Jugoslaveni u Hrvatskoj

0
562

U socijalističkoj Jugoslaviji stanovnici Hrvatske 1953. godine dobivaju mogućnost da se na državnom popisu stanovništva izjasne kao Jugoslaveni – neopredijeljeni. Te popisne godine Jugoslavenima – neopredijeljenima izjasnilo se 16.170 stanovnika Hrvatske, da bi se 1961. godine ovako izjasnilo 15.560 stanovnika Hrvatske.

Dok su Jugoslaveni – neopredijeljeni prema popisima iz 1953. i 1961. godine obuhvaćali uglavnom one stanovnike koji se nisu pobliže narodnosno opredijelili ili su se regionalno opredijelili, dotle je popisom iz 1971. godine prvi put dana mogućnost stanovnicima tadašnje socijalističke Jugoslavije da se izjasne kao posebna grupa – Jugoslaveni. Te popisne godine Jugoslavenima se izjašnjava 84.118 stanovnika Hrvatske. Enormni rast deklariranih Jugoslavena bilježi popis stanovnika iz 1981. godine kada se 379.057 stanovnika Hrvatske ovako izjašnjava. Ovo se praktički događa u vrijeme konfederalizacije tadašnje Jugoslavije koja je započeta usvajanjem Ustava iz 1974. godine. Dakle, radilo se o fenomenu koji je bio suprotan tadašnjoj dominantnoj društvenoj situaciji koju su osmišljavale i zagovarale političke elite.

Hrvati, Srbi, Jugoslaveni i „ostali“ u Hrvatskoj od 1953. do 1991. (Prema Narodnosni i vjerski sastav stanovništva Hrvatske (1880 – 1991) po naseljima, I – V, Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, Zagreb 1998.)

Prema relevantnim istraživanjima osamdesetih godina prošlog stoljeća, Jugoslavenima se izjašnjavala uglavnom mlada populacija, obrazovani ljudi, gradsko stanovništvo, ljudi iz mješovitih brakova, pripadnici manjinskih zajednica. Također, gotovo 20 % članova Saveza komunista Jugoslavije izjašnjavalo se Jugoslavenima. Jugoslaveni su svoj identitet vezali uz politički i ideološki ustroj tadašnje države kao i uz njezin kulturni okvir.

Već prema popisu stanovništva iz 1991. godine broj Jugoslavena u Hrvatskoj smanjuje se na 106.041. Nakon raspada socijalističke Jugoslavije većina Jugoslavena opet se deklarira prema narodnosnoj (etničkoj) pripadnosti.

Danas najviše deklariranih Jugoslavena živi u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Argentini, Brazilu, Australiji.

G. M.
Izvor: p-portal.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime