato je otišla i lokalna džamija u Zemun Polju. Najviše zato, a malo i zbog toga što još nije zamrla vatrica Leve Supoderice koju je potpalio ideološki otac trenutne vlasti u Zemunu. (Živeće vjekova!)

Da stvar bude potpuno bizarna ovakvo stanje odgovara svima i Rusiji i Kini i Evropskoj uniji – pa se skorom poboljšanju ne bi trebalo radovati. Verovatno će odgovarati i Amerikancima, čim trenutna administracija locira Balkan na ravnoj ploči koju koristi mesto globusa. To što današnji Kremlj ili Peking podržavaju ovaj sistem ne bi smelo da nas čudi. Sličan se sličnom raduje. To što ovakav sistem podržava i finansira Evropska unija – bi trebalo da šokira. Ali, realno, zašto bi? Kad nas baš briga za Srbiju, što bi Brisel bio veći katolik od pape?

Da Vas podsetimo:  Stida, obraza ili bar malo časti?

To što se rušenje desilo dan pred Ramazan – da stvar bude bizarna – vrlo je verovatno samo koincidencija usled činjenice da su nam u politici ljudi koji mahom od vere za koju tvrde da nose u sebi, poznaju samo datum slave političke partije u kojoj su trenutno. Što stvar ne čini ništa manje groznom.

I na kraju, što bi rekao čika Jova Zmaj – „U Srbiji prilike su take. Babe slave, preziru junake. Zato i vi ne mučite se džabe. Srpska deco postanite babe.“ Ili ekstremisti. Biće vam svima mnogo bolje.

Tibor Jona

www.istinomer.rs

4 KOMENTARA

 1. Видим логику у размишљању по питању џамије, али не и шта чини Вучића и његову власт „сличним“ онима које предводе Путин и Си Ђинпингу. Они једноставно покушавају да искористе колико могу „ровит“ статус Србије, која је ефективно под окупацијом запада, али то, за народ, мора да се маскира прихватањем дозе самосталности у спољној политици. Нема никакве сличности између Вучића и политичара који успешно и одговорно раде за добробит своје земље. И аутор сасвим застрањује инсинуирајући да Брисел (дакле цела западна булумента) једноставно „није брига“ за то што Вучић ради у Србији. Можда бе аутор требало мало да поради на својој информисаности у погледу Вучићевог доласка на власт, и свега што је од тад урадио за Брисел, а на штету Србије?

 2. Čudo jedno da Tibor ne piše o tome koliko džamija ima u Mađarskoj i zašto se Mađari, sa pet krugova bodljikave žice, ograđuju od dolaka muslimanskih migranata!!!

  Zašto Tibor, i njemu slični , nisu pomenuli ubistvo 26 hrišćana kopta koji se dogodio u isti dan kad i rušenje džamije?
  U svetu postoji 80 muslimanskih zemalja i neka grade džamije do mile volje.
  A ako Tiboru nešto smeta u Srbiji neka umoli Orbana da muslimanima dozvoli zidanje džamije i klanjanje gde im se prohte po Mađarskoj.

  • I moram da se osvrnem na suštinu – rušenje te džamije je mazanje očiju Srbima koji traže poštovanje i primenu pozitivnih zakona RS na njenoj celoj teritoriji i koji su se pobunili zbog otimanja i rušenja na Zlatiboru, tražeći objašnjenja zašto se prelazi preko bespravne izgradnje medresa, i ko zna čega još, po Raškoj oblasti.
   I sad se mi preganjamo oko džamije u Zmenun polju a ništarije iz vlasti otimaju Zlatibor dok Zukorlić nesmetano vršlja i gradi po raškoj oblasti kako mu se ćefne.
   Problem nije rešen.
   Ova prenašminkana, izblajhana bedevija, koju plaćaju Britanci, će morati da shvati da još nije sve gotovo.

 3. a koliko je novih pravoslavnih objekata napravljeno u turskoj,iranu,albaniji,u bosansko-muslimanskom entitetu.o tome ne govorite,hajde malo o tome.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime