Imamo ubedljivo najjeftiniju struju u Evropi

4
746

“Kad kažete da nam je gorivo veoma skupo, pa jeste, al’ ne kažete da nam je struja ubedljivo najjeftinija u Evropi.” Aleksandar Vučić (TV Pink, 20. 6. 2019. godine)

KOMENTAR ISTINOMERA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, tokom gostovanja na televiziji “Pink”, komentarisao protest zbog visokih cena goriva, ističući da je “struja u Srbiji ubedljivo najjeftinija u Evropi”.

“Kaže, povećana je cena, pa to što je povećana na drugoj strani je smanjena. To što je smanjeno nikada vam nije vest. Pa kad kažete da nam je gorivo veoma skupo pa jeste, al’ ne kažete da nam je struja ubedljivo najjeftinija u Evropi”, kazao je predsednik Vučić.

Međutim, prema podacima Eurostata, statističkog zavoda Evropske unije, koji sem zemalja članica EU, raspolaže podacima i za ostale evropske zemlje, najniža cena struje u Evropi nije u Srbiji, već u Ukrajini.

Naime, cena struje za domaćinastva u Ukrajini u drugom semestru 2018. godine iznosila je 0,041 evra po kilovat času (EUR/kWh), dok je u Srbiji cena struje za domaćinstva bila skuplja –  0,0709 evra po kilovat času (EUR/kWh). Cena struje na Kosovu je prema Eurostatu takođe bila niža od cene struje u Srbiji, i iznosila je 0,0638 evra po kilovat času (EUR/kWh).

Budući da Ukrajina prema zvaničnim podacima ima najjeftiniju struju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić za izjavu da je “struja u Srbiji ubedljivo najjeftinija u Evropi” dobija ocenu “neistina”.

Tim Istinomera
Izvor: istinomer.rs

4 KOMENTARA

  1. Da je najeftinija električna energija u Srbiji nije tačno. Ukrajina i južna srpska pokrajina imaju nižu cenu. Takođe, upoređenje cene se vrši bez državnih nameta na struju. Ostvarena cena električne energije, u jednom domaćinstvu, čija je mesečna potrošnja 237 kWh, je cena koja pripada EPS-u 6,84 din/kWh=0,0581 evra/kWh (ili 72,46%), a ukupni trošak, sa ugradnjom države (od 27,54%) 9,44 din/kWh=0,0802 evra/kWh. Upoređenje cena električne energije, računajući sve ono što potrošač plaća, nije najjeftinija u Evropi, kako tvrdi predsednik. Ili ga lažu ili on laže nas? Cena elektri;ne energije u Srbiji je veća u odnosu na više zemalja u Evropi (https://www.istinomer.rs/ocena/4360/Imamo-ubedljivo-najjeftiniju-struju-u-Evropi).

  2. Masa napustenih domaćinstava ne potroši ni 1 vat struje ali zato plate mesečno u proseku u protivrednosti preko 7 eura: merno mesto, akcizu, angazovanu snagu, pdv, tv pretplatu i Bog te veselio i trosis najeftiniju struju na svetu

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime