Još jedan korak ka progonu Srba sa KiM

0
814

Istog dana kada je srpska porodica izbačena iz svoje kuće u Kosovskoj Mitrovici, najavljeno je otvaranje mosta na Ibru gde su jedino barikade sprečavale šiptarsko nasilje.

7

Večernje Novosti navode da će predlog EU za prelaz preko mosta u Kosovskoj Mitrovici verovatno prihvatiti obe strane u dijalogu. Gotovo je izvesno da će ostati pešačke zone i da neće biti saobraćaja.

Predlog rešenja za glavni mitrovički most na Ibru, koji je izneo specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar predstavnicima Beograda i Prištine, prema informacijama „Novosti“, trebalo bi da bude prihvatljiv za obe strane.

Prema nezvaničnim saznanjima, šiptarski gradonačelnici severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice koji učestvuju u razgovorima u Briselu „pokazali su veliku kooperativnost“.

Kakav je finalni dogovor, znaće se u ponedeljak, posle završne runde tehničkih razgovora. Ukoliko bi se obe delegacije saglasile sa sugestijom Žbogarovog tima, premijer Aleksandar Vučić i takozvani „premijer“ šiptarskih separatista Isa Mustafa mogli bi već u utorak da „zapečate“ još jedan potez kojim će Srbi biti proterani sa Kosova i Metohije.

Obezbeđivanje „slobode kretanja“ ovim mostom jedan je od berlinsko-briselskih uslova da bi se Srbiji otvorila prva pregovaračka poglavlja o članstvu sa EU. Istovremeno, na hiljade Srba južno od Ibra ni danas ne smeju da se kreću van svojih enklava koje predstavljaju njihova sela i dvorišta. To se u Evropskoj uniji procenjuje kao „uspeh mlade države“ koju su stvorili najvećom agresijom u Evropi posle Drugog svetskog rata, fašističkim metodama.

Jedan od ljudi sa platnog spiska EU, antisrpski aktivista, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, ubeđen je da na ovom mostu neće biti automobilskog saobraćaja:

– Prepreke na mostu psihološki su značile Srbima sa severa da se osećaju bezbednije, ali i kada se uklone žardinjere ostaće video-nadzor.

Da Vas podsetimo:  Zemljotres kao marker inficiranosti srbofobijom R Hrvatskoj

Video nadzor na mostu u Kosovskoj Mitrovici se nalazi tu već godinama pa nije smetalo Šiptarima da počine brojna bezakonja, nasilja i prebijanja ili čak pokušaje ubistva Srba. Ni jedan od tih vinovnika zločina sa mosta u Kosovskoj Mitrovici nije nikada pronađen kamoli kažnjen. U svakom slučaju evropski budžet pokriva ovakve teorije.

Upravo juče je bila godišnjica otkako su zaposleni u Kancelariji za Kosovo i Metohiju i oni pri nelegalnim opštinskim organima, zaduženi za formiranje šiptarskih kvazi-institucija, uklonili barikade koje su Srbi podigli na ovom mostu 2011. godine ne bi li se odbaranili od šiptarskog nasilja. Po uklanjanju betonskog nasipa, prošlog juna izgrađen je takozvani Park mira koji žardinjerama sprečava saobraćaj ali je nivo nasilja znatno povećan u odnosu na raniji period.

KM Novine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime