Iz medija 23. septembar 2013.

0
493

Tan2012-6-5_155933_4-copyVeć sam slušao priče po malim mestima i raznoraznim forumima gde se bahato ponašaju pozivajući se na Vučića kao na Tita – da su članovi stranke, a zatim da su u ličnom prijateljstvu s njim. Ali, sve će to ići na Vučićev račun. Njemu će stići kompletan ceh. I dobrog i lošeg. I Vučić to zna.

Naš najznačajniji dramski pisac Dušan Kovačević kaže da je politička situacija u zemlji katastrofalna i ocenjuje da ne može Aleksandar Vučić sve sam da uradi. Kovačević je dodao da se predsednik Tomislav Nikolić ponaša kao engleska kraljica, dok je za Ivicu Dačića rekao da je premijer na čekanju izbora i naslednika.

„Kompletno javno mnjenje je okrenuto ka jednom čoveku pošto smo mi pastirski narod. Ne može jedan čovek ništa sam da učini. Ne možemo ništa očekivati od Aleksandra Vučića da uradi sam bez institucija“, naveo je Kovačević.

On je konstatovao da će Vučića najviše da opterete i povuku na dno članovi njegove partije koji se pozivaju na njega.

„Već sam slušao priče po malim mestima i raznoraznim forumima gde se bahato ponašaju pozivajući se na Vučića kao na Tita – da su članovi stranke, a zatim da su u ličnom prijateljstvu s njim. Ali, sve će to ići na Vučićev račun. Njemu će stići kompletan ceh. I dobrog i lošeg. I Vučić to zna“, kazao je ovaj akademik i dodao da je predsednik Nikolić kao engleska kraljica, odnosno nema nikakve operativne mogućnosti da nešto uradi ili spreči.

Kovačević je istakao da je Dačić premijer u fazi čekanja da li će biti izbora zato što je stranka s kojom je u koaliciji toliko jaka da će za dva ili pet meseci dati novog predesednika vlade.

Izvor: http://www.kurir-info.rs

***

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

Vilhelm: Ne postoji nikakav „Leks Srbija“, već standardi EU

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm ocenio je da se neopravdano u negativnom svetlu u medijima predstavlja dokument Nemačke i Velike Britanije u vezi pristupnih pregovora sa Srbijom

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm ocenio je da se neopravdano u negativnom svetlu u medijima predstavlja dokument Nemačke i Velike Britanije u vezi pristupnih pregovora sa Srbijom, ističući da on ne donosi ništa novo već da se radi o poznatim standardima EU.

„Dokument ne donosi ništa novo, već da se pored poglavlja 23 i 24, otvori i poglavlje 35 koje se tiče odnosa kandidata za pristupanje prema susedima. Predloženo je da se to poglavlje razmatra od samog početka pristupnih pregovora“ rekao je on.

Pošto je kosovsko pitanje u žiži pažnje, onda je samo po sebi razumljivo da će Srbija morati da se bavi tim pitanjem i dalje, objasnio je nemački diplomata, napominjući da je „srpsku vlast iritiralo što će se pitanje odnosa sa susedima, a ovde pre svega prema Prištini, provlačiti u svim poglavljima koja se otvore“.

Međutim on je kazao da još nije izgovorena poslednja reč, već da se radi samo o predlogu Nemačke i Velike Britanije, o kojem treba da 20.decembra odluči Savet EU. Do tada, kako je objasnio, vodiće se pregovori u krugu Unije.

Izvor: http://www.novosti.rs/

 ***

Koja su najteža zanimanja u Srbiji?

Satnica radnika koji seče struju neplatišama, kontrolora, rudara koji roni po jamama ili pak perača prozora koji visi sa oblakodera… svakako nije preplaćena.

Za dnevnicu koja jedva prelazi 1.500 dinara, oni radni dan završavaju prebrojavajući nevolje koje su ih zadesile, rizike koje su izbegli, a neretko i pretrpljene uvrede.

Kada bi – i u Srbiji – postojala rang-lista najtežih, najstresnijih zanimanja, u njenom bi vrhu bila poprilična gužva, jer sve više radnika odlazak na posao doživljava kao ulazak u ring. I dok se svet bavi zvaničnom kategorizacijom „najgorih“ zanimanja, u našoj zemlji nad ovom temom niko se ozbiljno nije zamislilo.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

Tako su se na ovogodišnjoj listi najopasnijih poslova američke Kancelarije za statistiku rada – koja se bavi proučavanjem uslova rada – na prvom „neslavnom“ mestu našli ribari, drugom drvoseče, a na trećem piloti. Istraživanje američkih naučnika pokazalo je da profesionalni vojnici, direktori kompanija za odnose sa javnošću, piloti, novinari imaju najstresniji posao, a časopis „Forbs“ i kompanija „Karijer kast“ su za ubedljivog „pobednika“ proglasili – novinare. U našoj zemlji se kao najgora zanimanja tretiraju ona najopasnija, ali ne po živce već po život.

„Među najugroženijima su svakako radnici koji rade sa olovom, ali ništa manje opasno nije biti ni profesionalni vozač, traktorista ni građevinac“, ocenjuju u Institutu za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović“.

U ovoj instituciji takođe navode da je nivo stresa na radnom mestu važan faktor u određivanju težine radnog mesta. A tu godinama vode novinari, hirurzi, menadžeri...

Izvor:http://www.b92.net

***

SRPSKI OGLAS: 15 sati rada, nema praznika, vika i bez trudnoće

Dopuštam ženskoj polovini „poštedu“ na radu samo za 8. mart i rođendan, dok za ostale praznike tražim potpunu predanost – naveo je jedan poslodavac.

Raditi u Srbiji nije ni malo lako, jer neki poslodavci imaju i neočekivane zahteve od svojih budućih zaposlenih. Iako većina nas smatra da su prodornost i samopouzdanje osobine koje intervjueri cene prilikom vašeg predstavljanja, to nije uvek slučaj.

Vrhunac bezobrazluka jednog poslodavca bio je mejl koji je poslat odabranim kandidatkinjama za posao sekretarice u kompaniji pod nazivom “I&M Company”, a koji je portalu Dnevno.rs prosledila J. P. iz Beograda, koja je bila među njima. U tom mejlu, on je naveo da očekuje i do 15 sati rada od svoje buduće zaposlene, kao i da mu bude na raspolaganju vikendom i praznicima.

Od vas tražim dnevno radno vreme između 10 i 12 sati, a ponekad je potrebno i do 15 sati rada, da na posao dolazite odmorna i naspavana i da mogu vikendom da računam na vas kao i državnim i drugim praznicima. Dopuštam ženskoj polovini “poštedu” na radu samo za 8. mart i rođendan, dok za ostale praznike tražim potpunu predanost – navodi se u ovom mejlu.

Pored toga, ovaj poslodavac je kandidatkinjama postavio i deset pitanja i zahtevao od njih da “odgovor na svako sadrži barem 2 opširnija pasusa”. Među pitanjima koja je postavio izdvojićemo samo neka:

Šta ste sve spremni da uradite kako biste napredovali i dobili veću platu od 70.000 dinara?”

Da li Vaše trenutno neraspoloženje utiče na urađen posao?”

Kako biste reagovali, ako ja kao vaš nadređeni nezadovoljan vašim radom povisim glas?”

Da li planirate trudnoću i kada, ako je ona u planu?”

Poslednje pitanje ovaj poslodavac je opravdao time da “on ne brani trudnoću, ali bi voleo da zna, i da se ne desi odmah”.

Izvor: http://www.telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime