Hajducko vece u Bogaticu 2018

0
344

Društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA provela je svoj 26. izlet na svadbi!

Prvo mesto koje su članovi Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA posetili bilo je seosko gazdinstvo „Nana“ u Noćaju. Na imanju koje datira iz 20-ih godina XX veka, a koje od septembra 2017. godine nosi epitet „turističko“, izletnici su imali prilike ne samo da se odmore, nego i da kupe domaće proizvode iz bogatog asortimana salaša „Nana“, spravljene po narodnoj recepturi. Gostinska kuća Vere i Svetlane Savić je i motor privrednog razvoja svoje lokalne zajednice – sve namirnice od kojih prave specijalitete koje služe gostima i prodaju na svom salašu gospođa i gospođica Savić kupuju kod lokalnih snabdevača.

U crkvi u Bogatiću članovi Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA čuli su od jereja Nikole Miloševića nadahnutu priču o ovom hramu koji se trenutno renovira, saznali da je hram star preko 160 godina verovatno podignut na temeljima crkve stare bar još 100 godina i divili se ikonostasu, najvećoj dragocenosti crkve, radu Steve Todorovića i njegove supruge Poleksije, kćerke srpskog književnika Matije Bana. Freske su rad bugarskih zoografa, koji su u crkvi radili uporedo sa bračnim parom Todorović.

Kuriozitet crkve, koja se smatra centralnim hramom mačvanskim, predstavljaju nadgrobne ploče sa ugraviranim imenima Zorana i Ružice Brnabić. Roditelji Ane Brnabić, trenutne premijerke Srbije, slovili su za „čestit i pobožan svet“, kako se izrazio otac Nikola, i ostali su zapamćeni kao veliki dobrotvori hrama u Bogatiću!

Otac Nikola imao je i spremljen poklon za članove Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA. U dragocenosti crkve spada i ikona Bogorodice mačvanske, optočena srebrnim listićima, koja se smatra čudotvornom. Svaki posetilac te subote dobio je na poklon od jereja Nikole Miloševića po ikonicu sa likom Bogorodice mačvanske.

U pratnji gospodina Dragoljuba Puzića, lokalnog vodiča i zaljubljenika u istoriju, članovi Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA tog vrelog subotnjeg dana posetili su još jednu pravoslavnu bogomolju – crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u Glogovcu, podignutu 1921. godine. Glogovac je i rodno mesto Janka Veselinovića, a izletnici su prošetali i do obližnjeg groblja, na kome se nalazi nadgrobni spomenik poznatog srpskog pripovedača i romanopisca iz XIX veka.

Glavna atrakcija subotnjeg itinerera bila je, međutim, autentična mačvanska svadba, organizovana u etnoselu „Sovljak“. Bila je to prilika za domaće putnike namernike da se podsete tradicionalnih običaja vezanih za svadbeno veselje. Bila je to prilika i za goste iz Indonezije, koje je NUSANTARA ove subote povela sa sobom na izlet, da upoznaju tradiciju toliko različitu od svadbenih rituala u Indoneziji. Videli su, tako, polazak fijakera i svatova sa hipodroma u Bogatiću, hajdučku busiju u Sovljaku, svadbeno kolo kod „Devine kafane“ u Crnoj Bari, a čuli su, između ostalog, i tzv. pevanje „iz basa“, tipično za Mačvu.

Koautor teksta: Biljana Đorđević

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime