Ivanović 15 meseci u pritvoru

0
645

Sudsko veće EULEX-a produžilo je pritvor lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću za još dva meseca, čime će ovaj nekada najuticajniji vođa Srba sa Severa Kosova ostati već godinu i pet meseci lišen slobode. GI SDP je izrazila razočaranje usled odluke o pritvoru, navodeći da se EULEX „ne rukovodi pravnim, već političkim motivima“ i tvrdeći da se dosadašnje suđenje zasniva na izjavama više od dvadeset svedoka, koji u svojim izjavama pred sudom, nisu nijednom rečju potkrepili navode iz optužnice tužioca.

Oliver Ivanović, foto: Medija centar
Oliver Ivanović, foto: Medija centar

Od 18. decembra, kada je započeto suđenje, saslušan je 21 svedok optužbe, a preostaje još 38, za šta će biti potrebno još sedam meseci, ukoliko se bude nastavilo sa ovakvim tempom rada, navodi GI SDP. Ivanovićeva partija izražava nevericu da bi njihov vođa mogao da u pritvoru provede punih dve godine. Ove nedelje su u toku i sudska ročišta, a nastavak je zakazan za ponedeljak 27. april.

„Pravni tim će po prijemu ove odluke uložiti žalbu, nakon čega očekujemo da će sudsko veće podrobno razmotriti svoju današnju odluku, a u odnosu na dosadašnji proces koji svakim novim svedokom potvrđuje stav odbrane od samog početka, da gospodin Oliver Ivanović nije kriv ni za jedno delo koje mu tužilac ostrašćeno pripisuje,“ navodi se u saopštenju ove partije dostavljenom našoj redakciji.

A u drugom saopštenju GI SDP se osvrnula na intervju koji je šef EULEX-a, Gabriele Meuči, pre dva dana dao RTS i u kojem je naveo razloge zbog kojih se Oliver Ivanović nalazi i dalje u pritvoru, naglašavajući da je taj proces „tek počeo“, te da je „sudija odlučio da, dok se svi ne saslušaju, nema uslova da osumnjičenog pusti da se brani sa slobode“, a da sudija, a ne šef EULEX-a, odlučuje da li su garancije koje je Vlada Srbije poslala za Ivanovića i dobre.

Da Vas podsetimo:  Ako Rusija prizna „Kosovo,“ Srbi će se pretvoriti u „balkanske Poljake“

„S obzirom na to da po Meučiju sudija odlučuje da li su garancije za Ivanovića dobre, da šef misije EULEX-a ne odlučuje, ne možemo a da ne pitamo zašto garancije koje je Vlada Republike Srbije dala za Ivanovića i ostale pritvorene Srbe nisu dobre. To Meuči, kao prvi čovek EULEX-a, mora da zna, bez obzira na to što o tome odlučuje sudija,“ naglasila je GI SDP.

GI SDP je sa druge strane, u još jednom saopštenju za štampu, prenela reči sudije u procesu protiv Olivera Ivanovića, Roksane Komše, koja je navodno izjavila da ova Meučijeva izjava nije stav sudskog veća, te da će se pritvor ukinuti čim se promene razlozi zbog kojih je određen. GI SDP pozdravlja ovakvu reakciju i veruje i „nepristrasnost suda“.

„Izjava šefa EULEX-a o trajanju pritvora gospodinu Ivanoviću nije stav Sudskog veća, i da će pritvor trajati dok za to postoje razlozi, a Sudsko veće ima prava da pritvor ukine u svakom trenutku.“ Sudsko veće će svoj stav o pritvoru uvek prvo saopštiti optuženima, a ne medijima, ili bilo kome drugom, prenela je ova stranka u saopštenju navodne reči sudije Komše.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014, godine i na teret mu se stavlja da je 14. aprila 1999. i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticanje na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici. Slučaj Ivanović povezan je sa još četvoricom Srba – srpskim policijskim pukovnikom Dragoljubom Delibašićem, ocem i sinom Ilijom i Nebojšom Vujačić i profesorom Aleksandrom Lazovićem koji su osumnjičeni za ubistvo i pokušaj ubistva. Suđenje protiv petorice Srba zvanično je počelo 18. decembra, a sudi im se prema zajedničkoj optužnici, koju je 11. avgusta, 2014. godine podigao međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, Sezari Mihalčuku. Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se ranije da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Da Vas podsetimo:  Uništen Pločasti most na Cetini!

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime