I vremenska prognoza ozbiljan prilog

1
712

2014-04-29_053912„U Americi ne opstaju loši mediji“, utisak je dr Sanje Domazet, docenta na Fakultetu političkih nauka i ugledne spisateljice koja se nedavno vratila sa stručnog usavršavanja u SAD, gde je obišla vodeće redakcije i akademske institucije.

U okviru posete, stekla je uvid u američki medijski sistem i obišla televizije CNN i NBC, dnevne novine The Wall Street Journal, radio Glas Amerike i lokalne radio stanice, kao i Univerzitet Kolumbija u Njujorku, Stenford univerzitet, Univerzitet u Klivlendu…

Iz evropske perspektive, štampani mediji se bore za opstanak, gase se radakcije i razmatraju modeli održivosti. I u Americi je konkurencija oštra i novine sve teže dolaze do čitalaca i oglašivača, moć interneta je ogromna ali…

„Dnevne novine u štampanim izdanjima objavljuju udarne odnosno najvažnije vesti, a detaljnije informacije se mogu naći na portalima tih novina. Sadržaj na sajtu se neprekidno dopunjava“, kaže dr Domazet i dodaje da su tabloidi na ovom tržištu jasno odeljeni od ozbiljnih novina.

Takođe, radio je u Americi veoma slušan, pošto građani veliki deo vremena provode u kolima. „Mi smatramo da radio kao medij nestaje, a u Americi, zapravo, cveta. Radio se ne sluša samo u toku vožnje i veoma su popularne radio stanice koje program emituju preko interneta. Radio novinari i voditelji su tamo prave zvezde. Radijske emisije su raznovrsne, a o slušanosti ovog medija dovoljno govori činjenica da brojni poznati muzičari najavljuju svoje projekte najpre na radiju, pa tek onda na televiziji“.

Interesantan je i utisak naše sagovornice o radu kolega novinara. Malo je osrednjih novinara, kaže ona, a novinari su usko specijalizovani i ozbiljni su stručnjaci u oblastima koje pokrivaju. „Vrlo ozbiljno se izveštava i o kulturi ili zdravom životu, a ne samo o politici ili ekonomskim temama. Ugledne američke novine objavljuju mnogo analitičkih tekstova. Pulicerovu nagradu mogu dobiti samo visokoškolovani novinari.“

Da Vas podsetimo:  „Prvi partizan“ iz Užica isplaćuje radnicima dodatnu platu za učešće na mitingu

Sanja Domazet dodaje da na univerzitetima na kojima se izučavaju mediji, kao što je Univerzitet Kolumbija, postoje posebni trauma centri namenjeni novinarima i fotografima koji su izveštavali sa kriznih područja. Dopisnici, naravno, pokrivaju aktuelne žarišne tačke, pa je tako najveći broj američkih novinara trenutno stacioniran u Ukrajini. Čuveni The Wall Street Journal ima uvek po jednog novinara koji sada, kada ovo nije žarišna tačka, prati događanja na Balkanu.

Teško je u bilo kom smislu porediti naše i američke medije, ali su svakako interesantna zapažanja stručnjaka. Tako dr Domazet ističe da se na tamošnjim televizijama ne traže samo lepa novinarska ili voditeljska lica, već pre svega ozbiljni, vredni i profesionalni novinari koji znaju svoj posao do najsitnijeg detalja.

„U Americi je i vremenska prognoza ozbiljan prilog, a ne prilika da voditeljka pokaže dekolte! Ozbiljni mediji ne pokazuju novinare, već kreiraju dobar sadržaj. U Americi, ni u jednoj redakciji koju sam obišla, nisam videla silikonske grudi, dugačke nokte i visoke štikle. Samo veliku konkurenciju. I visok profesionalizam.”

A vi dragi novinari u Srbiji, kako ste?

Maja Vikadinović

like-button.net here

wordpress-themes.org here

Medijasfera

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime