Iz medija 26. septembar 2013.

0
501

Nikolic-i-Obama-1Predsednik Tomislav Nikolić objavio je na Tviteru fotografiju na kojoj zajedno sa suprugom Dragicom pozira sa predsednikom SAD Barakom Obamom i prvom damom Mišel.

Nikolić se nalazi u šestodnevnoj radnoj poseti Njujorku, a večeras od 21:15 po našem vremenu obratiće se svetskim liderima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Tokom boravka u Njujorku predsednik Srbije prisustvovao je svečanom prijemu koji je organizovao američki predsednik Barak Obama, koji mu je pružio punu podršku.

Nikolić mu je uzvratio: “Potrebna nam je vaša podrška”.

Susret je bio srdačan i prijateljski, a Nikolić je tokom posete SAD otkrio i spomenik naučnikuNikoli Tesli u mestu Šorham u blizini Njujorka.

Izvor:http://www.telegraf.rs

 ***

Đilasov primitivizam

Na pitanje novinara „Politike” po kojoj ceni je prodao vlasništvo u firmi, dojučerašnji prvi čovek Beograda je odgovorio „Zini da ti kažem! Napiši još koji komentar o Bus-plusu”

Suočen sa izvesnom smenom sa mesta gradonačelnika Beograda, Dragan Đilas je nekoliko sati pre glasanja u Skupštini Beograda pokazao nepristojnost koja je ostavila bez reči desetak novinara koji su ga čekali da čuju šta ima da kaže uoči odlučujuće rasprave i glasanja.

Naime, novinar „Politike” Dejan Spalović upitao je Đilasa po kojoj ceni je prodao 25 odsto vlasništva „Direkt medije” izvesnom Bugarinu, a dojučerašnji prvi čovek Beograda bukvalno je rekao: „Zini da ti kažem! Napiši još koji komentar o Bus-plusu” i ušao u skupštinsku salu.

Ovaj uličarski rečnik prenerazio je sve prisutne, a jedan od novinara kazao je da za njega to nije iznenađenje, jer poznaje Đilasa iz sličnih situacija, dodavši da se radi o čoveku koji ne podnosi ni najdobronamerniju kritiku, kamoli poraze.

Izvor: http://www.novosti.rs

***

Oko 70 odsto Beograđana zabrinuto za finansijsku budućnost

Anketa osiguravajuće grupacije Basler pokazala je da je oko 70 odsto Beograđana zabrinuto za finasijsku budućnost svoje porodice i da trećina građana uopšte ne štedi, jer to ne može.

U saopštenju Baslera se navodi da je anketa sprovedena u septembru pokazala da svaki peti punoletni gradjanin uštedjevinu drži kod kuće, a svega 6,5 odsto njih koristi osiguranje kao vid štednje.

Rezultati ankete „Siguran svet“ pokazali su i da bi čak 71 odsto anketiranih Beogradjana najradije osiguralo svoj i živote članova svoje porodice, četvrtina bi osigurala imovinu, a četiri odsto bi se osiguranjem zaštitilo od profesionalne odgovornosti.

Polovina ispitanika izjavila je da uopšte ne koristi usluge osiguravajućih društava, trećina anketiranih veruje samo pojedinim osiguravajućim kućama, a za 73 odsto njih pri odabiru osiguravajućeg društva bitnija je njegova stabilnost nego visina premije ili vrsta osiguranja koja im se nudi.

Za Švajcarsku, kao jednu od zemalja sa najsigurnijim finansijskim sistemom, opredelilo se 86 odsto ispitanika.

Izvor: http://www.24sata.rs

***

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

U Srbiji svako peto domaćinstvo samačko

U Srbiji bez Kosova i Metohije postoji 2,5 miliona domaćinstava, od kojih je svako peto samačko, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Prema konačnim rezultatima Popisa stanovništva u Srbiji 2011. godine ukupan broj domaćinstava smanjen je za 33.300, a najzastupljenija su dvočlana domaćinstva, kojih ima 638.000, odnosno 25,6 odsto. Slede jednočlana, samačka domaćinstva kojih ima više od 555.000, ili 22,3 odsto, zatim tročlana (19,2 odsto) i četvoročlana (18,3 odsto, dok je udeo domaćinstava sa više od četiri člana 14,6 odsto.
Po rečima rukovodioca za popis Zavoda za statistiku Snežane Lakčević, najviše domaćinstava je u Vojvodini – 696.000, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji ima ih 663.000, Beogradu 606.000, a najmanje je domaćinstava u Južnoj i Istočnoj Srbiji, 522.000. Ona je na konferenciji za novinare u Republičkom zavodu za statistiku kazala da se 61,7 odsto domaćinstava u Srbiji nalazi u gradskim, a
38,3 u seoskim naseljima. Najveće promene u strukturi domaćinstava u odnosu na popis 2002. godine zabeležene kod četvoročlanih domaćinstava, kojih ima 86.000 manje, dok je broj samačkih domaćinstava porastao za 50.000 u odnosu na period pre deset godina.
Posmatrano po regionima, udeo samačkih domaćinstava u ukupnom broju
najveći je u Beogradu, gde ih ima 149.000, odnosno 24,6 odsto od ukupnog broja. U skoro 200 naselja u Srbiji više od polovine domaćinstava je samačko. Lakčevićeva je istakla da je svako drugo jednočlano domaćinstvo u Srbiji staračko, za razliku od razvijenih zemalja u kojima u samačkim domaćinstvima većinom žive mladi. Prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,88 dok je u vreme prethodnog popisa 2002. godine taj broj bio 2,97. U regionu veći prosečni broj članova po domaćinstvu ima Albanija (3,9), a ispod Srbije su Hrvatska (2,8), Grčka (2,6), Slovenija (2,5) i Bugarska – 2,4. Najviše članova u proseku imaju domaćinstva u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji – 3,06 članova, zatim u Južnoj i Istočnoj Srbiji (2,98), dok je prosečan broj članova domaćinstava u Beogradu i Vojvodini 2,73 odnosno 2,76. Udeo samačkih u ukupnom broju domaćinstava najveći je u opštinama Crna Trava – 41 odsto

Izvor: http://www.danas.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime