Godišnjica stradanja Srba iz Vozuće

0
1161

vozuca

Masovno stradanje Vozućana tokom prošlog rata dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine. Tada je iz 30 naselja protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

„Ljubi brata“ – vječiti dokument

Milan Knežević i Dalibor Josipović su autorski tim koji je snimio sedam dokumentarnih filmova: „Ljubi brata“, „Sarajevo logor(i) za Srbe“, Dosije Srebrenica“, „Crna knjiga“, „Srednja Bosna-protjerivanje Srba“, „Srednja Bosna-druga strana rata“, „Rašćani, selo kojeg nema“.

Dokumentarni film „Ljubi brata“, autorskog tima Milan Knežević i Dalibor Josipović je proizveden 2009 god., bez posebne logističke podrške u promociji i distribuciji.
Kako je jednom prilikom rekao i sam koautor Milan Knežević: „Naši filmovi su kao voda i nalaze pukotinu u zidu laži i propagande“. Ovaj film bilježi višemilionske preglede na različitim kanalima za distribuciju videa na internetu i putem zemaljskih i satelitskih tv programa.

Posredstvom interneta, svaki dan u nekom dijelu svijeta film svjedoči kako su odsijecane glave borcima VRS, ne čekajući, uspomenama zamračeni, Deseti septembar.

Pomoćnik ministra za boračko -invalidsku i zaštitu civilnih žrtava rata Republike Srpske Duško Milunović i savjetnik ministra general Milan Torbica prisustvovaće danas obilježavanju 19 godina od stradanja Srba u Vozući.

Oni će, sa početkom u 15.00 časova, u crkvi Svetog Georgija u Stogu prisustvovati liturgiji i parastosu poginulim na vozućkom frontu, najavljeno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Masovno stradanje Vozućana tokom prošlog rata dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine. Tada je iz 30 naselja protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.
Tokom četiri godine odbrane Vozuće i ostalih naselja u dolini rijeke Krivaje, sa tog prostora poginulo je više od 300 boraca i civila, među kojima su bili djeca, žene i stariji.

Da Vas podsetimo:  Teror u Crnoj Gori: Od Žute grede do žute minute

Na tom prostoru život je izgubilo i 400 vojnika iz jedinica Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Frontal.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime