I marketinška firma „Nema problema“ gradi Koridor

0
671

Nema problema – tako se zove jedna od podizvođačkih firmi grčkog Aktora na deonici Koridora 10. Uprkos brojnim problemima s podizvođačima na koridorima i, po svemu sudeći, potpunom odsustvu kontrole koja košta građane Srbije, u državnom preduzeću Koridori Srbije tvrde da podizvođače biraju sami izvođači, dok Koridori Srbije daju “samo” saglasnost.

Foto: http://www.koridor10.rs
Foto: http://www.koridor10.rs

Dok se izvođač radova na jednoj deonici bira na tenderima koje raspisuju Koridori Srbije, podizvođač može da bude bilo koja firma. Ne postoji ni ograničenje koliko jedna firma koja je pobedila na tenderu može da uvede podizvođača.

Prema istraživanju Insajdera, grčka firma Aktor je na jednoj deonici dugoj svega 48,7 kilometara angažovala 19 podizvođača i kooperanata, a s nekim firmama ima dva i više ugovora.

Jedan od primera da državno preduzeće Koridori Srbije ne vrši nikakvu kontrolu koje su firme angažovane kao podizvođači, iako je to jedna od obaveza Koridora Srbije, je i podizvođač Aktora preduzeće za informisanje, marketing i specijalizovano posredovanje u prodaji posebnih proizvoda pod imenom Nema problema iz Inđije.

Vlasnik firme Nema problema je Pavle Raičković, o kom nema javno dostupnih informacija.

Na spisku podizvođača je i firma Laketa Lazar, koja je prema ranijem istraživanju Insajdera dobijala različite poslove u Rudarskom basenu Kolubara. Vlasnik firme Lazar Laketa hapšen je u okviru istrage Tužilaštva u vezi s nezakonitim iznajmljivanjem mehanizacije Kolubari.

Ovo nije jedina firma koja je radila s Kolubarom, a danas je u poslu gradnje Koridora. Tu je, primera radi, i firma Neol gradnja u vlasništvu porodice Živojinović iz Lazarevca. Vlasnik 50 odsto ove firme je Nenad Živojinović, funkcioner SPS-a u Lazarevcu, a koji je takođe privođen u istrazi o zloupotrebama u Kolubari.

Preduzeće Koridori Srbije, iako u državnom vlasništvu, posluje u “svoje ime i za svoj račun”. Ovo državno preduzeće osnovano je 2009, kada je jedan od najvećih državnih poslova – gradnja najvažnijih autoputeva ili koridora – izmešten iz javnog preduzeća Putevi Srbije. Iako Koridori Srbije raspolažu sredstvima iz budžeta i kreditima koje država uzima u ime građana, ovo preduzeće ima sve karakteristike privatne firme.

Tako je moguće i da Koridori Srbije u odgovoru Insajderu navedu da oni praktično nemaju nikakav uticaj na to koliko će i kakvih podizvođača angažovati izvođačke firme.

Neol gradnju je kao podizvođača angažovala firma Terna.

Ovo nisu jedine zanimljive firme na spisku podizvođača na Koridoru 10.

Da Vas podsetimo:  Biti poslanik unosno zanimanje

Na gradnji Koridora E75 od Niša do Preševa i E80 od Niša do Dimitrovgrada angažovano je više od 200 podizvođača i kooperanata.

Novinari Insajdera će nastaviti da se bave ovom temom.
Koridori Srbije se ipak pitaju o podizvođačima

Na zahtev novinara Insajdera da nam dostave spisak podizvođača, ali i molbu za intervju s direktorom ovog državnog preduzeća Dmitrom Đurovićem, spisak nam je dostavljen, ali direktor Koridora Srbije nije pristao na intervju, uz obrazloženje da to državno preduzeće potpisuje ugovor s izvođačem radova, koji “samostalno bira podizvođača”.

“Investititor u ovom slučaju samo daje saglasnost da li podizvođač kog je imenovao izvođač ispunjava zakonske uslove. Izvođač i podizvođač samostalno zaključuju izvođački ugovor koji je van nadležnosti kako Vlade Republike Srbije, tako i investitora (Koridori Srbije). Iz gore navedenog možete i sami zaključiti da na temu podizvođača radova direktor u ovom slučaju nije adekvatan sagovornik”, poručeno je iz Koridora.

Zanimljivo je, međutim, da Koridori Srbije imaju kriterijume koje moraju da ispunjavaju podizvođačke firme. Tako, između ostalog, podizvođači moraju da prilože poseban obrazac o tehničkim i kadrovskim kapacitetima, licencu za gradnju objekata na državnim putevima, dokaz o raspoloživoj tehničkoj opremi.

Postavlja se pitanje kako su, primera radi, marketinška firma Nema problema, ali i pojedine samostalne zanatske radnje, takođe angažovani na gradnji Koridora, mogle da ispune ovakve uslove.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime