Ivanović: Prioritet odnos sa Albancima

1
677

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocenio je da rešavanje otvorenih pitanja sa Albancima treba da bude prioritet državne politike Srbije.

pol-ivanovic“Po mom mišljenju, srpska zvanična poliitka ima malo drugačiju listu prioriteta i misli da je odnos sa Hrvatima i Bošnjacima značajniji nego odnos sa Albancima. Ja mislim da je naš prioritet otvoreno pitanje s Albancima i zalažem se za to da se tom pitanju posveti makar jednako velika pažnja”, rekao je Ivanović za današnji “Blic”.

On je dodao da je potencijal za nevolje i sukobe najveći je na relaciji Albanci – Srbi i da su tu najveći nesporazumi.

Prema njegovim rečima, put za rešenje tog nesporazuma je članstvo u Evropskoj uniji kao strateško pitanje i, drugo, uspostavljanje odnosa sa Albancima preko Tirane, što je politički ispravno i praktično će dati rezultate.

“Da ne bude zablude, ne mislim da je uticaj Tirane na kosovske Albance toliko veliki – oni su više svoji, ali to je malo lakši put. Nekom iz Beograda koji je dobro primljen u Tirani, i u Prištini će se lakše otvoriti vrata”, kaže Ivanović.

Na pitanje da li smo mi u nečemu pogrešili u tom odnosu s Albancima kroz istoriju, Ivanović kaže da “smo ih potcenili”.

“Pogrešno smo ih procenili, a onda i potcenili. Oni su dosta tradicionalan i prilično konzervativan narod i kao takvi se ne mogu porediti s drugim narodima i shodno tome, odnos sa njima ne može biti građen na iskustvima koja smo imali gradeći sa drugima. Ali moramo se prilagoditi i moramo naći ključ za komunikacije”, naveo je Ivanović.

Prema njegovim rečima, prepreka su i stereotipi o Albancima koje, kako je rekao, suštinski uopšte ne poznajemo.

Da Vas podsetimo:  PRIPOVIJETKA ŠUTA – Istorija i albanski plagijat

“Ništa ne znamo ni o njihovoj istoriji, kulturi, običajima, a držimo se stereotipa, ma kakve posledice bile. Teško je na pogrešnim premisama donositi prave odluke. Ja sam za to da ih analiziramo i dobro upoznamo jer će nam oni u budućnosti biti sagovornik, ne nužno i protivnik”, istakao je Ivanović.

Upitan da li će Kosovo ponovo jednom istinski opet biti deo Srbije, on je rekao da “Kosovo neće prestati da bude deo Srbije i moraće još jednom da se sedne i da se ozbiljno razgovara o statusu Kosova”.

“To će biti onoga trenutka kad Srbija bude na vratima EU i razgovori će, po mom ubeđenju, krenuti po kiparskom modelu”, smatra Ivanović.

Srbe i Albance, kako je dodao, može da ujedini samo zajednički interes, a to je bolji život.

On smatra i da je greška bilo to što su pregovori iz UN prebačeni u Brisel, ali da je sada besmisleno govoriti o tome.

“Mi smo istrčali sa onom Rezolucijom o Kosovu u UN koja je naišla na blokadu zapadnih zemalja. Toga smo morali biti svesni. Država je napravila grešku. Ne znam što su čačkali. Meni je lično visoki zapadni zvaničnik rekao da će nas to koštati. I bio je u pravu”, zaključio je Ivanović.

(Tanjug)

1 KOMENTAR

  1. komunisti privode kraju predaju kosova,a tito se smeška iz centra beograda,završava se njegova ideja,srbija je skoro potpuno uništena,još malo je ostalo.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime