Haradinajeva igra

1
596

Izgleda da se Haradinajeva igra sa carinama prema Srbiji neslavno okončava, jer je koalicija stranaca i domaćih ipak rešila da ga eliminiše i otkoči dalje tzv. pregovore između Beograda i Prištine.

Meni čak nije jasno ni zašto je Haradinaj krenuo na uvođenje carina na robu iz Srbije i Bosne (zbog Republike Srpske). Ako je mislio da će time zaista postići svoj proklamovani cilj – da natera Srbiju da prizna nezavisno Kosovo – onda je to bila glupa ideja. Ta mera svakako ne može teško ekonomski pogoditi Srbiju, pošto je izvoz iz Srbije na Kosovo relativno skroman. Ni srpsko stanovništvo na Kosovu neće stradati pošto će se ono ili lako preorijentisati na robu iz drugih država ili će se naći način da roba iz Srbije stiže na Kosovo (preko posrednika iz Makedonije, švercom preko granice itd), ali svakako taj narod neće gladovati i vršiti pritisak na Vučića da popusti.

Ako Haradinaj ipak nije toliko glup, onda ostaje druga, verovatnija mogućnost – da je radi sopstvene promocije među kosovskim Albancima rešio da preduzme neki atraktivan potez i da mu se ovo učinilo jednostavnom dobitničkom kombinacijom, a bez velikog rizika. Mera je papirna, bez rata ili žrtava, a deluje borbeno prema mrskoj Srbiji. I zaista, Albanci su je podržali, a njegova popularnost je skočila. Cilj je tako postignut.

Međutim, posledicama nisu zadovoljni mnogi. Albanci – zato što se obećana nezavisnost nije ni malo približila. Tači i drugi kosovski političari – iz istog razloga. Haradinajev koalicioni partner iz Vlada Veselji počeo je da pominje suspeziju carina i time se odvojio od šefa Vlade. Zapadne sile – zato što se odlaže konačno rešenje. Jedini je zadovoljan bio Vučić, kome je Haradinaj prekidom, odnosno odlaganjem pregovora doneo toliko željeno produženje vlasti, pa još besplatno, bez ikakvog truda. Čak za devet meseci do sada, što u životu političara i stranke na vlasti nije mala stvar. Jer, za toliko jer odložen Vučićev Rubikon, na kome će morati da baci kocku.

Da Vas podsetimo:  Srećan Uskrs!

Zapadne vlade od početka traže od kosovske da carine budu povučene, pošto imaju razumevanja za Vučićev stav da pregovora ne može biti dok se to ne učini. Ali, Haradinaj je odbijao znajući da bi to izgledalo kao popuštanje i koštalo ga popularnosti. On i dalje priča istu priču, ali mu sada sve manje Albanaca veruje. Zapad je ovde bio spor: trebalo im je dosta vremena da shvate da ih kosovski saveznik ne sluša i da treba preduzeti nešto protiv njega, pošto je postao jedina prepreka nastavku tzv. pregovora.

I napraveljen je manevar sa haškim sudom: Haradinaj je pozvan na saslušanje i postavljana su mu teška pitanja. Odbio je da odgovara, što mu svakako ne ide u prilog, a što otkriva težinu njegove pozicije. Ono što mi odavno znamo – da je zlikovac – očigledno zna i Zapad i koristi to u operaciji uklanjanja, ako se ne varam.

Pred odlazak u Hag Haradinaj je podneo ostavku na mesto premijera s namerom da se vrati na to mesto po povratku. Međutim, u Prištini su mu pročitali ustav Kosova, gde stoji da je jednom data ostavka konačna stvar i da on više nije premijer. Sada pokušava da spase poziciju preko ustavnog suda, ali to već nije ozbiljno. Svi drugi na Kosovu traže nove izbore težeći da ga istisnu sa vlasti. Ali, karte opet drži Tači, koji je predsednik Kosova i koji ima ustavna ovlašćenja da odluči o novim parlamentarnm izborima. Ne bih se začudio da proceni da sada nije vreme za izbore, odnosno da je u interesu Albanaca da se formira (tehnička?) vlada i nastave pregovori sa Beogradom, kako Zapad hoće.

Da Vas podsetimo:  Ko se najviše udvara Vučiću i rat klanova u SNS

Haradinaj je zaigrao oštru igru protiv svih, ali je, izgleda mi, sasvim izgubio. Ostali su sačekali da svi shvate, posebno Albanci, da je to bio pucanj iz prazne puške, pa da ga eliminišu. On poslednju nadu polaže u brze izbore – dok još ne izgubi svu popularnost – ali je pitanje da li će ih biti. Onda jovo nanovo sa Vučićem.

A Vučićeva samouverena prognoza od pre neki dan da će se Haradinaj još jači vratiti iz Haga? Ko još uzima njegove reči ozbiljno.

Boško Mijatović
Izvor: srbijasvet.wordpress.com

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime