Izborna kampanja koje nema neprestano teče

0
734
Foto: Printscreen (direktno.rs)

Izbori i izborna kampanja su zvanično odloženi zbog koronavirusa. Izborna kampanja kakvu smo do sada poznavali: masovni skupovi, obilazak sela i gradova,  fabrika i poljoprivrednih gazdinstava, kampanja od vrata do vrata, razgovor sa građanima, pozivi telefonom… Istovremeno, nezvanično, počela je izborna kampanja koju vodi praktično jedan čovek, eventualno uz pomoć najbližih saradnika, ministara i premijerke a koja se zasniva samo na jednoj temi – opasnosti od koronavirusa.

Niko ne može da ospori važnost mera u zaštiti i borbi protiv gripa covid-19, niko ne želi da se suprostavlja stručnjacima lekarima koji stoje iza mera koje se donose, čak iako se na prvi pogled čini da su te mere preterane ,ali otkud  odjednom to busanje u grudi i hvalospevi Vladi i predsedniku “koji se ne libe da donesu i najteže mere ne bi li se virus pobedio”? Otkud odjednom, redovno poređenje sa situacijom koja je bila nakon bivše vlasti, kada je, po rečima Vučića Srbija bila pred bankrotom i kada je samo zahvaljujući “odlučnim i teškim” merama to izbegnuto. 

Model koji je primenjen prilikom smanjenja penzija , kada se paralelno s tom nepopularnom akcijom vršilo najbesramnije podilaženje i šlihtanje tim istim penzionerima je ponovo primenjen. Starijim od 65 godina je zabranjen izlazak na ulice, ali se istovremeno stalno ističe briga za njihovo zdravlje i neprestano ubeđuje da je to najbolje i za njih i za sve ostale. 

Drastične mere su maestralno, postale efikasna izborna kampanja. I kako god da se završi ova pomama sa koronom, Vučić i SNS će biti na dobitku. Ako mere urode plodom i virus u Srbiji ne podivlja kao što je to slučaj u Italiji ili Španiji, uslediće hvalospevi predsednikovoj odlučnosti i hvalospevi naciji koja se ujedinila  u borbi protiv opasnosti koja se nadvila nad zemljom. A ništa ne mobiliše ljude (čitaj glasače) bolje od zajedničkog neprijatelja. Privremeno, taj neprijatelj je, umesto Đilasa, Šolaka, tajkuna, fašista i ostalih petokolonaša – koronavirus. Samo privremeno, jer ne brinite, čim prođe ova pošast, zajednički neprijatelj će biti onaj stari, jednom rečju – opozicija.

Ako kojim slučajem, mere ne urode plodom, predsednik je pokriven spiskom donešenih mera i sva krivica će biti na drugima. Pošto nije baš popularno okrivljavati sopstveni narod, naći će se već način da se okrivi opozicija i drugi neprijatelji Srbije.

U međuvremenu predsednik se ne skida sa televizije. Govor na ivici suza zbog “bratskog” španskog i “herojskog” italijanskog naroda, emocije, empatija i briga za najstarije neki  predlažu za Oskara a neki za zlatnu malinu. U svakom slučaju izborna kampanja koje nema neprestano teče.

Goca Savković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime