I muškarci i žene jednaki su pred Bogom

1
1736
Foto: Printskrin Youtube/N1

Treće nedelje po Vaskrsu obeležava se dan Svetih žena Mirosnica.

Vladika Grigorije zahumsko-hercegovački i primorski, na dan Svetih žena Mironosica, rekao je da se “može slobodno reći da se slavi ljudski rod uopšte, a u tom ljudskom rodu najviša bića su žene.”

“Kad ovo kažem znam da i dalje postoje ljudi koji misle da ovo nije tako. Zato bi dobro bilo da se podsetimo Svetog jevanđelja koje nas upravo uči da je tako. I današnja pesma koju smo pevali govori u slavu ženskog roda, jer kaže da je Isus Hristos prvo ženama mironosnicama rekao ‘radujte se’, njima se obratio, a ne apostolima”, istakao je vladika Grigorije, piše Mondo.

Nakon služenja Svete arhijerijske liturgije u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, vladika Grigorije u besedi vernicima naveo da je njegov glavni utisak kada je reč o tome zašto su žene prve videle vaskrslog Hrista, činjenica da su one ostale pod krstom dok su se apostoli razišli.
“Ako bismo opisali život žena usmernih ka Bogu, moramo priznati da žene imaju jednu vrlinu koja ih stavlja ispred nas muškaraca a to je spremnost na žrtvu. Ako bismo hteli da opisujemo šta je to žena u ovom svetu, u našem narodu najtačnije bi bilo reći to je živa žrtva. Opet će neko reći da je obrnuto, ali ako je žena kćerka, supruga, majka – ona nije ništa drugo nego žrtva.

On je rekao da su žene u našem narodu i te kako spremne da služe, da se žrtvuju. Ako se setite svoje kćerke, majke, supruge, setite se i kako one neprestano služe svima, i kako im to nije teško, zato što su one prihvatile žrtvu i da budu žrtva. I sad neko može reći kako to i nije neka velika slava i čast biti žrtva, ali ako gledamo Hristovim i hrišćanskim očima veće časti i veće moći od služenja nema. A to nas je Hristos naučio”, istakao je vladika Grigorije.

Da Vas podsetimo:  Manastiru koji čuva neželjenu i bolesnu decu potrebna hitna pomoć!

“Otuda je važno da shvatimo kako crkva Hristova i Hristos gledaju na ženu kao na uzvišeno biće zbog njene spremnosti na žrtvu i na služenje. Pogledajte brojne žene kroz istoriju crkve, sve žene koje su pokazale neizrecivu spremnost na žrtvu. Ne morate gledati samo one žene koje su u (crkvenom) kalendaru. Pogledajte bilo koju ženu oko nas koja služi, koja je spremna na žrtvu i videćemo koliku je Gospod dao snagu i čvrstinu ženama. Njihovo služenje i njihova spremnost na žrtvu čini ih u jednom smislu većima od nas muškaraca”, dodao je vladika Grigorije.

opanak.net

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime