Izbora neće biti, jer tako žele oni (NATO+EU)

3
2617
Vučić i Stoltenberg / Foto: printskrin Youtube

Dokle će predsednik Srbije da se poigrava s građanima Srbije? Te biće parlamentarnih izbora, te ih neće biti. Juče je konačno „prelomio“, jer drugačije ne može. Čekao je navodno da o svemu dobro razmisli. Tako je bilo pred svaki odlazak u Brisel, pred potpisivanje Briselskog sporazuma, pa pred izbore svake sledeće godine, pred udaranje državne granice unutar vlastite zemlje, pred davanje poštanskog broja, pred utapanjem srpskog pravosuđa na Kosmetu u nekakav nepostojeći pravni sistem šiptarsko-natovske paradržave Kosovo, pred odlazak u Srebrenicu, pred put na poklonjenje Klintonovima…

Siromašak… Vučić nikada ne zna kakvu će odluku doneti. Eto, mora o svemu najpre dobro da razmisli, da to sve precizno analizira sa svojim savetnicima – Blerom, a potom i Heskensom (onim kojeg velikodušno plaća Merkelova). Kao, nije to lako narode, pritisci su veliki, sve pažljivo valja odvagati: šta nam je važnije, mir i budućnost naše dece ili mitovi i legende, operativni program kompjutera ili Car Lazar (onaj koji Muratu nije bio dostojan ni skute da ljubi) i Nebeska Srbija .

Naravno, sve to njegovo izigravanje nekakvog paćenika ili mučenika, koji se, eto, žrtvuje za narod i državu, to jeste, za one koje „najviše voli na svetu“, deo je dobro isplaniranog performansa, namenjenog uglavnom starijoj populaciji. Njegovi birači su mahom oni penzioneri kojima nije skresao penziju, a takvih u Srbiji je najviše. Penzije su im toliko bedne, da nije imalo smisla, a ni naročitog efekta, da se i njima otme deset posto primanja. Za njih je Vučić oličenje samog božanstva, što svakom iole informisanom građaninu Srbije izgleda neshvatljivo. Ali, kada se uzme u obzir da taj deo staračke srpske populacije ima samo jedan prozor u svet – televizor sa poklonjenim digitalnim prijemnikom – tada postaje jasno o kakvom se ispiranju vremešnih mozgova tu radi.

Da Vas podsetimo:  Moja prva nadnica

Postaje, takođe, jasno zašto se Aleksandar Vučić svakodnevno pojavljuje na TV ekranima širom ove ostarele i izlapele zemlje. Jednostavno, našem prosečnom omatorelom stanovniku Vučić je postao nasušna potreba – kao hleb i voda. Čovek im se zavukao pod kožu. Osećaju, maltene, libidonozno uzbuđenje u momentima pred njegov svakodnevni nastup na Pink pozornici. To je nalik onoj drhtavoj treperavoj emociji koja se sreće kod zaljubljenog momčića, koji po prvi put odlazi na ljubavni sastanak. Jednostavno, Vučić je tom svetu, koji je jednom nogom u grobu – sav njihov život. Oni više ništa nemaju osim Vučića. Ako se Vučić u toku dana ne pojavi, oni padaju o očaj, kao i svaki zaljubljeni očajnik.

Ako nekome možda do danas nije bilo jasno zašto se Vučić pojavljuje na TV ekranima i preko vikenda, sada verovatno jasno prepoznaje predsednikovu motivaciju za rad i neradnim danima. Dakle, on nije slučajno toliko „vredan“. Ustaje rano kao i ovi sirotinjski penzioneri, koji ustaju kao vampiri, kao da žure da ustanu da ih noć ne bi „pojela“. I nije slučajno ni to, što ne postoji nijedna konferencija za štampu, na kojoj se Vučić nije pohvalio svojom brigom prema građanima Srbije, svojom vrednoćom i poštenjem („Nikad ništa nisam ukrao!“), kao i svojim „siromaštvom“ („Imam manje danas nego kad sam došao na vlast!“). Jednostavno, priprosti puk to voli. Malo ih Vođa potetoši, pokaže da i njega snalaze muke, da se i sam bori s avetima – pučini odmah lakše, on im tako dođe kao rod najrođeniji.

Uostalom, i sam Vučić je naglasio ko su njegovi glavni glasači, obrativši se juče na Glavnom odboru SNS-a sledećim rečima:

„Snaga stranke je upravo u tome da oni koji su najsiromašniji, oni nas najsnažnije podržavaju, oni koji razumeju problem i nisu sebični, oni nas najsnažnije podržavaju.“

Da Vas podsetimo:  Srbija nema Dritina i Draška i još dugo će ih čekati

I sve je, začudo, on tu jasno i dobro rekao, osim što je ustvrdio da ta „sirotinja“, koja ga podržava, „razume problem i nije sebična“. Zna on dobro kako stvari stoje, zna da onaj najsiromašniji svet, koji mahom njemu poklanja glas, niti šta razume, niti je nesebičan. Da nešto razumeju, nikada ne bi glasali za Vučića, a da nisu sebični, ne bi zarad par kilograma brašna, soli i litre ulja stavljali na kocku vlastitu zemlju i uništavali budućnost njihovih/naših potomaka.

Elem, izbora neće biti, naravno, osim ako ih bude. To je bar jasno. Vučić je usput testirao i članove Glavnog odbora SNS-a. Prvo ih je naterao da pričaju kako su za to da se parlamentarni izbori održe zajedno s beogradskim, a onda je, navodno, minut do dvanaest promenio mišljenje. I pokazalo se da ga svi slušaju kao jedan, osim one četvorice, koji su greškom glasali protiv – nisu bili u stanju da upamte šta im je Vođa zadnje rekao.

I naravno, da ne bi bilo nesporazuma, znao je Vučić da će morati da prelomi ono već prelomljeno još pre nekoliko dana. Došapnula mu je to Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku. Ali predsednik nije smeo da svojim vernim čaušima saopšti vest o najnovijem „prelomu“ u onom času, dok su oni, mučenici, iz sve snage telali da postoje jaki razlozi da se, zajedno sa beogradskim, održe i parlamentarni izbori. A zašto nije smeo? Pa nije verovao Mogerinijevoj da EU neće još koji put krenuti u lomljenje čvrstih Vučićevih stavova. Zato je odlučio da mudro ćuti, sve do početka sednice Glavnog odbora SNS-a.

Članove Glavnog odbora, koji su se u sebi već spremili za vanredne parlamentarne izbore i trljali ruke pred najnovijom velikom izbornom pljačkom (u svakom pogledu), dočekao je hladan tuš, jer, eto, Vođa im poručuje da vanrednih parlamentarnih izbora neće biti. Vratili su se kućama namrgođeni, ljuti na svog divinizovanog lidera što ih je lišio lake zarade i što ih je još jednom, ne zna se pokoji put, šeretski povukao za nos. Vratiće mu oni milo za drago, kad tad! Sad još nije vreme.

Da Vas podsetimo:  Naš izdajnik – vodič za demagoga početnika

D. Gosteljski

koreni.rs

3 KOMENTARA

    • Hm,hmm..zavisi,ovo je “ pipalica“..procena, dali se,narodu konacno smucila “ kosovska truba“..da,li bi izdaja “ lako prosla kroz penzije „,,,,ili, ce se resavati “ na odlozeno placanje“..“decjih dodataka,poradjanja u nis i vranje“..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime