Intervju dr Dragan Petrović, „Treba nam debata o ključnim pitanjima za budućnost Srbije“

3
1335

U emisiji Intervju na Balkan info, gostovao je dr Dragan Petrović, naučni savetnik, a teme su bile politička i društvena situacija u Srbiji i na širem balkanskom području. U prvom delu emisije, Petrović je izložio situaciju na severu Kosova i Metohije, gde je u poslednjih nekoliko godina, preko Briselskog sporazuma i njegove operacionalizacije, demontiran bezbednosni sistem koji je štitio srpsko stanovništvo. U tom pravcu šiptarske vlasti vrše nesmetani pritisak na srpski sever KiM, što je u najvećem posledica Briselskog sporazuma i njegove operacionalizacije, odnosno pogrešne politike Aleksandra Vučića, i to ne samo po ovom pitanju. Ako Vučić ide na podelu KiM što je u startu upitna i rizična strategija, zašto je doveo do bezbednosnog demontiranja severa pokrajine, koji je i do danas, jedini deo KiM koji je izbegao etničko čišćenje i proterivanje od strane šiptarskih terorista. U tom pravcu, konstatovanje da je Briselski sporazum nevažeći (zbog niza činjenica, uključujući i držanje albanske strane) insistiranje na poštovanju 12 44, povratku prema njemu do po 1000 srpskih vojnika i policajaca, paralelno sa zahtevom zvaničnog Beograda da se Rusija, kojoj je po tom sporazumu omogućeno prisustvo u okviru mirovnih snaga, vrati na severni deo pokrajine, bi bile razumne odluke za nadoknađivanje bezbedonosnog vakuma koji bi štitio sever. Takođe u tom slučaju bi trebalo u što kraćem roku obnoviti civilnu zaštitu, policijski i bezbednosni sistem severa. To ne znači da bi to sve bilo odmah realizovano, ali morate imati neki koncept i nešto tražiti, kao što je recimo Hrvatska stalno insistirala da se međunarodni plavi šlemovi u Krajini, vremenom preimenuju u Unhacer na teritoriji Hrvatske, dok zvanični Beograd poslednjih godina po kosovskom problemu, uvek vodi defanzivnu, pa i defetističku politiku.

Ekonomsko socijalni model u Srbiji je pogrešan i zbog toga zemlja i narod trpe, posledice na sve sfere društva su pogubne, uključujući i demografiju. Da bi se bilo šta učinilo nabolje, neophodno je oslobađanje makar dela medija i javna debata u stručnim i širim krugovima oko najvažnijih pitanja u zemlji. Mediji poput Balkan info i sl, koji se nalaze isključivo na internetu, nisu u tom pravcu dovoljni, mada je njihova uloga u delu populacije koji prati ovakve medije već veoma značajna.

Da Vas podsetimo:  U Crnoj Gori više smeta mrtav Njegoš, nego država Kosovo!

Dragan Petrović

3 KOMENTARA

 1. Debata, diskusija,razmena misljenja i ostale komisijske postapalice ukazuju koliko smo daleko od dogovora. Javne licnosti ili bolje reci umisljene sterilne nazovi javne licnosti samo rastacu i unose sumnju u zdravu pamet (toliko dugo govore jedno te isto). Valjda nadobudni misle da nas narod ima pilecu pamet (i pored Kurte i Murte). Umesto da ti isti pojedinci se dogovore i da DELAJU, DELAJU….Da svoje reci sprovode u dela. Kako to jednostavno zvuci, mozda treba da im se napise upustvo kako svoje reci sprovesti u delo ili kako bez muke to uraditi. Oni to rade najbolje sa distance (i obavezno ispred kamere), zvalaveci krupne reci i prosipajuci opste poznate cinjenice. Nesto kao JA pa Ja, ja…DOKLE najmladji naucni savetnice sa dve diplome i nekoliko doktorata?

  • Evo, Pera je protivnik debate i razmene misljenja
   Ako sam ga dobro razumeo, sto bi mi razmisljali kad to – u nase ime i umesto nas – rade Slobodan Milosevic i Aleksandar Vucic

   • Mirovni sporazum u Rambujeu, Kumanovu …je rezultat ,,debate,, sa americkim diplomata (cuveni diplomata Holbruk, satl diplomatija i dr.).
    Debata i razmena misljenja se podrazumeva na kongresu. Javna rasprava, debata je kilav posao. Mi smo svedoci novih zakona koji su usvojeni a prosli su navedene rasprave (debate). SVE DEMOKRATSKI. Da li si ti za takvu debatu i razmenu misljenja, koja se odvija zadnje dve i po decenije?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime