Heroj bombaškog napada

0
1137

lekar_naslovna.jpf_1434036256_670x0Kad smo stigli na mesto nesreće, povređeni je bio svestan i komunikativan. Rekao nam je svoju krvnu grupu i dao veoma važnu informaciju da ima trombozu u desnoj potkolenici iz koje je obilno krvario – kaže doktor Milan Mileusnić, vlasnik klinike “Sport medical alliance” (SMA) s Banovog Brda, koji je sa svojim desetočlanim timom prvi ukazao pomoć, veoma verovatno i spasio život, Vladimiru Karanu nastradalom u eksploziji BMW džipa.

Sve se odigralo munjevito. Pošto su čuli snažnu eksploziju, zaposleni u klinici SMA istrčali su u Kirovljevu ulicu u kojoj ih je zatekao jeziv prizor.

– U prvom momentu sam pomislio da se srušio avion, pošto su široke ulice na Banovom Brdu predviđene za prinudno sletanje aviona koji imaju problema. Čim smo dobili informaciju šta se zapravo desilo, otrčali smo na lice mesta. Pored mene je bilo još troje lekara specijalista s moje klinike i sedmoro fizioterapeuta. Doneli smo zavoje, bandaže, infuziju, oktanisept, dezinficijense i drugu opremu za pružanje hitne pomoći. Jedan deo mog tima je aparatima gasio požar. Prvo smo morali da zaustavimo obilno arterijsko krvarenje iz desne potkolenice. Kada smo to uspeli, zavukao sam prste u usta čoveku kako bih izvukao ugrušak krvi veličine pesnice, koji je pretio da ga uguši. Imao je unutrašnje krvarenje u predelu vrata. Naši lekari su ukazali pomoć dvojici muškaraca koji su povređeni u eksploziji. Ponosan sam na svoj tim koji je reagovao visoko profesionalno u stresnoj situaciji.

Uprkos brojnim pokušajima, doktor Mileusnić nije uspeo da sazna u kakvom je stanju čovek kojem je spasio život.

– Žao mi je što nam kolege iz hitne pomoći VMA ne daju informacije o zdravstvenom stanju povređenog. U pojedinim medijama su se pojavile netačne informacije da su povređenom pomogli lekari s druge klinike, što je potpuno netačno. Osim nas, nesrećnom čoveku su prve u pomoć pritekle devojke iz obližnjeg frizerskog salona koje su donele peškire koji su pomogli u zaustavljanju krvarenja, kao i jedna doktorka, anesteziolog koja je bila u autobusu GSP-a kad se dogodila eksplozija – zaključio je doktor Milan Mileusnić.

Boris Jakić
Foto: Nadlanu

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime