Idete na spavanje odmah nakon večere? Evo zašto je to STRAŠNO LOŠA ideja!

0
841

krevet-jutjub-printskrinOdlazak u krevet punog stomaka nikako nije dobra odluka i svakako bi trebalo da se malo strpite dok ne odete u ‘horizontalu’ nakon jela.

Odlazak na spavanje odmah posle večere povećava rizik od moždanog udara za čak 66 odsto i zato se odlazak na spavanje preporučuje najmanje sat vremena nakon večere, rezultat je istraživanja stručnjaka s Medicinskog fakulteta u Jonini u Grčkoj.

Stručnjaci su proučavali oko 500 osoba, od kojih je pola imalo moždani udar, a druga polovina akutni koronarni sindrom (česti oblik srčanih bolesti sa smanjenim dotokom krvi u srce zbog začepljenih arterija).

Ispitanike su podelili u dve grupe – one koji su sačekali 60 do 70 minuta posle večere pre nego što su otišli na spavanje, i one koji su odmah otišli na spavanje.

Članovi druge grupe imali su 66 odsto veće šanse da dožive moždani udar, dok su osobe koje su sačekale između 70 i 120 minuta bile 76 odsto zaštićenije.

Osim toga, odlazak na spavanje barem sat posle večere smanjuje rizik od akutnog koronarnog sindroma.

Refluks je, takođe, jedna od posledica suviše brzog odlaska u krevet nakon jela. U ležećem položaju se pogoršava situacija u kojoj se trbušna kiselina vraća u grlo, a dugoročna posledica je oštećenje jednjaka.

Podrigivanje zbog ranog odlaska u krevet nastaje zbog tegoba s varenjem koje organizam ima u ležećem, opuštenom položaju.

Dnevno.rs/Express.hr/T.P.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime