Hrast i vlast

1
1120

Oslobađanje Srbije od „palanačkog duha“

za najavuOvih dana se u srpskoj štampi vodila veoma žustra polemika između vlasti, putara, ekologa, intelektualaca Srbije  i meštana Savinca, a predmet polemike je bio: da li je važniji hrast star 600 godina u Savincu, nadomak Gornjeg Milanovca  i narodno verovanje vezano za njega,  ili deonica Koridora 11 od Takova do Preljine. Deo pravca ove deonice autoputa ide baš preko hrasta i zbog toga bi on morao da bude uklonjen. A hrast je svedok naše istorije i uz to predstavlja „zapis“, što se veoma poštuje u srpskoj narodnoj tradiciji.  Radovi su zaustavljeni, a radnici nisu hteli da pokrenu mašine i obore drvo. Radove je zaustavio gorostasni hrast!

Digla se velika galama oko toga. Da li poseći hrast i pružiti preko njega autoput, presaditi ga ili napraviti zaokret puta i hrast jednostavno ostaviti tamo gde je i bio zadnjih 600 godina.

Malo je ostalo starih hrastova u Srbiji. Ni Evropa, bogata šumama, ne može se pohvaliti hrastom koji je, naučno procenjen, star 600 godina. Takvo drvo, svedok naše istorije, nalazi se u Srbiji u takovskom mestu Savinac. Meštani ove varošice ogorčeni su što projektanti ne prihvataju njihov zahtev da se pomeri trasa budućeg autoputa Beograd-granica Crne Gore i tako se spasi od uništenja sveto drvo.

Izgradnji autoputa isprečile su se narodne legende o hrastu koje prepričavaju meštani Savinca. Jedna od njih je i da je knez Miloš Obrenović baš pod tim hrastom usnio da će pobediti Turke. Ovaj prastari hrast je ujedno i „zapis“- osveštano drvo sa urezanim krstom. U vreme seoskih i gradskih svečanosti ispod zapisa su se održavale litije i molitveni skupovi za zdravlje stanovništva, za zaštitu stoke i letine od nepogoda. Ko poseće zapis, snaći će ga velika nesreća, pa i smrt.  Zbog ovog verovanja graditelji autoputa su zastali i  ne smeju sa svojim mašinama da krenu na drvo, plašeći se, kako kažu, prokletstva.

Povodom događaja oko hrasta, javio se i gospodin Velja Ilić, ministar građevine, koji kao i uvek, ima originalnu i „genijalnu“ ideju, da gorostasa visokog 40 metara treba presaditi pored autoputa. „Mi hoćemo da ga kompletno konzerviramo, zaštitimo i onda ga hidraulično podignemo i na niskonosećim prikolicama prevezemo do lokacije koja će biti pored puta, gde bismo ga ponovo zasadili“, objašnjava ministar. Ovakav predlog su meštani sa potsmehom odbili: „Ljudi, to drvo ne može da se primi u ovim godinama makar ga zalivali zejtinom“, poručuje ministru Iliću jedan meštanin Savinca.

Da Vas podsetimo:  Ostvaruje se san Zapada – da li će Srbi zbog Vučića sami omrznuti Rusiju?

Svoj prilog debati o hrastu dao je i prvi potpredsednik srpske vlade, gospodin Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare, za koga otpor meštana zbog seče hrasta predstavlja primer palanačkog duha u Srbiji. „Moramo se izboriti sa palanačkim duhom prošlosti. Neki kažu da hoće da brane hrast 600 godina star, a neće autoput. E pa ja hoću autoput! Zamislite tog zlikovca projektanta koji nije izračunao da tamo postoji neki hrast. I sad treba ponovo da platimo fizibiliti studiju i projekat od nekoliko miliona evra zbog hrasta. Da zaustavimo modernizaciju Srbije , sve da zaustavimo! E to je paradigma današnje Srbije koju hoćemo da menjamo. Pa dalje kaže: „Neka  formiraju „Hrast koaliciju“ pa neka nas pobede i vrate u srednji vek. Nećemo to dozvoliti, ne smemo da se plašimo promene svesti“. pomalo ironično i povišenim tonom, rekao je vicepremijer Srbije.

Naravno, sve u šta narod u Srbiji veruje treba proglasiti „palanačkim duhom“, „malograđanštinom“. Srbima treba „promeniti svest“ što je vekovna težnja srpskih neprijatelja, pre svega Nemačke. U taj se poduhvat „promena svesti srpskog naroda“, kako se vidi, upustio i naš preumljeni prvi potpredsednik vlade, Aleksandar Vučić. Sve što je tradicionalno nasleđe srpskog naroda za Vučića je „palanački duh prošlosti“, a svetinja srpskog naroda zapis,– „nekakav hrast“. Niko se ne zalaže za prekid izgradnje pruga i autoputeva u Srbiji, ali mora da postoji poštovanje prema narodnim običajima, čemu se čak ni obožavana Evropa ne protivi, već za korekciju projekta koja bi obezbedila opstanak prastarog drveta. Promena svesti srpskog naroda je projekat naših neprijatelja, ali i domaćih arhitekata, izvođača radova tog poduhvata. Tako se i od samog preumljenog vicepremijera može sve češće čuti da nam je nužna sveukupna promena svesti i odnosa prema budućnosti, kako bi nestao otpor ka napretku. 

U Evropi, kojoj tako nekritički težimo, veoma se poštuju ekologija, čuvanje tradicije i tog, kako reče vicepremijer „palanačkog duha“ narodnog.  To se u Evropi naziva „kulturnim nasleđem“naroda. Palanka je paradigma narodnog ponašanja i shvatanja, iz nje su potekli mnogi koji se nalaze u srpskoj vlasti, koji danas preobraćeni u europske propagatore, zaboravljaju svoju tradiciju, a sebe smatraju naprednim „europejcima“ i sve što podseća na „srpsku palanku“, a ima srpski duh, za njih je sumnjive vrednosti. Sve to treba uništiti na vreme, promeniti svest ljudima i takve, s promenjenom svešću,  bezopasne,  podvesti Evropi da joj ropski služe, jer kako reče naš predsednik Srbije iz Bajčetine, stranci treba da ulažu kapital u Srbiju, jer Srbija ima kvalitetnu i jeftinu radnu snagu!

Svoj glas za zaštitu starog drveta kakvih u Evropi ima tek nekoliko, digla je i evropska ekološka stranka, „Zelena partija“ (EGP)  na čelu sa svojim generalnim sekretarom

 Žaklinom Kremers.  „Strukturni razvoj nikada ne sme ići na štetu životne sredine i kulturnog nasleđa. To je kratkovid stav. Pozivamo vlasti da ponovo procene svoj plan i da izaberu drugu trasu za autoput kako bi ovo lepo drvo sačuvala za generacije koje dolaze“, navela je generalni sekretar EGP Žaklina Kremers. U izjavi koju su medijima u Srbiji prosledili „Zeleni Srbije“, istakla je da je neprihvatljivo to što su planovi za autoput sačinjeni bez uključivanja „ključnih lokalnih ekoloških okolnosti“. Da li je i gospođa Žaklina Kremers, autentična Evropljanka,  takođe predstavnica palanačkog mentaliteta, kako je odbranu drveta u Savincu okvalifikovao prvi potpredsednik srpske vlade.

Protiv seče drveta protestovali su i srpski književnici, pesnici, mnogobrojni intelektualci. Drvo ima obim toliki da ga sedmorica ne mogu u potpunosti obuhvatiti. Drvo je raslo 600 godina pod nebom Srbije, preturilo je preko krošnje i turske zulume i ratne pohode Nemaca i Austrougara, preživelo je i zadnje „prijateljsko“ bombardovanje NATO alijanse, ali ako mu se ne smiluju srpski „europejci“, nastradaće od divljačke sekire srpskog putara. Hrast u Savincu, visok je preko 40 metara, a obim stabla premašuje sedam i po metara. Institut za šumarstvo ranije je potvrdio starost hrasta i saopštio da ga treba staviti pod zaštitu države, kao istorijsko i prirodno bogatstvo, zbog toga što u Srbiji postoji samo nekoliko takvih stabala. Da li je i mišljenje ovih eminentnih stručnjaka takođe odraz „palanačkog duha prošlosti“

Da Vas podsetimo:  Ko je u Dejtonu dobio previše?

Oni koji su projektovali put za Koridor 11 su ljudi koji su apsolutni neprofesionalci, jer nisu konsultovali na vreme lokalne ekološke stručnjake, nisu ni jednom izašli na lice mesta i potrudili se da sačuvaju lepotu drveta, ali i okolnih sela kroz koje nemilosrdno provlače asfaltnu traku. To nije prvi put da projektanti ne poštuju srpske istorijske spomenike ili arheološka nalazišta. Tako su zauvek nestala u gomilama zemlje arheološka otkrića u okolini Vranja gde se takođe gradi autoput. Sve za opšte dobro, bez sagledavanja da je i ono pojedinačno ustvari deo opšteg. 

Protesti meštana Savinca, ekologa iz Srbije i Evrope, srpskih pesnika, je urodio plodom.  Hrast ostaje na svom vekovnom staništu. Ministar građevine, gospodin Ilić je u emisiji na  Radio Televiziji Srbije rekao da će asfalt biti potpuno odvojen jednim betonskim armiranim nosačem kako ne bi oštetio žile hrasta, a ni žile asfalt, a stablo će biti zaštićeno čeličnom oblogom. Drvo će redovno dobijati vodu iz veštačkih izvora.  Da li će ovaj tretman  omogućiti  hrastu da opstane na istom mestu,  vreme će pokazati.  U ovom intervjuu je još  kazao da će učiniti sve što je u njegovoj mogućnosti da hrast ostane na tom mestu i dodao da mu je drago što i vlada insistira na tome i što je i vicepremijer Aleksandar Vučić tražio od njega da učini sve što je moguće..

Prvi potpredsednik vlade je dakle  savladao svoju gadljivost  prema „palanačkom duhu prošlosti“ koji vlada u Srbiji i možda je, prisećajući se svojih nekadašnjih ubeđenja koja je zarad Evrope odbacio, shvatio da bi mu potez rušenja hrasta naudio popularnosti. Bez obzira na sve, „zapis“ je „zapis“!


Uputnice:

  1. http://www.slobodnaevropa.org/content/hrast-star-sest-vekova-zaustavio-radove-na-koridoru-11/25035132.html
  2. http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/355465/Seljani-Savinca-protiv-izgradnje-autoputa-koji-bi-srusio-i-hrast-kojeg-su-se-i-Turci-klonili
  3. http://www.blic.rs/Vesti/Politika/391276/Vucic-Rekonstrukciju-Vlade-zavrsicemo-do-27-jula-nicije-ucene-necu-da-trpim
  4. http://srb.fondsk.ru/news/2013/07/06/aleksandar-vuchih-protiv-zapisa-hrast-koaliciia-protiv-vuchiha.html    
  5. http://fakti.org/serbian-point/okolo-gladac/evropski-zeleni-brane-od-vucica-hrast-u-savincu
  6. http://fakti.org/serbian-point/okolo-gladac/ilic-hrast-zapis-ostaje-na-svom-mestu

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime