Heroji sa Košara zaslužuju obeležje!

0
1408

Караула Кошаре, срушена НАТО бомбама. - Фото: Зоран Влашковић Прочитајте више: Хероји са Кошара заслужују обележје! - КМ Новине http://www.kmnovine.com/2017/04/45.html#Navršilo se 18. godina od 9. aprila 1999.g. kada su teroristi “UČK“ uz pomoć NATO zlikovaca zauzeli karaulu Košare.

Na jugoslovensko – albanskoj granici na karauli Košare poginulo 108 ljudi, od kojih 18 oficira i podoficira , 53 vojnika na redovnom vojnom roku, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca Vojske Jugoslavija. – Graničari VJ napadani i ubijani od terorista “UČK“ i 1998. godine.

Tokom bombardovanja Jugoslavije, od 24. marta do 9. juna 1999. godine, najvećim NATO bombama bili su izloženi vojnici na srpskoalbanskoj granici na Kosovu i Metohiji. A na ovom potezu, karaula Košare na Juničkim planinama, je bila najviše napadani cilj i iz vazduha i sa kopna, iz Albanije. Najviše iz razloga nepovoljnog geografskog položaja u odnosu na neprijatelje.

No. herojska je bila borba srpskih vojnika na ovom položaju koji su se herojski odupirali višestrukom neprijatelju.

Ali ni posle 18 godina od velike bitke za karaulu Košare, više od 100 poginulih heroja, cveta srpske mladosti, nema nikakav spomenik i niko na ovaj dan se ne seti da položi venac i cveće za živote koji su dali ovi heroji za otadžbinu!?

Loš geografski položaj

kosare-bitkaBitka za Košare se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares, na granici SRJ i Albanije, između 9. aprila i 9. juna 1999. godine. Cilj napada iz Albanije od strane UČK, regularne vojske Albanije i NATO-a je bio kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i u Prizrenu. Vojska Jugoslavije je sprečila tu nameru. UČK je uspela da zauzme karaulu Košare, zbog jake artiljerijske podrške vojske Albanije i podrške NATO avijacije.

Zvanične informacije VJ govore da je u reonu Košara bilo oko 2000 pripadnika VJ, da je poginulo više od 100 pripadnika VJ, da ih je 150 ranjeno i da je uništeno jedno borbeno vozilo.

Da Vas podsetimo:  Hrvati izmislili kartu srednjovekovne Hrvatske

Na drugoj strani bilo je 6.000 pripadnika terorističke “UČK“, poginulo je 150 albanskih teroirista i 300 ih je ranjeno a uništeno je i pet neprijateljskih tenkova. Pogunulo je mnogo više, ali se za tri strana državljana znaju imena koji su bili na strani i u redovima UČK, dva iz redova NATO alijanse: Francuz Arnord Pjer (1971.) i Italijan Frančesko Đuzepe Bider (1961.), kao i dobrovoljac u redovima UČK Alžirac Murad Muhamed Alija. U to vreme NATO je u Albaniji imao 12.000 vojnika, 30 tenkova i 26 helikoptera “Apač”.

Na pravoslavni veliki petak, 9. aprila 1999. godine, u tri časa ujutru počela je masovna artiljerijska paljba sa albanske strane na karaulu Košare: topovima, haubicama i artiljerijskim bacačima, uz učešće francuske Legije stranaca. Napadi su išli u tri pravca: Raša Košares, Maja Glava i karaula Košare. Prema karauli Košare krenulo je 1500 pripadnika UČK. Na karauli i oko nje bilo je samo 200 pripadnika Vojske Jugoslavije, zvaničan je podatak VJ. Pripadnici VJ nisu mogli da istraju u tako žestokom i masovnom napadu UČK, NATO i francuske Legije stranaca i oko 19 sati teroristi UČK su zauzeli Košare. U reonu Košare komandovali su albanski teroristi Agim Ramadani, koji je poginuo, Selim Đekaj i Ramuš Hajredinaj.

Herojska borba

Karaula Košare na jugoslovensko – alnbanskoj granici na Juničkičkoj planini bila je meta napada albanskih terorista i 1998. godine. Teroristi “UČK“ su bili sa Kosova i Metohije i Albanije. Tako su samo 30 septembra 1998. godine u dva odvojena napada na patrole Vojske Jugoslavije na Košarama ubili šest vojnika i isto toliko ranili.

Nažalost poginuli vojnici, hrabri heroji sa Košara još nemaju nikakvo obeležje . Još nikako država da se seti i posveti im zasluženo priznanje i podigne im bar spomenik koji zaslužuju.

Da Vas podsetimo:  Svi zaboraviše na profesoricu Radu Višnjić iz Bara

Pukovnik u penziji Vidoje Kovačević, u vreme rata major na dužnosti načelnika Štaba 63. Padobranske brigade, neposredni je učesnik borbenih dejstava na Košarama. Kovačević kaže da je na Košarama lično video dva poginula Crnca koji su se borili na strani OVK. „Bili su u maskirnim uniformama, na rukavima su imali francuske oznake”, svedoči Kovačević.

Ratni komandant 125 motorizovane brigade, general- major u penziji Dragan Živanović kaže da je na jugoslovensko – albanskoj granici na karauli Košare poginulo 108 ljudi, od kojih 18 oficira i podoficira , 53 vojnika na redovnom vojnom roku, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca Vojske Jugoslavija. U višemesečnim borbama na Košarama pognulo je 108 vojnika, a 256 je povređeno. Sa granice Srbije i Albanije vojnici su se povukli 14. juna 1999. posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma i prekida NATO agresije na Jugoslaviju.

Zoran Vlašković

www.kmnovine.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime