Izložba remek-dela srpskog slikarstva u Domu vojske Srbije

0
1132
Foto: printscreen

Izložba „Srpsko slikarstvo XX veka (1950 – 2000) – izbor iz privatnih zbirki“ u organizaciji Fondacije Plavo i Medija centra „Odbrana“, biće otvorena u petak 27.12.2019. godine u Galeriji Doma Vojske Srbije.

Autor izložbe istoričar umetnosti Nikola Kusovac se opredelio za postavku sa preko 50 dela umetnika koji su obeležili likovnu scenu u drugoj polovini dvadesetog veka kod nas.  Publika će imati priliku da vidi dela: Petra Lubarde, Mila Milunovića, Peđe Milosavljevića, Miodraga Miće Popovića, Petra Omčikusa, Stojana Ćelića, Aleksandra Tomaševića, Lazara Vozarevića, Leonida Šejke, Ljube Popovića, Olje Ivanjicki, Radomira Damnjanovića, Vladimira Veličkovića i mnogih drugih. Većina izloženih dela se smatraju kulturnim dobrom od izuzetnog značaja i izlagana su na velikim likovnim smotrama u svetu poput Bijenala u Veneciji, Aleksandriji, Tokiju, Sao Paolu i značajnim likovnim manifestacijama u zemlji kao što su Oktobarski salon, Jugoslovensko trijenale, Memorijal „Nadežda Petrović“ i mnoge druge. Sva dela su pozajmljena iz najboljih privatnih zbirki u Srbiji.

Na otvaranju izložbe publici će biti predstavljena i istoimena luksuzna monografija autora Nikole Kusovca u izdanju Fondacije Plavo kojom je u značajnoj meri mapirano i označeno kulturno dobro brižljivo čuvano u privatnom vlasništvu.  

Tokom trajanja izložbe biće priređeno više stručnih vođenja kroz postavku za građanstvo, studente i učenike srednjih škola.

Projekat je realizovan uz pomoć kompanije Dunav osiguranje a podržan je i od Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Beograda.

Nikola Kusovac, naš najugledniji istoričar umetnosti, rođen je u Beogradu, 1935. u kome je završio istoriju umetnosti na Filozofsko-istorijskom fakultetu, kao student generacije. Bio je dugogodišnji šef Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja. Autor ili koautor je preko 1000 izložbi održanih u Srbiji, Jugoslaviji i inostranstvu. Napisao je preko 2000 tekstova, studija, eseja i monografija o najznačajnijim slikarima. Bavio se likovnom kritikom u više listova i časopisa. Živi i radi u Beogradu. 

Fondacija Plavo

PODELI
Prethodni tekstAsocijacija
Sledeći tekstŠtrajk upozorenja!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime