Hrvatska plaća materijalnu štetu Srbinu iz Gline osuđenom zbog klevete

0
258
Foto: printscreen (p-portal.net)

STRAZBUR – Evropski sud za ljudska prava naložio je Hrvatskoj da na ime materijalne štete Radetu Miljeviću (76) iz Gline isplati 2.281 evra i druge troškove, jer ga je hrvatsko pravosuđe osudilo zbog navodne klevete pukovnika u penziji I.P, povodom navoda koje je protiv pukovnika izio u svojoj odbrani u drugom postupku u kojem mu se sudilo za ratni zločin u Glini 1991. godine.

Sud je u presudi koja je danas objavljena, utvrdio da je Hrvatska Miljkoviću, koji je bio pripadnik jedinica SAO Krajine, povredila pravo na slobodu govora garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Sud smatra da je utvrđivanje povrede prava iz Konvencije dovoljna satisfakcija za Miljkovića, pa mu nije dosudio i naknadu nematerijalne štete.

Na ovu presudu postoji pravo žalbe, pa će pomenuti iznos na ime materijalne štete Hrvatska morati da plati Miljkoviću u roku od tri mjeseca, po njenoj pravosnažnosti.

Sud u Strazburu je zaključio da su u ovom slučaju domaći sudovi propustili da nađu pravičan balans između Miljkovićeve slobode govora u kontekstu njegove odbrane od optužbi za ratni zločin u Glini, sa jedne strane, i pukovnikovog prava na zaštitu svoje reputacije, sa druge strane.

“Konkretno, izjave podnosioca predstavke (Miljkovića) nisu bile zlonamerne i bile su dovoljno povezane sa njegovim slučajem, dok bi pukovnik trebalo da bude tolerantniji prema kritikama, s obzirom na to da je ušao u javnu arenu prisustvujući saslušanjima u vezi sa Miljkovićevim slučajem i svojim visokim aktivnostima na otkrivanju ratnih zločina”, navodi se u presudi.

Evropski sud ističe da prednost treba da ima optuženi koji želi slobodno da govori u svoju odbranu, bez straha da će biti tužen za klevetu, sve dok njegove izjave ne izazivaju lažnu sumnju za kažnjivo ponašanje nekog učesnika u postupku ili trećeg lica.

Da Vas podsetimo:  Aleksandar Vučić ukrao predizborni slogan od pokreta NAŠI!

To, kako dodaje, ovde nije bio slučaj, jer Miljkovićeve optužbe na račun pukovnika nisu dovele do bilo kakve krivične istrage protiv njega.

Miljeviću se u Hrvatskoj sudilo zbog optužbi da je učestvovao u ubistvu četiri civila koja su iz ratnog zatvora u Glini 1991. godine odvedeni i ubijeni, a u svojoj završnoj riječi, tvrdio je da je njegovo procesuiranje politički motivisano, te da ga je pokrenuo pukovnik u penziji I. P. koji se bavio otkrivanjem zločina nad Hrvatima tokom rata 1991-1995. godine.

Posebno je ukazivao da je I.P. bio umešan u uticanje na svedoke tokom postupka i da je organizovao medijsku hajku protiv njega.

Međutim, u tom postupku je prema pisanju hrvatskih medija, nakon trećeg ponovljenog suđenja, sud zaključio da on jeste izveo četiri civila iz zatvora u Glini, ali da nema dokaza da je učestvovao u njihovoj ekzekuciji ili da je za nju znao.

U međuvremenu I. P. je poreknuo postupak protiv njega zbog klevete, u kojem je Miljković 2012. godine osuđen jer su hrvatski sudovi zaključili da su njegove izjave u završnoj reči predstavljale bezobziran i neutemeljen napad na pukovnika.

Naloženo je da mu plati kaznu 1.000 hrvatskih kuna (oko 130 evra) i troškove advokata I. P.

Nakon što je iscrpio pravne lijekove u Hrvatskoj, Miljković se obritio sudu u Strazburu.

Izvor: Glas Srpske, Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime