Jagoda fest 2018. u Vili Albedo kod Šapca

0
1282

Seosko-turističko domaćinstvo „Vila Albedo“ u Varni kod Šapca, organizuje turističku manifestaciju „Jagoda fest 2018“, koja traje od 22. do 25. maja 2018. godine.

Proizvodnja jagoda u šabačkom kraju poslednjih desetak godina donosi velike prihode. Jagode se koriste u domaćoj potrošnji, ali sve više se prodaju na inostranom tržištu. Jagode u Mačvi i Pocerini, kažu, rastu u fantastičnim prirodim uslovima, jer je zemlјa kvalitetna, a vode ima u izobilјu. Sa površinom od 1.500 hektara, šabački voćari najveći su proizvođači jagoda u Srbiji.

Znajući za značaj jagode u polјoprivredi i turizmu, Milojka Kovačević, vlasnica „Vile Albedo“ organizator je prve turističke manifestacije „Jagoda fest“. Tokom manifestacije, organizovana je tribina „Zaštita jagode i ekološki efekti“, na kojoj je predavač bio Nemanja Ninković, dipl. inž. zaštite bilјa „Galenika – Fitofarmacija Zemun“. Sve vreme traje izložba jagoda, dok će se pripremati proizvodi od jagoda – kuvanje i degustacija domaćeg džema, slatkog, soka i priprema kolača od jagoda, dok će vešte domaćice Pocerine, podučavati u vršenju priprema i pakovanje proizvoda od jagoda. Za ovu priliku biće pripremlјena izložba slika, ručnih radova, i proizvoda od jagoda sa degustacijom.

Tokom manifestacije, biće i slikarska kolonija eminentnih slikara, koji će slikati motive jagoda, a poslednjeg dana manifestacije biće upriličeno i otvaranje izložbe radova nastalih na slikarskoj koloniji.

U četvrtak, 24. Maja, od 17. Časova, biće organizovana tribina „Značaj manifestacija za razvoj agroturizma u Srbiji“, na kojoj će govoriti Slavka Nedelјković, počasna predsednica Udruženja preduzetnika u seoskom turizmu Srbije, Ljilјana Čerović, šef službe za razvoj i promociju u Turističkoj organizaciji Srbije, Pavle Đukić, savetnik službe za razvoj i promociju u Turističkoj organizaciji Srbije, mr Milenko Đurić, predavač u Visokoj turističkoj školi u Beogradu, i direktor Centra za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju, Milojka Kovačević, autor projekta „Jagoda fest 2018“. Gosti na tribini biće turistički radnici iz više gradova i opština Srbije.

Da Vas podsetimo:  SuperStar FEST krajem avgusta: Partibrejkers, Bad Copy, Orthodox Celts...

Manifestacija „Jagoda fest“ je podržana od stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u okviru Projekta 2018 „Ruralni razvoj kroz integrisano upravlјanje šumskim i vodenim resursima u Jugoistočnoj Evropi: perspektive ruralnog razvoja: kvalifikovanjem, reintegracijom i samozapošlјavanjem“ koji sprovodi u partnerstvu sa nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ), uz finansijsku podršku nemačkog federalnog Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ).

Podršku i partnerstvo pružilo je grad Šabac, odnosno njegovo odelјenje za polјoprivredu.

„Vila Albedo“ je jedino kategorisano seosko-turističko domaćinstvo I kategorije na teritoriji grada Šapca. Tokom više od deset godina uspešnog rada, organizator je mnogobrojnih turističkih, kulturnih i privrednih manifestacija, u cilјu promocije Pocerine, šabačkog kraja, starih zanata, domaće kuhinje i proizvoda ovog kraja.

Specijalinost Vile jeste kulturni turizam, a ovo je prvi projekat iz oblati agroturizma. „Vila Albedo“ je, 2011. godine, dobila najviše priznanje, koje se dodelјuje u turizmu Srbije – Turistički cvet, za značajna ostvarenja i doprinos u razvoju turizma Srbije.

Marko Jelić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime