Italijani zavoleli Čačak, Milanovac i Srbiju

0
819

U okviru Interkulture, međunarodne razmene srednjoškolaca, u Čačku i Gornjem Milanovcu borave dva učenika iz Italije, Đada i Tobi. U Gimnaziji u Čačku i Gornjem Milanovcu provešće celu školsku godinu, a obaveza im je da nauče što više o Srbiji, našoj kulturi i običajima. Kako kažu za Ozonpress, nisu se ni malo pokajali što su izabrali Srbiju, jer su ovde dobro dočekani, stekli su nove drugare i prijatelje, a naša zemlja im se prilično svidela.

italijaniMajda Stojanović, Đada, Tobi i Luka

– Ja sam Đada i imam 17 godina. Dolazim sa Sardinije iz Italije. Ove godine učim u Guimnaziji u Čačku. Mnogo volim Srbiju, sviđa mi se vaš jezik iako je mnogo težak. Bila sam često nervozna zbog jezika ali sada pričam u porodici i mnogo je bolje. Moram da učim još. Mnogo mi se sviđa Srbija zato što su ovde dobri ljudi, svi su druželjubivi, hoće svi da mi pomognu. Sviđa mi se i hrana zato što je drugačija u odnosu na Italiju. Volim gibanicu, sarmu kao i trubače.Slobodno vreme provodim u šetnji, volim da šetam pored Morave, idem na ples a često odemo do Beograda, kaže nam Đada Zara.
italijani

Tobi od septrembra uči u Gimnaziji u Gornjem Milanovcu.

Izabrao sam Srbiju jer se o vama govorilo dosta ružno. Uverio sam se da to nije baš tako. Još jedna razlog zašto sam izabrao Siako ne naučim mnogo zbog jezika. Sviđa mi se Milanovac, lep je gradić. Kad imam slobodno vreme idem sa drugarima po kafićima. U Italiji to nije slučaj. Narod u Srbiji je dobar i veliko je iznenađenje za mene jer sam mislio da su Srbi zatvoreni. Hrana je dobra ali mi se ne sviđa kiseli kupus. Mi u Italiji jedemo paste bukvalno svaki dan. Ovde to nije tako ali mi se sviđa. Pozivam mlade Čačane i Srbe da se priključe ovom projektu, da što više putuju i da vide svet svojim očima. To je pravi doživljaj, saznate nešto novo i steknete dobre prijatelje. To je najvrednije u životu, poručuje nam Tobi.

Da Vas podsetimo:  Nišlijka Darija (13) bolja od profi fotografa – njena slika uvrštena u TOP 10 fotografija Srbije

Đada i Tobi borave u porodicama. Gostoprimstvo ne košta domaćina skoro ništa. Dovoljno je da se obezbedi samo tanjir više i krevet.

– Svima kažem da mi je Đada kao sestra jer smo za ovih pet meseci stvorili takav kontakt da to slobodno mogu da kažem. U početku je to bila faza privikavanja, onda je polako počela da uči o našoj kulturi, jezik, postavljala je pitanja u vezi naše hrane koja je teža i začinjenija nego u Italiji. Navikla se na našu klimu, društvo. Naučili smo od nje kako se prave paste. Celo odeljenje joj je pomoglo, mislim da je shvatila da smo zabavni, veseli, humani. Posebno bihistakla da biti domaćin ne košta ništa. Sve što treba je da date ljubav. Potreban je samo jedan tanjir više i ništa više. Ako jedemo sendvič i ona to jede sa nama. Nikada se nije bunila za hranu. Dobili smo novog člana porodice, kaže Majda Stojanović, učenica Gimanzije kod koje boravi Đada.

Tobi boravi u Milanovcu kod Luke. Luka kaže da se odlučio da bude domaćin na savet roditelja. Kako kaže, sada je srećan zbog te odluke jer je stekao dobrog druga i prijatelja, koga će vremenom posetiti u Italiji.

– Prihvatio sam savet roditelja da budem domaćin gostu i drugu iz Italije. Nisam se ni malo pokajao. Posle kratkog vremena sam shvatio da je to bio pravi potez. Zajedno provodimo vreme, družimo se i sigurno ću ga posetiti u Italiji, Pozivam sve moje vršnjake koji mogu da private goste iz sveta da to i učine, kaže nam Luka.

U program Interkultura uključeno je više od 100 zemalja iz celog sveta, a u Srbiji se realizuje poslednjih sedam godina. Razmena učenika se odvija na tri načina. Postoji godišnja razmena učenika gde učenik dolazi u školu i živi u porodici sa ciljem da za godinu dana upozna našu kulturu i jezik. Drugi vid razmene je tromesečna razmena koja je namenjena deci iz Evrope. Treći način je razmena odeljenja kada jedno naše odeljenje odlazi u neku zemlju na sedam dana a potom oni dolaze kod nas.

Da Vas podsetimo:  U Njujork je otišla pomoću lutrije, a sada kao pisac i psihoterapeut želi da pomaže ljudima

– Deca mogu da idu u bilo koju zemlja sveta. Može svako da se prijavi, a postoje stipendije. Deca koja sama finansiraju odlazak mogu da biraju zemlju u koju žele da idu. Najbolje je da zainteresovani učenici nekoga ugoste u drugoj godini a u trećoj da otputuju u neku zemlju. Ne mogu svi da odu ali mogu svi da ugoste, objašnjava profesorka Marija Veljić.

Učenici iz Čačka koji su zainteresovani da se uključe u projekat Interkultura, bilo da ugoste nekog učenika iz sveta ili da probaju da otputuju, mogu se javiti profesorima u čačanskoj Gimnaziji: Biljani Mišović, Dragani Bošković ili Vladimiru Živanoviću.

Ozonpress

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime