Imovina Diposa: Odobrena prodaja sedam luksuznih objekata

0
917

Prema saznanjima Insajdera, Republička direkcija za imovinu ušla je u proces prodaje sedam državnih nekretnina, od ukupno 109 oglašenih neposredno pred novogodišnje praznike.

senkePodsetimo, država je prodaju nekretnina oglasila ne samo u vreme praznika, već je za prijavu zainteresovanih ostavila neobično kratak rok. Zanimljivo je i to da su u proces prodaje ušle samo najluksuznije nekretnine.

Kako Republička direkcija za imovinu već više od mesec dana ne odgovara ni na jedno pitanje novinara Insajder.neta u vezi s oglasom koji je objavila 26. decembra prošle godine, o prodaji 109 nekretnina u državnoj svojini, pitanja o prodaji ovih nekretnina uputili smo Republičkom pravobranilaštvu, koje je dužno da da mišljenje o otuđenju nekretnina u državnom vlasništvu.

Direkcija je od pravobranilaštva tražila mišljenje za samo sedam nekretnina, što znači da je toliko oglašenih nekretnina ušlo u proces prodaje, što znači da je za toliko nekretnina bilo zainteresovanih kupaca.

„Republička direkcija za imovinu tražila je mišljenje državnog pravobranilaštva za sedam ugovora o prodaji. Državno pravobranilaštvo je na osnovu Zakona o javnoj svojini dalo mišljenje na svih sedam navedenih ugovora i nije imalo primedbi“, navodi se u odgovoru pravobranilaštva.

Pravobranilaštvo nije moglo da dostavi imena kupaca jer, kako nam je objašnjeno, nemaju podatke da li su ugovori i zaključeni, a navode i da nemaju ni pravo da nam dostave imena kupaca jer bi time kršili Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Bez intersovanja za socijalne stanove

Iz odgovora pravobranilaštva jasno je i da je od 109 nekretnina oglašenih na prodaju proces prodaje počet za sedam objekata na luksuznim lokacijama. Radi se o četiri vile u Ulici Beogradskog bataljona, lokalu na Kosančičevom vencu i u Makenzijevoj ulici, kao i o stanu u Bulevaru Zorana Đinđića.

Vlada Srbije prvo je donela odluku o prodaji državnih nekretnina, a prodaju sprovodi Republička direkcija za imovinu koja je oglasila prodaju neposredno pre Nove godine, uz neobično kratak rok zaintersovanim kupcima da otkupe dokumentaciju, dostave ponude i obezbede isplatu.

Da Vas podsetimo:  Biljana "Gde ste bili kad je Tijana ubijena" građanima: Mirno spavajte!

Na spisku objekata koji su oglašeni većina ih je imala zakupce, a neki ugovori o zakupu zaključeni su na 10 godina.

Zanimljivo je da su kupce našle najskuplje nekretnine, od kojih su neke u zakupu i narednih 10 godina. Nije jasno zašto bi neko kupio nekretninu u kojoj već postoji zakupac i koju neće moći da koristi, osim ako nekretninu od države nije otkupio sam zakupac.

Jedna nekretnina u Beogradskom bataljonu zakupljena je do 2026, dok dve imaju zakupce do 2022. Lokal u Ulici Kosančićev venac, za koji je isto, sudeći po odgovorima pravobranilaštava, stigla ponuda za otkup, zakupljen je do 2026. Samo jedna nekretnina za koju je stigla ponuda nema zakupca, a radi se o stanu u Bulevaru Zorana Đinđića.

S obzirom na to da Direkcija za imovinu ne želi da odgovara na pitanja, ostaje nejasno šta će biti s preostalim nekretninama, da li će biti oglašena nova prodaja, ili će biti vraćene u fondove državnih stanova.

Veliki broj ovih nekretnina odlukom Vlade izuzet je iz fonda DIPOS-a bez jasnog obrazloženja.

Zbog nemogućnosti da se postave pitanja nadležnim institucijama, o prodaji državnih nekretnina je govorio samo premijer Aleksandar Vučić, koji je rekao da država očekuje da zaradi od „novogodišnje prodaje“, ali da se to neće desiti zbog negativne kampanje koju vode mediji.

Javnost je ostala uskraćena za odgovore na brojna pitanja, poput onog zbog čega su na prodaju oglašene nekretnine koje imaju zakupce do 2026. i zbog čega je nadležna Direkcija za imovinu oglasila prodaju tokom praznika, uz kratak rok, ako je cilj države bio zarada.

www.insajder.net

PODELI
Prethodni tekstZemlja skuvanih žaba
Sledeći tekstVučić gazi Ustav

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime