Srbija da prizna Kosovo!

0
10684

eu

BEOGRAD, 27. decembra 2013. (Beta) – Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u petak da je Evropska unija predložila da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen 17. januara, ali da on još nije potvrdio da pristaje na taj datum.

Radne grupe za sprovođenje Briselskog sporazuma sastaće se 9. januara, a Beograd i Priština svakodnevno kontaktiraju radi rešavanja problema koji iskrsnu, rekao je Dačić novinarima u bazi Protivterorističke jedinice (PTJ) u Lipovici, čiji su pripadnici obleležili završetak 2013. godine.

Dačić je rekao da će njemu i potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću 21. januara, na prvoj međuvladinoj konferenciji Srbija – EU, kojom se otvaraju pristupni pregovor, biti uručen pregovarački okvir.

Bazu PTJ s Dačićem posetio je i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin koji je jedinici uručio donaciju kompanije Lukoiol.

Ulazak u EU znači prihvatanje pravila kluba

KELN/BEOGRAD, 27. decembra 2013. (Beta) – Dosadašnji direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pjer Mirel izjavio je da nakon pokretanja pristupnih pregovora sa EU Srbija treba da nastavi primenu pokrenutih reformi, primenu dogovora s Prištinom i strukturne reforme u ekonomiji, neophodne za jače investiranje.

“Lekcija iz prethodnih proširenja jeste da se zapravo ta reč ‘pregovaranje’ pogrešno tumači. Neće tu biti toliko pregovora. NJihovo usvajanje i implementacija”, rekao je Mirel u intervjuu za Dojče vele.

On je ocenio da je “odluka da se Srbiji odobri početak pristupnih pregovora dobrodošla” i da “nosi poruku, ne samo za Srbiju već i za ceo region Zapadnog Balkana, a to je da kada postoji volja, postoji i način”.

“Videli smo jasnu volju i od Beograda i od Prištine da ‘okrenu list’, da se okrenu budućnosti i da učine sve kako bi saradnja pobedila konflikte iz prošlosti. To je poruka za sve zemlje regiona, na prvom mestu za BiH. Na ovom primeru jasno se vidi transformativna moć EU”, dodao je evropski zvaničnik.

Da Vas podsetimo:  Moćne i lekovite! Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina

Kao najvidljiviju transformaciju koju je u Srbiji izazvao proces evrointegracije Mirel je naveo pokretanje dijaloga s Kosovom.

DAČIĆ: “Srbija nastoji da sprovede Briselski sporazum”

BEOGRAD, 26. decembra 2013. (Beta) – Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u četvrtak u oproštajnom razgovoru sa ambasadorom Belgije Alenom Kundickim da Srbija nastoji da u potpunosti sprovede Briselski sporazum i da nastavi dijalog sa Prištinom u interesu mira i boljeg života građana.

Kako je saopšteno iz pres službe vlade Srbije, Dačić je istakao da je vlada pokrenula suštinske reforme u oblasti pravosuđa i državne uprave i da je pokrenuta snažna borba protiv korupcije i diskriminacija.

Na sastanku je ocenjeno da Srbija i Belgija imaju tradicionalno dobre odnose i da je ambasador Kundicki, koji posle trogodišnjeg mandata odlazi iz Srbije, značajno doprineo njihovom unapređenju.

Prvo poglavlje se otvara 2015. godine

BEOGRAD, 27. decembra 2013. (Beta) – Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da bi Srbija mogla da postane članica EU 2020. godine, a da je realno da prva poglavlja budu otvorena početkom 2015. godine.

“Brzina kojom ćete se kretati na evropskom putu zavisiće od napora Srbije, političke volje da se sprovedu reforme, i kapaciteta vaše vlade da vodi pregovore. To zahteva formiranje pregovaračkog tima što je pre moguće i, u tom slučaju, cilj da uđete u EU do 2020. imao bi izgleda za uspeh”, rekao je Devenport u intervjuu za “Večernje novosti” od petka.

Istakao je i da priznanje Kosova nije uslov za ulazak Srbije u EU, već sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, zahtev za napredak u dijalogu treba tumačiti kao deo ispunjavanja kopenhaških kriterijuma za članstvo, a to je regionalna saradnja.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

“Šta će sve biti sadržina sporazuma rano je reći, ali on će sigurno morati da reflektuje sva pitanja u vezi sa sveobuhvatnom normalizacijom. Jedna od ključnih oblasti je dosledno pridržavanje dogovora Beograda i Prištine da se neće međusobno blokirati na putu ka EU,” ukazao je Devenport.

On nije mogao da potvrdi da li će normalizacija odnosa sa Kosovom biti ključno merilo za otvaranje pregovaračkih poglavlja, već je objasnio da će merila biti utvrđena akcionim planom koji će biti napravljen nakon dolaska ekspertske misije Evropske komisije u Srbiju.

“Ako sve bude išlo po planu, i uzimajući u obzir iskustva drugih zemalja, bilo bi realno da se prva poglavlja otvore početkom 2015,” kazao je Devenport.

srb.fondsk.ru

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime