Gost Nedelje: Dr Jovana Stojković

2
1501

Emisija Gost nedelje čiji je voditelj i domaćin Dragan Petrović, gde se u oko 90 minuta predstavi ličnost iz sfere društva i politike, imala je za svoje goste proteklih sedmica između ostalog i uglednog, vodećeg živog ekonomistu na postjugoslovenskom prostoru profesora Slobodana Komazeca, a tu je i emisija koja je skrenula pažnju sa dr Jovanom Stojković, koja je široj javnosti poznata kao mlad lekar specijalista, aktiviskinja u oblasti zaštite dece i porodičnih vrednosti zdravstva, ali sve više i u oblasti politike.

Profesor Komazec koji je dubinom svojih analiza i kritika vladajućeg neoliberalnog ekonomskog modela u Srbiji, ali i ponudom razrađenog alternativnog modela, svakako glavni oponent u oblasti privrede vladajućem estabilišmentu. Prvi deo emisije, bio je posvećen biografskom pregledu, života i stvaranja profesora Komazeca, koji je nakon uspešno završenog školovanja (uključujući završen fakultet, magistraturu, doktorat), radio paraleleno u naučnom radu na fakultetima i institutima, ali i u privredi, vodeći više banaka na čitavom eks jugoslovenskom prostoru. Profesor Komazec je predavao na praktično svim univerzitetima i ekonomskim fakultetima u bivšoj SFRJ, obavljao funkcije dekana, vodio uspešno nekoliko banaka i finansijskih ustanova, bio savetnik, i zauzimao istaknuta stručna mesta u više vlada na nivou socijalističke Jugoslavije, pojedinih njenih republika, Savezne Republike Jugoslavija i Srbije. Autor je više od osamdeset naučnih knjiga, kao i šezdeset udžbenika iz kojih se predavalo i još uvek se predaje na univerzitetima širom jugoslovenskog prostora. U drugom delu emisije, profesor Komazec je koncizno i stručno odgovarao na oko dvadest konkretnih pitanja vezano za postojeći ekonomski i finansijski model u Srbiji, predstavljanje njegovog pravog stanja po oblastima privrede, prezentaciju alternativnih rešenja. Ovakve stručne emisije o postojećem makroekonomskom i socijalnom modelu u Srbiji su prosto nemoguće u vladajućem medijskom prostoru u zemlji.

Veliku pažnju izazvala je i emisija Gost nedelje sa dr Jovanom Stojković. Dr Dragan Petrović kao voditelj je u prvom delu emisije dao akcenat na pitanjima vezano za biografiju, život i stvaranje dr Jovane Stojković, gde je bilo dosta zanimljivih stvari sa njenih studija i specijalizacije, političkog profilisanja, ali i fenomena da se jedna mlada žena, stručnjak, majka, postepeno zainteresuje i uključi u svet širih društvenih problema, kao i same politike u Srbiji. Ona je rano stekla svest o dubokoj krizi u zemlji, potrebi promena, i da su tu mladi i stručni najvažnija društvena snaga koja bi trebalo da iznese promene nabolje i preokret u do sadašnjem tavorenju tzv. postoktobarske Srbije, praktično u svim najvažnijim domenima društva (ekonomija, demografija, socijalna pitanja, državotvorna, kultura i dr.). Dr Jovana Stojković se paralelno sa profesionalnim aktivnostima postepeno uključivala u društvenu i javnu sferu kritike i nuđenja alternativa pre svega u oblasti zdravstva, prava deteta i majki, vakcinaciji i dr, da bi se u ovoj godini uključila i u svet politike. Postala je pretsednik patriotskog i demokratski uređenog pokreta Živimo za Srbiju, koji mahom obuhvata mlađi deo populacije, a u isto vreme je postala i pretsednik konfederacije petnaest pokreta okupljenih oko ideje odbrane Kosova i Metohije u Srbiji .- Savez Čuvari Srbije 12 44. U ovoj kalendarskoj godini, posebnu pažnju u javnosti, dobili su šetnja organizovana u maju mesecu za porodične vrednosti u Beogradu koja je okupila i pored zabrane skupa od strane nadležnih vlasti, između 5000-8000 porodičnih ljudi, kao i skup ispred Narodne skupštine 28 juna Za KiM u Srbiji, sa sličnim brojem prisutnih, a u oba slučaja glavni organizator je bila upravo dr Jovana Stojković. To su važni događaji, u učmaloj i strogo kontrolisanoj opozicionoj sceni u Srbiji, naravno na svaki način ignorisani i potom ružno predstavljani od vladajućih medija u Srbiji. Ti skupovi su na svaki način i pored medijskog linča, službenih zabrana i raznih blokada, na svaki način uspeli, i putokaz su da paralelno sa političkim aktivizmom i delanjem, neophodno je, pre svega zbog blokade medija, izaći na proteste, stupiti neposredno u dodir sa građanima, čega se realno režim najviše plaši.

Jasno je da profesor dr Slobodan Komazec koji je u osmoj deceniji života, i više nego duplo mlađa dr Jovana Stojković, predstavljaju na svaki način uspešne ljude, deo elite u Srbiji. Oni zbog svog opozicionog stava i nuđenja kvalitetnih alternativnih rešenja, predstavljaju svaki na svoj način, opasnost za postojeći sistem koji je u teškoj krizi, ali su vlastodršci spremni na svakakve mahinacije, posebno medijsku blokadu, da se razumni i stručni ljudi ne mogu čuti i doći do izražaja, da se ponude kao i u svakom društvu koje je pluralno u javnosti alternativna rešenja. U tom pravcu, su alternativni mediji, koji na žalost mogu delovati samo preko interneta, retka mogućnost da se takva alternativna rešenja za višedimenzionalnu, svestranu i duboku krizu u kojoj se nalazi postoktobarska Srbija i njeno društvo, mogu predstaviti. Otuda i interesovanje javnosti za ovakve emisije.

2 KOMENTARA

  1. Заборави Комазеца. Овој земљи треба психијатар (читај: Јована). Јовано, Јованке…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime