Jagar nije bio Šaban

0
1600

Ovaj naslov mnogima neće ništa da znači. Mi živimo u vremenu gde ljudi slabo poznaju prošlost, zbog čega u budućnosti prave greške. Pritom, nemati istinske heroje znači – biti prazan pogodan za manipulaciju. A da bi se zaboravili pravi heroji, prave se antiheroji i pseudo-heroji.

Šaban Šaulić je poginuo u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Nemačkoj. Vlada Srbije je poslala avion po telo Šabana Šaulića. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar odbrane Aleksandar Vulin su izjavili saučešće porodici Šabana Šaulića. Kasnije je Šaban Šaulić sahranjen u aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Smrt Šabana Šaulića podsetila nas je na to kako se od običnog pevača, zarad dnevne politike, pravi figura od nacionalnog značaja. Vojislav Šešelj se na tviteru usprotivio preimenovanju ulice Avde Karabegovića u ulicu Šabana Šaulića. Selih Selimović je u „Politici“ napisao odličan članak o velikoj ulozi Avde Karabegovića i značaju za srpsku istoriju.

Ko je, dakle, Jagar  „koji nije bio Šaban” .To je Kapetan JNA, pripadnik uprave za bezbednost koji je razotkrio planove o naoružavanju Hrvatske dok je ova još bila sastavni deo SFRJ. Film o tome je, u bivšoj Jugoslaviji, u vreme kad je pokazan na RTB, ali i pokazao kako izgleda pravi oficir, ljudska i moralna gromada koja je ostala verna svojoj zakletvi i koja je radila svoj posao ne mareći za opasnost kojoj se izlaže. Živeo je povučeno i tiho, a Vojsci Jugoslavije, njenom vrhovnom komdantu, nije bio potreban. Zato je i bio penzionisan u činu kapetana prve klase. Preminuo je iznenada a sahranjen je bez medijske pompe, na Novom bežanijskom groblju. Jer očigledno – moralne osobine koje je posedovao Vladimir Jagar nisu poželjne u današnjoj Srbiji.

Da Vas podsetimo:  Alo pravosuđe! Da li ste svesni kuda to vodi?

Šaban Šaulić je, bez sumnje, za neke bio važan i omiljen pevač. Za neke koji nisu slušali njegovu muziku – i ne tako bitna figura. Njegova smrt je, međutim, zloupotrebljena od strane vlasti, koja je još jednom dokazala da je sve što joj treba – medijka halabuka.

Srbija je u stanju u kakvom jeste, jer ne poštuje prave heroje, za njih čak i ne zna. Za to najveću zaslugu ima vlast koja od estradnih radnika stvara veličine, a prave velikane ne primećuje.

Boško Jovanović
Izvor: serbimolot.rf

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime