I pastorče treba pomilovati

0
253
Foto: printscreen

Pisao sam nekoliko puta i u Vašim novinama, kako je moja ulica Maršala Birjuzova postala i ostala pastorče obližnjoj ulici Obilićev venac. Pisao nepisao, sve je ostalo nepromenjeno. Niko ne obraća pažnju na veliki kontrast u izgledu ove dve ulice, koji je upadljivo nametljiv. Pa i ta skromnost u izgledu moje ulice ima svoje nedopustive i bolne poderotine, koje žalosno vise na spoljnim fasadama dve predratne zgrade. Malo pomalo komadi fasade otpadaju sa visine i padaju po ulici, preteći da povrede prolaznike. To su samo lica zgrada okrenuta prema ulici. O fasadama okrenutim prema dvorištima, bolje ne pisati.

Dobro, ne mora moja ulica da bude kao susedna Obilićev venac, ali ako je pretvorena u pešačku zonu, što znači da pešaci treba da uživaju u šetnji njome, da mogu da se odmore na klupama, da osveže svoje neki put sumorne misli pogledom na negovano cveće oko sebe i na lepu malu fontanu ispred sinagoge i tako dalje.

Nažalost, ovo ostade samo imaginacija jednog dobronamernog stanovnika ulice Maršala Birjuzova, koja se nalazi u samom srcu Beograda.

Mišo M. Mladenović
Beograd ak. slikar i pisac

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime