Izbori važniji od glasačkih listića

0
634

glasanjeZna se da su lokalni izbori na Kosovu u nedelju. Ne zna se kako će izgledati glasački listići. O tome se užurbano razgovara u Briselu, mada i Beograd i Priština smatraju da je najvažnije učestvovati na izborima.

Samo četiri dana pred održavnje lokalnih izbora na Kosovu mnogo je pitanja bez odgovora. Iako je Evropska unija mesecima unazad isticala važnost „dobro pripremljenih i sprovedenih izbora, sa što većem izlaznošću“ u Briselu se i u sredu razgovara o oznakama na glasačkom materijalu, sastavu izbornih spiskova, posetama srpskih zvaničnika Kosovu.

Izbornu kampanju su obeležile nesuglasice Beograda i Prištine i međusobne razmirice kosovskih Srba. Bojkotom prete Srbi sa severa Kosova, i to u slučaju da se na izbornom materijalu nađu obeležja Republike Kosova. Izborna komisija poručuje da je „izborni materijal tehnički pripremljen i neće se više menjati“, a srpski pregovarači u Briselu kažu da su „male šanse da do dogovora dođe“ i da „Priština ne popušta ni za milimetar“.

Svi zovu na izbore

Evropska unija do poslednjeg trenutka pokušava da zadrži „neutralnost“ pa se ne izjašnjava o izbornom materijalu niti se prognozira šta će doneti tehnički razgovori. Iz diplomatskih krugova u Briselu ponovljene su nam i veoma diplomatske formulacije: izbora će sigurno biti i oni su „u interesu Srbije i Kosova i njihovog evropskog puta“. Tu je još niz opštih mesta, poput zahteva da izbori budu demokratski i korektni, uz dobru atmosferu i učešće svih zajednica.

Uprkos ranijim najavama premijera Ivice Dačića da je za Srbiju neprihvatljivo da na izbornim listićima stoje obeležja kosova, Beograd i dalje naglašava da bi bojkot izbora bio „najgori izbor“, koji bi onemogućio formiranje Zajednice srpskih opština i njena politička ovlašćenja. Kosovski premijer Hašim Tači očekuje „solidnu“ izlaznost kosovskih Srba i formiranje njihovog legitimnog lokalnog rukovodstva. Tači smatra i da će predstojeći izbori poslati poruku da se Kosovo kreće sigurnim koracima i da ispunjava evropske standarde.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

U finišu izborne kampanje

U danima koji slede očekuje se da Brisel, Beograd i Priština još jednom pozovu stanovnike Kosova da izađu na izbore 3. novembra. U tom cilju prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poslednjeg dana izborne kampanje posetiće Kosovo. Ostaje da se vidi kako će proteći ova poseta, obzirom da sa Vučićem dolazi i ministar Aleksandar Vulin kojem je Priština zabranila ulazak na teritoriju Kosova.

U Briselu se ne komentarišu ova otvorena pitanja izborne kampanje već se najavljuje da će se, u cilju podrške izborima, građanima na Kosovu u četvrtak obratiti i šefica EU diplomatije Ketrin Ešton. Najavljuje se i dodatna evropska finansijska pomoć, a sve to kako bi se dalje normalizovali odnosi Srbije i Kosova.

Izvor: www.dw.de

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime