Imamo ubedljivo najjeftiniju struju u Evropi

6
913

“Kad kažete da nam je gorivo veoma skupo, pa jeste, al’ ne kažete da nam je struja ubedljivo najjeftinija u Evropi.” Aleksandar Vučić (TV Pink, 20. 6. 2019. godine)

KOMENTAR ISTINOMERA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, tokom gostovanja na televiziji “Pink”, komentarisao protest zbog visokih cena goriva, ističući da je “struja u Srbiji ubedljivo najjeftinija u Evropi”.

“Kaže, povećana je cena, pa to što je povećana na drugoj strani je smanjena. To što je smanjeno nikada vam nije vest. Pa kad kažete da nam je gorivo veoma skupo pa jeste, al’ ne kažete da nam je struja ubedljivo najjeftinija u Evropi”, kazao je predsednik Vučić.

Međutim, prema podacima Eurostata, statističkog zavoda Evropske unije, koji sem zemalja članica EU, raspolaže podacima i za ostale evropske zemlje, najniža cena struje u Evropi nije u Srbiji, već u Ukrajini.

Naime, cena struje za domaćinastva u Ukrajini u drugom semestru 2018. godine iznosila je 0,041 evra po kilovat času (EUR/kWh), dok je u Srbiji cena struje za domaćinstva bila skuplja –  0,0709 evra po kilovat času (EUR/kWh). Cena struje na Kosovu je prema Eurostatu takođe bila niža od cene struje u Srbiji, i iznosila je 0,0638 evra po kilovat času (EUR/kWh).

Budući da Ukrajina prema zvaničnim podacima ima najjeftiniju struju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić za izjavu da je “struja u Srbiji ubedljivo najjeftinija u Evropi” dobija ocenu “neistina”.

Tim Istinomera
Izvor: istinomer.rs

6 KOMENTARA

  1. Danas je 26.januar 2020. godine. Račun za mesec decembar 2019… Kada se saberu svi nameti koji idu na utrošenu električnu energiju cenu dobijena cifra tj ona koju zahtevaju da platim, koju kada podelim sa brojem kilovata potrošenih za pomenuti mesec dobijam cifru od 11,274007889 RSD za 1 kW/h odnosno po srednjem kursu na današnji dan to je 0.959091921 EUR po jednom kilovat satu. Dakle prema tome skuplji smo od Sledećih zemalja Evrope: Ukrajina, Turska, S.Makedonija, BiH, Moldavija, Gruzija i naša južna pokrajina KiM ima takođe znatno jeftiniju struju od ostatka Srbije.
    Kada slušate ovog vrhunskog manipulatora i lažova od koga bi se Grof Minhausen postideo, samo okrenite to što kaže sve na suprotno, tako ćete znati pravu istinu oko svega.

  2. Da je najeftinija električna energija u Srbiji nije tačno. Ukrajina i južna srpska pokrajina imaju nižu cenu. Takođe, upoređenje cene se vrši bez državnih nameta na struju. Ostvarena cena električne energije, u jednom domaćinstvu, čija je mesečna potrošnja 237 kWh, je cena koja pripada EPS-u 6,84 din/kWh=0,0581 evra/kWh (ili 72,46%), a ukupni trošak, sa ugradnjom države (od 27,54%) 9,44 din/kWh=0,0802 evra/kWh. Upoređenje cena električne energije, računajući sve ono što potrošač plaća, nije najjeftinija u Evropi, kako tvrdi predsednik. Ili ga lažu ili on laže nas? Cena elektri;ne energije u Srbiji je veća u odnosu na više zemalja u Evropi (https://www.istinomer.rs/ocena/4360/Imamo-ubedljivo-najjeftiniju-struju-u-Evropi).

    • Tacno.Racunica pokazuje da imamo privid jeftine elektricne struje pored navedenih nameta jos se plaza angazovana snaga, odrzavanje i sve to je oko 670 dinara……………………To je OBAVEZA KOJA SE PLACA IAKO NISMO POTROSILI NI JEDAN KILOVAT.

  3. Masa napustenih domaćinstava ne potroši ni 1 vat struje ali zato plate mesečno u proseku u protivrednosti preko 7 eura: merno mesto, akcizu, angazovanu snagu, pdv, tv pretplatu i Bog te veselio i trosis najeftiniju struju na svetu

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime