IN MEMORIAM Preminuo profesor. Dr Dušan Guden

1
656

U noći  u nedelju 7. Jula,   posle teške bolesti u Štutgartu je preminuo u 80-toj godini života čuveni evropski automobilski stručnjak,  bivši profesor na Bečkom teničkom fakultetu dr   Dušan –Dule Gruden.

Dušan Gruden je bio i vanredni profesor Tehničkog fakulteta u Kragujevcu. 

Otac profesora Grudena,  zubar Oskar Gruden, se doselio iz  jednog malog gradića iz okoline Trsta, nastanjenog pretežno Slovenima,  koji je do kraja Velikog rata 1918. godine pripadao Austougarskoj. Neposredno pred Drugi svetski rat,  sklanjajući se od italijanskih fašista da ga ne mobilišu za rat u Etiopiji, Dušanov otac se doselio prvo u Beograd a zatim u Užice. U Užicu je upoznao Zoru, sa kojom se, posle svog prelaska iz  katoličke u pravoslavnu veru, oženio. Supružnici su izrodili ukupno dvanaestoro dece. Treće dete po redu je dobilo ime Dušan. 

Porodica Gruden  je pedesetih godina prošlog veka prešla  u Beograd gde je Dušan završio gimnaziju,  a potom na vreme i tehnički fakultet. Na tehničkom fakultetu u Beogradu je radio kao stručni asistent gde je i magistrirao. Ubrzo  odlazi na poslediplomske studije u Beč gde je radio u Instititu za motorna vozila i motore a nešto kasnije sa uspehom doktorira. Jedno vreme je radio kao asistent  da bi kasnije postao i profesor na tom fakultetu. Sa fakulteta je 1. Januara 1973.g. prešao na rad u poznatu fabriku sportskih automobila Porše u Štutgartu. Tu je jedno vreme bio i  šef razvoja motora, ujedno i profesor u Beču. 

Poznato je da se prof. Gruden   u Istraživačkom centru Poršea u Dicingenu  kod Štutgarta bavio razvojem i poboljšanju efikasnosti motora, sa posebnim akcentom na smanjivanju štetnih materija u izduvnim gasovima. Radilo se   za mnoge poznate fabrike automobila –od Volvoa do Rols Rojsa, svi oni su naručivali I plaćali usluge istraživača u Poršeu. Pomenimo i rad profesora Grudena na poboljšanju i optimiranju  morora za Jugo Floridu.Taj motor je bio prvi motor male zapremine koji je dobio direktno uzbrizgavanje goriva u cilindere. 

Otvaranjem istraživačkog odeljka u Poršeu o energetici, ekologiji  i zaštiti okoline, Gruden postaje direktor tog odeljenja u kome ostaje sve do odlaska u penziju.

Koliko nam je poznato, prof. Gruden je u svom radu za Porše prijavio pedesetak svojih patenata.

Profesor dr Dušan –Dule Gruden  je u svojoj karijeri, mimo predavanja na fakulttima Beč i Kragujevac,  održao na stotine stručno-naučnih predavanja širom Evrope ali i na prostorima cele nekadašnje Jugoslavije. Znamo da prof. Gruden od Kragujevačkog fakulteta nikada nije naplatio nikakav honorar, o svom tošku je i dolazio  u Beograd i Kragujevac da kroz svoja izlaganja mlađim kolegama prenese svoje prebogato znanje o savremenim konstrukcijama motora, o mogućnostima zaštite okoline od štetnih supstanci u izduvnim gasovima kroz savremene dodatne uređaje itd. Kragujevački fakultet ga je za njegova zalaganja nagradio, pored njegove odbranjene doktorske disertacije u Beču,  pravom da nosi još jenu, sada počasnu doktosku titulu.

Profesor Gruden je u Šutgartu bio veoma aktivan i među našim zemljacima- bio je član uprave društva „Sloga“, svojevremeno jednog od najvećih društava u Nemačkoj,  gde je ostao upamćen po čestom dovođenju vrsnih beogradskih glumaca, muzičara itd. na gostovanje u Štutgart, uglavnom na svoj lični trošak. Mališane u „Slozi“  je sa posebni žarom podučavao matemtici, da im ona, kako nam je Dule kazivao, ne bude više nikakav bauk. 

Pre petnaestak godina,  zajedno sa nekolicinom inženjera, osnovao je prvo strukovno udruženje van matice –Društvo inženjera i tehničara „Nikola Tesla“  čiji je bio dugogodišnji predsednik. U saradnji sa drugim istaknutim članovima  Društva, organizovane su u Štutgartu brojne stručne akademije o velikanima srpske nauke- kao o Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću,  Ruđeru Boškoviću, Pavlu Saviću, Milevi Marić-Ajnštajn, Miki Petroviću Alasu i drugima. Uz predavanja na Akademijama, prikazani su i specijalno za tu priliku od Društva proizvedeni i sufinansirani 25.-to minutni filmovi.

Smrću profesora Dušana Grudena  evropska zajednica automobilski stručnjaka gubi svog uglednog člana koji je do poslednjih dana  aktivno učestvovao svojim prilozima i referatima na mnogim simpozijumima i predavanjima. Srbi su izgubili velikog prijatelja, rodoljuba i čoveka spremnog da uvek i svakome koliko je to bilo moguće, pomogne.  Ipak, najveći gubitak ima njegova supruga Vera- Verka Gruden koja je sa Dušanom bila u veoma srećnom braku. Ona je njegova velika ljubav još iz školske klupe jedne beogradske gimnazije. Velika tuga obuzela je   i njihove bliznakinje Marinu i Moniku i njihove porodice kao i sina Igora, takođe doktora tehničkih nauka koji je pošao stopama svog oca. Za svojim istanutim rođakom tuguju i brojni pripadnici velike porodice Gruden,  rasutih po skoro celom svetu. 

Uprava i članovi Društva inženjera „Nikola Tesla“ iz Štutgarta su duboko ožalošćeni odlaskom na večni počinak svog osnivača i doživotnog počasnog predsednika.  Ostaćeš nam, dragi Dule u večnom sećanju. Poštovaćemo sva tvoja dela zanavek.Neka ti je laka crna zemlja, dragi profesore!

Za Društvo inženjera 

Peđa Rakočević, Štutgart

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime