Hrvati na mestu zločina u novoj akciji protiv Srba

3
964
© AP Photo / STATON WINTER

Na adrese Srba proteranih iz Gospića koji žive u Srbiji, ali i trećim zemljama, lokalne vlasti tog grada u Hrvatskoj poslale su rešenje da o sopstvenom trošku uklone ruševine svojih kuća uništenih u ratu. Srbija priprema diplomatsku -kontraakciju.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić najavio je za Sputnjik da naša država za početak sprema zvaničan protest Zagrebu zbog takvog odnosa hrvatske države prema prognanim Srbima i njihovoj imovini. Takođe, najavljuje Dačić, borba Beograda za njihova prava na tome se neće zaustaviti.

-Jedno od rešenja o rušenju kuće koju su devastirale hrvatske paravojne formacije, a koje treba da plate prognani vlasnici.
-Jedno od rešenja o rušenju kuće koju su devastirale hrvatske paravojne formacije, a koje treba da plate prognani vlasnici.
-Naime, pozivajući se na Zakon o građevinskoj inspekciji, opštinska uprava Gospića poslala je odluke o rušenju, jer su pre skoro tri decenije devastirani objekti sada navodno opasni po građane, prolaznike i vlasnike susednih objekata.

Predsednik Saveza Srba iz regiona, kome su se vlasnici obratili za pomoć, Miodrag Linta, podseća da su hrvatske paravojne snage u jesen 1991. godine u desetinama gradova na prostoru, ali i izvan područja Krajine, opljačkale, zapalile i minirale hiljade domova. U samom Gospiću minirano je više stotina srpskih kuća, kaže Linta za Sputnjik.

„U urbanom delu Hrvatske, prema podacima njihovih udruženja, oštećeno je više od deset hiljada srpskih kuća i lokala. Jedina ispravna odluka bi bila da država Hrvatska, kada je već onemogućila i kada i dalje sprečava da proterani Srbi dobiju naknadu štete za uništene kuće, makar preuzme odgovornost i o svom trošku ukloni te ruševine, a ne da odgovornost snose proterani Srbi“, kaže Linta.

Dodaje da se Savezu obratilo više porodica ogorčenih odlukom gradskih vlasti Gospića koje su im dostavile rešenje prema kojem moraju da uklone ruševine svojih kuća miniranih 1991. godine o sopstvenom trošku. Nije reč samo o Gospiću, ista praksa sprovodi se i u drugim gradovima, u Slavonskom Brodu, Zadru, a krajnji cilj je jasan, kaže on.

Da Vas podsetimo:  Sećanje na egzodus Srba iz Srebrenice – Slike užasa ne blede!

„Ako proterani Srbi ne uklone ruševine, gradska vlast Gospića će izdati rešenje o uklanjanju koje će izvršiti druga lica, ali će troškove uklanjanja opet morati da snose vlasnici. U slučaju da proterani Srbi odbiju da to učine, preti realna opasnost da će država nakon određenog vremena oteti njihovu imovinu zbog duga vezanog za uklanjanje ruševina“, tvrdi Linta.

Savez je pozvao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uputi zvaničan protest Hrvatskoj i da zatraži da Grad Gospić izmeni skandaloznu odluku i da odgovornost za uklanjanje ruševina preuzme država Hrvatska.

Troškovi rušenja i uklanjanja ruševina iznose između 700 i 2.500 evra, zavisno od površine i količine građevinskog materijala.

Savez poziva sve koji su dobili ovakva rešenja da ih skenirane pošalju udruženju koje planira da se obrati Savetu Evrope i drugim međunarodnim organizacijama.

„Pozvaćemo Evropsku uniju da izvrši pritisak na Hrvatsku da prekine sa ovom skandaloznom i šokantnom praksom“, kaže Linta za Sputnjik.

Senka Miloš

 

3 KOMENTARA

 1. Србија (и Република Србска) би требало да према хрватској мањини поступа онако као што се у Хрватској поступа према Србима. То јест, да их се подстакне на убрзано исељавање или асмилицаију.

 2. „Pozvaćemo Evropsku uniju da izvrši pritisak na Hrvatsku da prekine sa ovom skandaloznom i šokantnom praksom“, kaže Linta za Sputnjik.
  Tuzite Hrvatsku pred evropskim sudom za ljudska prava zbog krsenja osnovnh ljudskih prava, pravo na imovinu, privatnu svojinu i sto jos drzava nije obnovila ono sto je porusila.
  Slati pisma onima koji i pomazu Hrvatskoj da cini sto cini. Pa Hrvatska drzava je branik evrope pred ostalim narodima, zato vise ni jedna drzava sa ovih prostora nece uci u EU. Zivi bili pa videli, sve ove njihove price da smo cvrsto na evropskom putu su lajanje u vetar. Mi nismo ovce da ne znamo sta vuk voli.

 3. Kad je delegacija Hrvatskog Sabora nedavno dosla u Beograd da pokrene resavanje raznih pitanja i problema nestalih i izbeglih, pred ulazom u Skupstinu na njih je skocio i zaurlao, kao besan pas, Vojislav SESELJ.
  Oni su ustuknuli i vratili se u Zagreb.
  Dacic, Vucic, i Linta, nisu ni mrdnuli.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime